Word jij ook zo moedeloos van je rommelige kledingkast? Dat kan diverse oorzaken hebben. En dít zijn de oplossingen.

Je hebt te veel spullen of je garderobe pas niet meer bij je

De allerbelangrijkste reden van een ruimte die altijd rommelig lijkt, hoe vaak je er ook opruimt of een poging daartoe doet, is dat je te veel spullen op die plek bewaart. Vaak is het niet eens zo dat de ruimte an sich te klein is, maar het is een feit dat áls je ruimte hebt, je die gaat vullen, vaak net zo lang tot er dus op een gegeven moment te veel ligt. Elke garderobe is natuurlijk anders, en als je graag (meer) overzicht in je kledingkast wilt, is het belangrijk dat je kast en de indeling daarvan ook daadwerkelijk past bij je garderobe. Ga je bijvoorbeeld graag uit en heb je veel feestjurkjes, dan is een plek voor hangkleding, een roede dus, een must. Ben je meer van de comfy kleding en draag je graag truien, dan wil je juist graag planken. Lades zijn trouwens vaak ook weer praktischer dan planken omdat je een la helemaal open kunt schuiven. Zo weet je in principe altijd wat er achter in je la ligt. Het is een goed idee om eens kritisch naar de indeling van je kledingkast te kijken. Je garderobe verandert waarschijnlijk vanwege de wisseling van seizoenen, maar tussendoor kan deze ook veranderen, omdat je smaak of stijl verandert, of omdat je bijvoorbeeld een andere baan hebt, waar je anders gekleed gaat.

Je hebt te weinig kledinghangers en opbergers

In het kader van een indeling die goed bij je garderobe past; een rommelige kledingkast kan simpelweg ook komen doordat je te weinig kledinghangers hebt. Hierdoor hangen er misschien meerdere kledingstukken over elkaar op een hanger. Deze vallen er makkelijk vanaf, zeker als je juist het onderste kledingstuk wilt pakken. Als je te weinig hangers hebt en gehaast bent in de ochtend, is het natuurlijk ook wel heel makkelijk om een kledingstuk op de bodem van je kast te gooien. Investeer dus eens in goede kledinghangers en neem afscheid van het allegaartje aan kapotte, beschadigde en onpraktische hangers wat je nu hebt hangen. Wij hebben zelf de houten kledinghangers van Ikea, die zijn super degelijk en het ziet er ook nog eens heel netjes uit om allemaal dezelfde hangers te hebben. Verder kun je ook rommelige kledingkast hebben doordat je te weinig opbergmogelijkheden hebt voor je accessoires, zoals sokken, ondergoed, panty’s, petjes en riemen. Accessoires hebben we allemaal. Als je niet genoeg of niet genoeg hándige opbergplekken hebt voor deze accessoires, kunnen ze makkelijk een eigen leven gaan leiden in je kledingkast. Sowieso is het handig om dit soort kleine spulletjes in een la op te bergen, maar heb je geen lades of liggen die al vol met andere spullen, dan kun je bijvoorbeeld eens kijken voor mandjes die je op de planken zet. Manden of dozen met een deksel zijn handig omdat je die kunt stapelen. Je kunt ze eventueel labelen zodat je weet wat er in zit. Ik ben zelf altijd een voorstander van allemaal dezelfde mandjes, al dan niet in verschillende formaten, die zoveel mogelijk lade-vullend zijn. Zo zit je namelijk niet met het probleem van nutteloze, lege plekken langs de zijkanten van die mandjes. Heb je het gevoel dat je gewoon echt geen plek hebt voor accessoires in je kledingkast? Overweeg dan eens om je accessoires uit je kledingkast te halen en deze bijvoorbeeld in een dressoir of ladekast op te bergen.

Je bewaart (te veel) spullen in je kledingkast die er eigenlijk niet horen

Organiseren kan best een kunst zijn, zeker als je weinig ruimte tot je beschikking hebt. Een belangrijke tip tijdens het organiseren is altijd; geef je spullen een logische plek. Logisch in die zin dat kleding in principe in je kledingkast hoort, en ik noem maar wat, flessen frisdrank in je voorraadkast. Maar het moet ook logisch zijn in die zin dat als je iets wilt pakken wat je echt vaak nodig hebt, je niet eerst allerlei andere dingen aan de kant hoeft te schuiven om erbij te kunnen. Kijk dus eens kritisch naar de spullen die je allemaal in je kledingkast bewaart. Als je voldoende plek hebt, prima, maar misschien kun je voor bepaalde plekken een andere locatie zoeken als je merkt dat je toch steeds met een rommelige kledingkast zit. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om winterkleding in de zomer elders op te bergen of de indeling rond de seizoenswisseling om te gooien.

