Want we hebben gewoon geen zevenentwintig Netflix broeken nodig. 

Kleding die je nooit draagt of die je niet (meer) past

Een overvolle kledingkast, en tóch helemaal niéts om aan te trekken? Vaak komt dit doordat we te veel kledingstukken in de kast hebben liggen, die we simpelweg nooit dragen, met een reden natuurlijk. Wil je meer overzicht in je kledingkast en minder frustratie in de ochtend, haal dan direct déze kledingstukken uit je kledingkast. Om te beginnen kun je kleding die je langer dan een jaar, vier seizoenen dus, niet gedragen hebt, nu direct uit je kast gooien. Ik zeg bewust ‘na een jaar’ omdat je dan in ieder geval niet meer het excuus hebt dat je het ‘in de zomer nog eens aan gaat trekken’. Kleding die je nooit draagt, draag je niet meer om een bepaalde reden; Je voelt je er niet fijn in, het past niet (goed), je hebt niets om het mee te combineren of het zit gewoon niet lekker. Heb je echt heel veel kleding en vind je het lastig om te bepalen wat je wel en niet draagt? Dan is daar een handige tip voor; hang of leg alle kleding die je draagt, eens een tijdje aan één kant van de kledingkast. Na enkele maanden is het dan wellicht een stuk duidelijker voor je wat je graag draagt, en wat dus helemaal niét. Ik denk dat het voor heel veel vrouwen herkenbaar is dat ze kleding in de kast hebben hangen die eigenlijk niet (goed) past. Je laat de kleding hangen met de gedachte in je achterhoofd dat het op een goede dag wél past, maar het kan zo extreem frustrerend werken om iedere dag opnieuw je kast te openen en kleding te zien hangen of liggen die gewoon nu niet past. Haal alle kleding die niet past dus uit je kledingkast. Wil je het niet wegdoen, berg het dan tijdelijk ergens anders op, maar op deze manier heb je in ieder geval niet meer die dagelijkse frustratie.

Schoenen die niet lekker zitten of kapot zijn

Ik ben best wel kieskeurig met schoenen. Ik koop dan ook niet heel vaak schoenen, dit heeft te maken met het feit dat ik veel schoenen niet lekker vind lopen, of niet lekker vind zitten. Met schoenen die niet lekker zitten, doe je jezelf absoluut geen plezier. Gooi schoenen die niet lekker zitten dus vandaag nog uit je kast. Hetzelfde geldt voor kleding die niet lekker of comfortabel zit. Truien met gaten, vestjes met een kapotte rits, schoenen met een versleten hak, pantys met ladders; allemaal dingen die je nu direct uit je kast moet gooien. Het zijn dingen die je niet meer kan dragen, dus ze nemen alleen maar onnodige ruimte in. Ook tasjes waar niets in past kun je direct uit je kledingkast gooien. Ik heb een tijdje geleden een afspraak met mezelf gemaakt. Ik mag namelijk, onder geen beding, nog tasjes van mezelf kopen waar nauwelijks een lipstick in past. Want hoe leuk deze ook zijn, ik gebruik ze niet omdat ze niet praktisch zijn. Alle tasjes die dus niet praktisch zijn, kunnen direct je kledingkast uit.

Kledingstukken die je dubbel hebt

We hebben denk ik allemaal wel bepaalde kledingstukken waarvan we er meerdere hebben; basic shirtjes, jeans, zwarte jurkjes, noem maar op. Daar is natuurlijk niets ‘mis’ mee, zeker niet wanneer je dit soort basics regelmatig draagt en zo altijd backups hebt als er iets in de was ligt. Maar we hebben ook allemaal ‘dubbele kledingstukken’ waarvan we toch altijd dat ene kledingstuk pakken, omdat het andere nu eenmaal ‘minder lekker zit’. Gooi dus alle kledingstukken die je onnodig dubbel hebt, direct je kast uit. Heb je verder ook een overschot aan kleding om in te ‘loungen’ of te ‘klussen’? Heerlijk natuurlijk, maar je hebt natuurlijk geen vijfentwintig Netflix broeken van jogging-stof nodig en ook geen achttien broeken die wellicht óóit eens van pas gaan komen als je eens besluit om de muren te gaan verven. Beperk dit soort kleding en gooi de rest je kast uit.

Kleding met een herinnering die je nooit meer draagt

Heel veel kledingstukken hebben een herinnering; aan jullie eerste date, aan je bruiloft, aan de dag dat je dat verschrikkelijke of juist dat fantastische nieuws kreeg. Of kleding die je misschien van iemand gekregen hebt. Ook al draag je die kleding nooit meer, toch zie je die kleding elke dag weer hangen als je je kledingkast opent. Waarom zou je die kleding dan toch in je kledingkast bewaren? Zeker wanneer je aan bepaalde kleding verdrietige herinneringen hebt (en ik weet zeker dat we allemaal zulke kledingstukken hebben!), haal het uit je kast, zodat je er niet elke dag verdrietig van hoeft te worden. Maak er bijvoorbeeld foto’s van. En heb je juist kleding, schoenen of accessoires waar je wel heel gelukkig van wordt, maar die je toch nooit meer gaat dragen? Misschien kun je er iets creatiefs mee doen? Je (trouw) sieraden onder een stolp, een stuk stof van een (trouw)jurk in een lijstje, een (feest)jurk mooi aan een hanger aan de zijkant van je kast?

