Punt 5. Dit is sowieso de allerbelangrijkste les die je gaat leren. 

Alles waar je ’trouw’ voor zet, is duur, duurder, duurst

dat een trouwjurk duurder uitvalt dan een zomerjurkje waar je mee naar het strand gaat, spreekt voor zich. Maar alles, álles waar je het woord ’trouw’ voor zet, is duur, duurder, duurst. Schoenen of ’trouwschoenen’. Lingerie of ‘bruidslingerie’. Een suite of een ’trouwsuite’. Ook opvallend; met welke ‘partij’ je ook bezig bent tijdens het plannen van je bruiloft, of je nu de parfumerie in gaat voor een lipstick voor je bruiloft, een trouwjurk aan het uitzoeken bent, of een locatie voor je feestje zoekt; als die partijen het woord ’trouwen’ horen, gaan er geheid bellen rinkelen en op de één of andere manier wordt er er vaak ook al schaamteloos vanuit gegaan dat aanstaande bruidsparen een éíndeloos budget hebben. Aan de andere kant; je hoeft zelf ook niet echt overal het woord ’trouw’ voor te zetten. Andre had bijvoorbeeld geen ‘officieel’ trouwpak. ‘Gewone’ heren kostuums verschillen echt enorm in prijs als je deze vergelijkt met ‘officiële’ trouwkostuums en het grote voordeel is natuurlijk dat je man zo’n pak na de bruiloft ook nog makkelijk kan dragen. Ik had bijvoorbeeld zelf ook geen ‘echte’ trouwschoenen en ik draag mijn schoenen na de bruiloft dan ook echt regelmatig.

het plannen van een bruiloft

Je gaat over je budget heen, altijd

Natuurlijk hadden wij een budget. Maar ook bepaalde wensen en dingen die we heel erg graag wilden. Toen ik bij de bruidszaak in mijn trouwjurk stond, dé jurk, kreeg ik dus op een bepaald moment een bruidssluier op mijn hoofd. Dé bruidssluier. Oh, wat voelde ik me toen opeens een echte bruid. Ik had natuurlijk ook een budget voor mijn trouwensemble en ik had daar absoluut geen bruidssluier ingecalculeerd. Uiteindelijk heb ik de sluier cadeau gekregen van mijn vader, een super lief en speciaal cadeau, maar ik denk stiekem dat ik hem sowieso had gekocht als ik dat prachtige cadeau niet gekregen had. Kern van het verhaal; alle keren dat je over je budget heen gaat, doe je dat onder het mom van; ‘Ach, je trouwt maar één keer’. Of in ons geval dan twee keer. Je wilt achteraf gewoon geen spijt hebben van bepaalde dingen die je niet gedaan hebt. Denk dus heel goed na over dit budget.

Trouwshoot in Parc Broekhuizen

Je moet een back-up plan hebben

In Frankrijk hadden wij schitterend weer. Gewoon perfect. In Nederland hadden wij praktisch de hele zomer super goed weer, precies tot de dag dat wij gingen trouwen. Serieus. Het begon zachtjes te regenen toen wij naar het stadhuis reden en eenmaal binnen, barste de regen pas echt goed los. Het bleef doorregenen tijdens onze high tea. Het ironische was dat ik enkele dagen voor onze bruiloft de dame van dat restaurant sprak, ‘of we die high tea niet buiten wilden houden, in verband met het warme weer’. Ik zei toen nog dat waarschijnlijk niet iedereen het fijn zou vinden om in die hitte buiten te zitten, dus dat we maar gewoon binnen zouden blijven. Uiteindelijk was het dus fantastisch dat we daar zowel de mogelijkheid hadden om binnen als buiten te high tea-en. Het blijft tenslotte Nederland en als je ergens niet op kunt rekenen, is het op goed weer. Echt, zorg voor een back-up locatie, of in ieder geval een overkapping of tent als je buiten gaat trouwen en / of je feest gaat geven. Verder klaarde het weer helemaal op in de loop van de middag en hebben we buiten dus een schitterende trouwshoot kunnen doen, maar we hadden ook een prachtige binnenlocatie, just in case.