Je bent niet tevreden met je garderobe

Een laatste oorzaak van een rommelige kledingkast kan zijn dat je eigenlijk niet tevreden bent met je garderobe, je kast zelf, of de indeling ervan. Dan ben je namelijk vaak al veel minder geneigd om je best te doen om alles netjes te houden. Zoek je kleding dus eens uit. Kapotte of versleten kleding, kledingstukken die je al lang niet meer gedragen hebt, die je niet goed meer past of waar je misschien geen leuke herinneringen aan hebt, kun je wegdoen. Ga verder eens aan de slag met het bekijken van eventuele mogelijkheden voor een nieuwe indeling. Wellicht kun je planken verplaatsen zodat je een grotere ruimte creëert voor stapels kleding, of juist planken toevoegen, zodat de ruimtes kleiner worden als je bijvoorbeeld veel schoenen hebt. Daarvoor heb je vaak minder hoogte nodig en dus minder afstand tussen twee planken. Niet tevreden met de look van je kledingkast? Wellicht kun je hem verven of de greepjes vervangen. Een ander idee om je kledingkast een upgrade te geven is om behang tegen de achterwand te plakken.

HEB JIJ EEN ROMMELIGE KLEDINGKAST? OF BEN JE JUIST HEEL GEORGANISEERD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Fijne tips! Mijn kledingkast is heel goed georganiseerd als zeg ik het zelf. Ik vind het vervelend als ik geen overzicht heb.

  1. Christiana says:

   Ik ervaar dat zelf ook zo, mijn lades in de badkamer en keuken wil ik ook altijd georganiseerd hebben. Het is ook zo leuk als je ze dan open doet;-)

 2. Heb toevallig vandaag het opruimen van de kledingkast op de planning staan 🙂 Is logisch (voor mij) ingedeeld en heb veel opruimers van Ikea. Ga maar vast een begin maken met echt zomerse items opruimen en kijken wat er naar de 2de hands winkel kan of weg. Er hangen een paar dingen die ik al 2 jaar niet gedragen heb maar bij kleding merk ik dat het soms moeilijk is dit dan weg te doen. Goede tip trouwens van die extra planken manlief straks maar even langs de Ikea sturen.

  1. Christiana says:

   Wij hebben ook die Skubb dozen van Ikea, met een rits. Ideaal voor winterspullen in de zomer en zomerspullen voor in de winter. Maar we bewaren er bijvoorbeeld ook extra kledinghangers in, strandhanddoeken en schoenen die maar af en toe gedragen worden. Voorheen lagen al dat soort spullen los in de kast, en ook al maakte ik er steeds stapeltjes van, het was toch niet echt netjes in de kasten. Nu ziet het er allemaal veel strakker uit, ik kan daar zo blij van worden als ik dan de kastdeuren open doe. #huisvrouwgelukjes.

 3. Het probleem van te weinig kledinghangers had ik een half jaar geleden. Dan wordt het dus inderdaad ongemerkt steeds wat rommeliger. Gelukkig is dat inmiddels opgelost 😉 Ik heb trouwens ook de houten hangers van Ikea. Die vind ik zo mooi! Verder is het bij mij vooral een kwestie van niet te lang wachten met kleding weer ophangen en niet te veel kleding kopen. Dan blijft het over het algemeen wel vrij netjes.

  1. Christiana says:

   Die houten hangers van Ikea vind ik zelf ook heel fijn! Oh, echt niets vervelender in je kast dan niet genoeg hangers, of van die heel dunne hangers waar alles zo weer afglijdt!

 4. Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het stap voor stap opruimen van mijn kledingkast. Toevallig gisteren er een blogje over online gezet voor mijn Day Zero project.
  De kastruimte zelf is heerlijk, het is ook netjes opgeruimd en georganiseerd. Alleen de inhoud hoop ik nog iets beter te kunnen afstemmen op wie ik ben en wat ik leuk vind en wat bij me past.

  1. Christiana says:

   Ik ben meteen even gaan kijken natuurlijk! Wat heerlijk, zo netjes en georganiseerd;-)

 5. Nee, mijn kledingkast is erg georganiseerd. Alles moet exact op elkaar liggen. Zo niet, dan haal ik het eruit en leg ik het er netjes opnieuw in.

  1. Christiana says:

   Same here, Andre snapt er maar niets van; dat ik een hele stapel eruit kan halen en helemaal opnieuw kan gaan beginnen met opvouwen, terwijl het dus al op een stapel lag;-)

 6. Ik had een rommelige kledingkast, maar heb in de vakantie goed opgeruimd. Veel kleding weggedaan (2e hands winkel en speciale kledingcontainer) en lekker opgeruimd. De kasten puilden zo uit dat de achterkant gewoon los liet 😱. Het kon echt niet meer. Fijn dat het nu zo lekker opgeruimd is en er weer plaats is voor iets nieuws.

  1. Christiana says:

   Oh wat goed! Het geeft zo’n fijn gevoel als alles weer netjes en overzichtelijk is. En nu kun je je kasten tenminste ook weer veilig opendoen haha;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.