HEB JIJ VEEL KLEDING IN JE KAST DIE JE NOOIT DRAAGT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

18 Comments

 1. Pas geleden heb ik een boel weg gedaan, ik herken het principe van: Misschien kan ik het ooit weer aan…Als ik 10 kilo lichter ben. Natuurlijk een sprookje, en alles wat te strak zit verdraag ik momenteel helemaal niet. Nauwsluitende t-shirts kunnen nog wel met een jasje eroverheen maar zo op een broek is het geen gezicht bij mij.
  Eigenlijk moet er meer weg, maar het blijft lastig om die knopen door te hakken.

  1. Christiana says:

   Knopen doorhakken vind ik ook lastig hoor! Wat ik soms ook gewoon doe is kleding die ik niet of nauwelijks draag uit mijn kast halen en ergens anders opbergen. Dan merk ik op een bepaald moment vanzelf of ik zo’n item ga ‘missen’ of dat het uiteindelijk toch wel echt weg kan.

 2. Mijn voornemen van deze maand is alles wegdoen wat ik niet meer gebruik. Ik ga beginnen met mijn kleding en schoenen. Ik bewaar veel te veel wat ik nooit draag. Ik vind het vooral lastig spullen weg te doen welke ik op vakantie heb gekocht. Dat ene vest uit New York ligt al jaren in mijn kast. Tijd om op te ruimen en spullen weg te doen.

  1. Christiana says:

   Ah ja, die dingen met een herinnering! Dat blijft lastig, vind ik zelf ook. Het leuke van kleding die je tijdens een vakantie gedragen hebt, is vaak wel dat je er nog de vakantie-foto’s van hebt!

 3. Ik vond het altijd moeilijk om kleding weg te doen, bewaarde echt alles. Maar de laatste tijd ben ik goed bezig, al zeg ik het zelf 🙂 Fijn om meer overzicht te hebben in de kast.

  1. Christiana says:

   Dat is zeker fijn, en daar doe je het uiteindelijk allemaal voor; dat beetje extra orde en overzicht in je kast(en) 😉

 4. Ik heb heel lang kleding in mijn kast gehad met het idee ‘dit is handig als ik ooit ga klussen’, maar uiteindelijk heb ik ze nu weggedaan!

  1. Christiana says:

   Goed bezig;-) Ik had dat dus ook, heel veel ‘verfkleding’. Maar uiteindelijk heb ik toch geen vijf shirts tegelijk aan tijdens het verven en ben ik ook even streng geweest voor mezelf;-)

 5. Kapotte kleding herstel ik hoor! Noooooo way dat ik iets weggooi dat nog goed is en lekker zit.
  Het is vaak dat mijn zus en ‘dochter’ vragen of ik nog iets heb en mijn kast induik, liever niet, maar dan grijp ik er nog items uit. Soms met pijn in mijn hart hoor, maar als ik mijn zus dan zie die foto’s stuurt dat ze zo blij is, dan maakt dat alles goed.

  1. Christiana says:

   Iemand blij maken met je spullen is inderdaad heel erg fijn, ik doe dat ook graag! Ik ben zelf nooit zo handig met naald en draad, dus als iets kapot is, maar wel gewoon te herstellen valt, breng ik het naar de kledingmaker. Inderdaad super zonde om het gewoon weg te gooien.

 6. Ik heb heel veel kleding in mijn kast hangen die ik al langer dan 2 jaar niet aan heb gehad: omdat ik het moeilijk kan combineren of gewoon omdat ik erop uit gekeken ben maar het zonde vind om weg te gooien. Misschien toch eens naar een tweedehands winkel brengen, zodat ze daar een 2e leven kunnen krijgen.

  1. Christiana says:

   Ik heb toevallig vandaag een artikel gepubliceerd over kleding combineren, misschien heb je daar nog iets aan;-)

 7. Wat een fijne tips, dit moet ik ook serieus gaan doen in 2020. Wij hebben ook nog een beurs waar ik mijn kleding kan afgeven.

 8. Haha, als ik het zo lees kan ik best veel weg doen. Oepsieee! Ik heb nu best veel kleding dat het lekker zit. Maar dan denk ik; misschien val ik nog een keertje wat kilootjes af. Hahaha

 9. Heidi De Winter says:

  Je hebt zeer leuke en interessante tips weergegeven. Zeker voor iemand die moeilijker iets kan wegdoen. Ik zou dit best ieder jaar moeten doen, zodat de klus vlugger geklaard is 🙂 Hoe langer ik wacht, hoe meer ik er meestal tegen op zie 😀 Maar als ik opruim, doe ik het ook goed.

  1. Christiana says:

   Logisch ook, hoe langer we wachten met opruimen, des te meer er vaak is om op te ruimen;-) Voor mij is de wisseling van seizoenen vaak een goed moment om echt grondig aan de slag te gaan, zowel in mijn kledingkast als in de rest van het huis.

 10. Ik ruim mijn kast eigenlijk best regelmatig op. De spullen die nog goed zijn, maar ik niet meer draag, gaan naar het leger des heils. Zo is er hopelijk iemand anders nog blij mee!

 11. Toevallig nog niet zolang geleden mijn kledingkast en schoenen uitgezocht en inderdaad ook deze tips toegepast. Heb nu wel weer een reden om te gaan shoppen er is zoveel “lege” ruimte 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.