Regen op je bruiloft

Je wilt een professionele trouwfotograaf

In Frankrijk werd de fotograaf voor ons geregeld. Het was iemand die wij van tevoren nooit hadden gezien. Omdat wij tijdens onze bruiloft in Frankrijk een fotograaf hadden, waren we eigenlijk voornemens om dat in Nederland niet te doen, uit financieel oogpunt. Dat was gelukkig totdat we een bezoek brachten aan de locatie waar wij tijdens de huwelijksnacht zouden gaan slapen. Dat was zó’n schitterende locatie dat we tegen elkaar zeiden: ‘Hier moeten we eigenlijk echt ook echt mooie foto’s van hebben’. Nou ja, die zijn er dus uiteindelijk ook gekomen. Ik kan gewoon niet in woorden uitdrukken hoe blij ik ben met die foto’s. Ik kijk er vaak naar terug en ben steeds weer een beetje terug bij al die speciale momenten die we samen beleefd hebben. Tijdens onze bruiloft zijn er natuurlijk wat foto’s gemaakt met iPhones en ik heb me wel eens voorgesteld hoe het geweest was als we alleen maar die foto’s gehad hadden. Ik weet zo honderd procent zeker dat ik daar achteraf zó vreselijk van gebaald zou hebben.

Trouwshoot in het bos

Als het niet perfect is, is het tóch perfect

De belangrijkste les die ik geleerd heb; als het niet ‘perfect’ is, is het toch perfect. Want als de dag van jullie bruiloft is aangebroken is het eindelijk zover en alleen dat is eigenlijk al geweldig. Jullie gaan trouwen! Je kan eindelijk je prachtige jurk aan, je gaat zien hoe knap je aanstaande er uitziet in zijn pak, je mag je voeten eindelijk in die schitterende schoenen steken en die ring om zijn vinger schuiven. Mijn bruidsboeket in Frankrijk was niets wat ik er van verwacht had. Ik had gevraagd om blauwe hortensia’s en roze pioenen en ik kreeg witte rozen gewikkeld in een spuuglelijk gifgroen organza en tijdens de ceremonie in Nederlands regende het, maar hebben wij daardoor een mindere bruiloft gehad? Absoluut niet. Het is jullie dag, en als die dag dan eindelijk, na al dat plannen, dat wachten en dat uitkijken, is aangebroken, is het gewoon sowieso al perfect omdat jullie vol eindelijk vertrouwen ‘ja’ tegen elkaar gaan zeggen!

HEB JIJ BEPAALDE EYE-OPENERS GEHAD TIJDENS OF NA HET PLANNEN VAN JE BRUILOFT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

 1. Bruidszaken spelen er vaak op in dat mensen een lening hebben afgesloten voor hun bruiloft en dus een aardig bedrag hebben te spenderen. Althans, ik denk dat dat vaak voorkomt. En dan is inderdaad alles tig keer zo duur.
  Eye-opener….ehm… Ik vond het diner eigenlijk niet zo lekker, haha!
  Iedereen was aan het smullen en er stond dus eend op het menu. En dat vond ik gruwelijk vies. Dus “de volgende keer” zou ik een ander menu laten samenstellen!

  1. Christiana says:

   Goede Babs! Daar had ik eigenlijk helemaal niet bij stil gestaan. Wellicht omdat wij dat zelf niet gedaan hebben. Maar als ik inderdaad zie hoe groots mensen soms hun bruiloft aanpakken, moet zo’n lening inderdaad vaak wel een feit zijn. He, wat jammer dat het diner bij jullie zo tegenviel. Geen idee eigenlijk of ik eend lekker zou vinden, ik heb dat nog nooit gegeten. Ik ben dan ook niet echt (oke, helemaal niet, experimenteel met eten;-) Weet je wat eigenlijk gek is? Ik heb serieus geen idee meer wat ik in Frankrijk gegeten heb! Ik weet wel dat ik het heel erg lekker vond, ik had ook heel erge honger. In Nederland zijn wij na de fotoshoot met z’n tweetjes naar een heel idyllisch pizza restaurantje in Zuylestein gereden. Ik zie ons daar nog zitten; Andre in zijn pak, ik in mijn jurk (ik had wel mijn sluier afgedaan). We werden zo leuk geholpen en we kregen aan het eind ook een heel lief toetje met vuurwerk erop. We zijn hier regelmatig nog terug geweest.

 2. Wat een prachtige foto’s!! <3

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel!

 3. Handig!! Ik moet nog starten met het plannen, en wil er nu ook niet het grote budget aan hangen.
  Ben wel heel benieuwd naar de high-tea want ik wil dolgraag ook zoiets doen, high-tea, brunch, …
  Een fotograaf vind ik ook heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.