Je kledingkast opruimen, dát is pas een goede manier om het nieuwe seizoen mee te starten. Met deze tips is je garderobe straks weer klaar voor de herfst.

Je kledingkast opruimen begint met leeghalen en inventariseren

Wil je je kledingkast opruimen? Het gaat er dan straks vooral om dat je elke dag weer blij wordt bij het openen van de deuren! Verder is een upgrade van je kledingkast fijn zodat je nooit meer het gevoel hebt dat je niet weet wat je aan moet trekken, dat je goede basics hebt en ook daadwerkelijk kunt vinden wat je zoekt. Met deze tips upgrade je je kledingkast in acht simpele stappen. Haal om te beginnen álles uit je kast, maak hem eens goed schoon en laat hem lekker door luchten. Natuurlijk weten de meesten van ons zo ook al wel wat we zo ongeveer in de kast hebben hangen, zonder daarvoor alles uit de kast te moeten halen, maar dit is voor de upgrade echt even nodig om je kast straks weer op een handig(er) manier in te gaan delen. Er zijn wellicht dingen die je tegenstaan in het systeem van je handige kledingkast. Te weinig ruimte is waarschijnlijk het meest voorkomende probleem van een rommelige kledingkast. Daarom is het dus zo belangrijk om te inventariseren wat je hebt. Heb je veel hangkleding, of juist meer truien en broeken die je handiger vind om neer te leggen? Heb je veel (formele) werkkleding, veel lingerie of veel accessoires? Moeten je schoenen en tassen in de kledingkast passen, of heb je daar wellicht een andere (betere of handigere?) plek voor.

Deel je kledingkast logisch in

Inventariseer dus wat je hebt en pas je kledingkast daar vervolgens op aan. Bij veel kledingkasten kun je makkelijk met planken schuiven. Wij hebben een Ikea PAX kast en van zo’n kast kun je eenvoudig planken bijhalen. Heb je bijvoorbeeld heel veel schoenen die je in deze kast wilt bewaren, dan zou je dus kunnen zorgen voor extra planken en die kun je dichter boven elkaar hangen dan planken waar je bijvoorbeeld stapels broeken op gaat leggen. Zelf heb ik vooral heel veel jurkjes en nauwelijks legkleding. Ik heb mijn kast hier dan ook op ingedeeld. Heb je veel accessoires? Investeer in mandjes! Je creëert een mooi geheel wanneer je gebruik maakt van allemaal dezelfde mandjes, wellicht in verschillende maten natuurlijk. Ook door te investeren in goede kledinghangers doe je je kleding echt wel een plezier. Wij hebben houten witte kledinghangers van Ikea, en ze nemen inderdaad wat meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld dunne, metalen varianten, maar ze zijn erg stevig! Je kleding glijdt hier niet zomaar van af.

Je kledingkast opruimen, wat mag er weg?

Kledingstukken die je een jaar niet gedragen hebt of waarvan je niet eens meer wist dat je ze überhaupt had, kunnen in principe direct weg. Hetzelfde geldt voor kleding die je niet meer past. Het is zo deprimerend om elke dag kleding in je kast te zien hangen die je niet meer aan kunt trekken omdat deze kledingstukken je te groot of te klein geworden zijn! Het doel van deze upgrade van je kledingkast is dat je namelijk elke dag de deuren kunt openen en direct iets kunt pakken wat past, waar je je goed in voelt en waar niet iets ‘mis’ mee is! Kleding die kapot is kun je wellicht nog (laten) maken, kleding met vlekken kan gewoon linea recta de vuilnisbak in. Natuurlijk is het handig om een oude broek te bewaren voor een dagje schoonmaken of verven, maar je hoeft hiervoor dus niet tién oude broeken te bewaren. Vraag jezelf ook af of je kleding met emotionele waarde echt in je kledingkast wilt bewaren. Zeker wanneer je hier weinig ruimte voor hebt en wanneer dit echt items zijn die je niet daadwerkelijk meer gaat dragen, kun je ze misschien beter ergens anders bewaren.

Je kledingkast opnieuw indelen

Hoewel gewassen kleding meestal lekker ruikt, kun je er natuurlijk ook met andere dingen voor zorgen dat je kledingkast lekker ruikt. Er zullen toch altijd kledingstukken in hangen die je nu eenmaal minder vaak pakt, dus het is niet raar als je kledingkast op een gegeven moment wat muf gaat ruiken. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk om de deuren regelmatig open te zetten, maar een ander leuk idee is om lintjes in te sprayen met parfum en die om je kledinghangers te strikken. Op die manier beschadig je je kleding niet door de parfum, maar ruikt je kleding(kast) wel altijd lekker! Als je al je kleding hebt geïnventariseerd en besloten hebt wat je wilt houden, is het tijd om de kleding weer op te gaan bergen in de kast. Doe dit op een voor jou logische manier. Ik vind het zelf fijn als kleding enigszins op kleur hangt, maar je kan je kast tijdens deze kledingkast upgrade natuurlijk ook indelen op zomer- en winterkleding, of bijvoorbeeld op werk- en privé kleding. Dit is helemaal afhankelijk van jou als persoon, je werk / of privé situatie én natuurlijk van de ruimte die je te besteden hebt.

Basics om in te investeren

We kennen allemaal wel het bekende lijstje met de little black dress, de witte blouse en de zwarte pumps. Kortom; dingen die ‘elke vrouw in haar kast zou moeten hebben’, maar de ene vrouw is de andere niet, dus bepaal gewoon lekker zelf wat voor jou belangrijke basics zijn. Omdat ik op mijn werk de hele dag sta, zijn nette en comfortabele schoenen zoals die van bijvoorbeeld Rieker voor mij echte musthaves. Verder draag ik tijdens de herfst graag enkellaarsjes. Ik heb vrij slanke benen en zo’n laars past gewoon goed bij mij. Ze staan bovendien leuk onder jurkjes, dus een mooi paar enkellaarsjes koop ik eigenlijk ieder jaar weer opnieuw. Omdat ik bijna alleen maar jurkjes draag, schaf ik ook ieder jaar een hele berg nieuwe pantys aan en gooi ik al mijn oude weg. Verder koop ik enkele keren per jaar een echt mooie tas. Ik geef sowieso liever wat meer geld uit aan iets dat ik echt mooi vind voor in mijn geüpdate kledingkast, een tas dus, of een mooi paar laarsjes van Nero Giardini, gewoon items dus, die ik volgend jaar nog steeds mooi vind. Natuurlijk mogen nieuwe hoedjes en baretjes ook dit nieuwe seizoen weer niet ontbreken!

Hou je kledingkast netjes

Nu je je kledingkast een upgrade gegeven hebt, is het natuurlijk zaak om deze ook netjes te houden. Het scheelt sowieso al dat je waarschijnlijk het één en ander weg gedaan hebt én dat je je kledingkast (logisch)er ingedeeld hebt. Zo kun je vanaf nu makkelijker de dingen vinden die je zoekt! Neem in de avond even de tijd om te bepalen of de kleding die je die dag gedragen hebt, de wasmand in moet, of wellicht na een nachtje doorluchten aan een hangertje buiten de kast, weer de kast in kan. Om te voorkomen dat je kast weer dichtslibt met kledingstukken die je niet vaak (genoeg) draagt, kun je eens proberen om alles wat je (vaak) draagt aan één kant van de kast te hangen. Als je dat een aantal maanden doet, zul je al gauw merken welke kledingstukken favoriet zijn en welke je eigenlijk nooit pakt. Die kunnen dan alsnog de kast uit en het is een handige reminder voor jezelf wanneer je weer gaat shoppen. Je weet nu namelijk wat je graag draagt en wat dus handig voor jou is om te kopen!

IS JOUW KLEDINGKAST AL KLAAR VOOR DE HERFST?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Wat een leuk idee van de lintjes met parfum! Ik heb vorig weekend mijn kledingkast helemaal uitgeruimd, heerlijk om te doen 🙂

  1. Christiana says:

   Fijn is dat he? Ik wil het ook snel gaan doen! Mijn eigen garderobe is namelijk nog niet echt herfstproof;-) Op de een of andere manier heb ik altijd veel meer zomerkleding dan herfst en winterkleding, en elk jaar na de zomer denk ik opnieuw; Ik ga het helemaal anders doen dit jaar, dus haha, ik ben benieuwd;-)

 2. Natascha - Beautyopinie says:

  Mijn wel, begin september al haha. Ik vind het wisselen van de seizoenen altijd een heerlijk moment om mijn garderobe door te gaan.

  1. Christiana says:

   Ah wat goed dat jij al klaar bent! Voor jou is het nu sowieso een heel bijzondere tijd;-)

 3. Jaaaa ik ga ook lintjes ophangen! Wat enorm leuk bedacht. Ik draag in de herfst ook graag enkellaarsjes. Of hele hoge laarzen, als het echt koud is.

  1. Christiana says:

   Ah, leuk dat jij de lintjes tip gaat toepassen;-) Ik draag ook liefst enkellaarsjes. Ik heb al weer een paar leuke op het oog voor de herfst!

 4. Leuk artikel! Ik heb toevallig gisteren mijn winter- en zomerkast omgewisseld. Netjes is mijn kast eigenlijk altijd, en ik verwijder (verkoop) regelmatig items die ik niet vaak genoeg draag. Of die, zoals nu, niet meer passen. Houdt de boel lekker overzichtelijk!

 5. Ik ben er direct mee aan de slag gegaan en heb het rigoureus aangepakt! Er is nu best veel uit mijn kast verdwenen, maar ik heb ook een mooie wishlist samengesteld!

 6. Ik vind het een super goed idee om mijn kledingkast eens flink uit te mesten want dat ding barst zowat uit zijn voegen… letterlijk want de achterkant laat door hoeveelheid sh*t excusez-le-mot gewoon los 😂. Ik ga mijn kast zeker binnenkort leegmaken, helemaal schoonmaken en dan opnieuw inruimen. Benieuwd of het me lukt om kleding ook weg te doen. Want voor ik nu iets nieuws koop moet ik wel iets weg doen omdat het er simpel weg gewoon niet meer bij past hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.