Wil je graag besparen op je bruiloft? Er zijn echt tal van mogelijkheden; haal om te beginnen het woord ’trouw’ eens van de dingen af die je graag wilt.

Bezuinig nooit op de ‘verkeerde’ dingen

Een bruiloft kun je zo duur en zo groot maken als je zelf wilt. Hoé groot je bruiloft wordt, is meestal van meerdere zaken afhankelijk, waaronder je budget. De meeste mensen zullen geen eindeloos budget hebben. Daarom is de gouden tip als je wilt besparen op je bruiloft; bezuinig nóóit op de ‘verkeerde’ dingen! Wat de verkeerde dingen zijn, ligt dus helemaal aan jullie. Elk bruidspaar zal andere dingen belangrijk vinden. Wij wilden bijvoorbeeld allebei perse niet besparen op onze trouwkleding, maar wij hebben wel op andere dingen bespaard, zoals een trouwboeket en de taart. Denk samen goed na over de dingen die jullie belangrijk vinden! Misschien is een bepaalde locatie voor jullie heel belangrijk, of willen jullie een paar honderd gasten uitnodigen. Misschien heb jij er altijd van gedroomd om over een rode of groene loper naar je aanstaande te lopen, of wil je een champagne-fontein of een limousine. Dat is misschien allemaal mogelijk, maar wellicht moet je dan andere bespaarpunten zoeken. Hoe cliché het ook mag klinken; in principe trouw je maar één keer, doe het goed en voorkom dat je achteraf spijt van bepaalde keuzes hebt.

Haal het woord ’trouw’ er eens af

Alles, en dan bedoel ik ook echt álles waar je het woord ’trouw’ voor zet, is zomaar twee, drie, vier of vijf keer zo duur. Een jurk of een trouwjurk, een taart of een bruidstaart, schoenen of trouwschoenen, lingerie of bruidslingerie. Nu begrijp ik dat je waarschijnlijk niet in een zomerjurkje van H&M wilt gaan trouwen, maar vraag je zelf af of je echt een ‘bruids’sieraad in je haar nodig hebt, of ’trouw’schoenen? Hoewel ik wel in Jimmy Choos getrouwd ben, waren dat geen schoenen uit de bridal collectie. Sterker nog; ik vond de trouwschoenen in de trouwwinkel zelfs spuuglelijk en ze liepen ook nog eens onmogelijk. Bovendien draag ik mijn ’trouw’schoenen nu nog steeds in de zomer, omdat ze er ook niet perse als trouwschoenen uitzien. Pin je dus tijdens je zoektocht niet vast op specifieke trouw-accessoires. In principe kan elk paar schoenen je trouwschoenen worden, en kan elk pak voor je aanstaande een trouwpak zijn. Hetzelfde geldt ook voor ringen. Trouwringen kunnen echt oplopen tot duizenden euro’s, en al helemaal als je voor gouden ringen gaat. Maar je hoeft natuurlijk niet perse voor officiële ’trouw’ringen te gaan. Elke ring kan namelijk een trouwring worden.

besparen op je bruiloft

Vergelijk prijzen online om geld te besparen op je bruiloft

Wil je geld besparen op je bruiloft, dan loont het enorm om prijzen online te vergelijken, van alles wat je maar bedenken kunt; locaties, taarten, uitnodigingen, trouw-auto’s, lopers, visagisten, fotografen, noem maar op. Het aanbod is enorm, en de prijzen verschillen ook enorm. Neem niet zomaar genoegen met het eerste aanbod dat je tegenkomt. Ook tijdens het samenstellen van je trouw-ensemble; je hoeft niet alles in één winkel te kopen! Met een jurk is het natuurlijk wel het meest praktisch, omdat deze meestal helemaal op jouw figuur wordt afgespeld en op maat wordt gemaakt, maar voor accessoires kun je ook prima online slagen, zeker als het om accessoires van bepaalde merken gaat. Even google-en en je heb vind binnen een mum van tijd diverse webshops die ze verkopen. Zo droeg ik een bruidssluier van Poirier die ik samen met mijn trouwjurk kocht. Later ontdekte ik dat ik deze sluier ook online had kunnen kopen voor zo’n honderd euro minder!

Kijk eens kritisch naar de datum en de locatie om geld te besparen op je bruiloft

Je kunt ook geld besparen op je bruiloft door eens heel kritisch naar het seizoen te kijken, en zelfs de specfieke dag waarop jullie gaan trouwen. Trouwen op een zaterdag klinkt misschien voor de hand liggend omdat er dan waarschijnlijk minder mensen vrij hoeven te nemen van hun werk, maar is vaak echt (veel) duurder dan trouwen op een maandag. Ook door te trouwen buiten het seizoen kun je flink wat geld besparen op je bruiloft. Het trouwseizoen loopt meestal van mei tot en met september. Het is aannemelijk dat alles in dit seizoen duurder is dan daarbuiten, eigenlijk precies zoals het ook met het boeken van een vakantie is. Een locatie huren is vaak een heel grote kostenpost en hoe groter de locatie, des te hoger de kosten. Des te meer gasten, des te groter de locatie, des te hoger de kosten. En hoeveel mensen wil je er nu eigenlijk écht op je bruiloft bij hebben? Ga eens niet op zoek naar een officiële trouwlocatie, maar ga op zoek naar ‘een mooie locatie’. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je niet zomaar overal een bruiloft kunt en mag organiseren en dat er ook een BABS naar de locatie moet komen. De kosten van een BABS verschillen trouwens ook per gemeente, en je kunt niet overal een BABS uit een andere gemeente laten komen. Verdiep je hier dus goed in. Misschien heb je zelf een prachtige tuin, of ken je mensen met een prachtige tuin!

besparen op je bruiloft

Wat kun je zelf om te besparen op je bruiloft?

Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om alles uit handen te geven, kun je flink wat geld besparen op je bruiloft door juist te kijken naar wat je zelf kunt, en eventueel samen met de mensen om je heen. Misschien ken je iemand die bezig is met een opleiding tot kapper of visagist en kan zij je haar en make-up verzorgen? Is er iemand in je omgeving die heel goed is met styling? Misschien kan zij de aankleding op de ceremonie verzorgen, eventueel met jouw hulp. Uitnodigingen kun je misschien zelf maken en printen. Bloemarrangementen zijn vaak enorm kostbaar. Wellicht kun je voor de grote dag een aantal losse bloemen kopen en die zelf over vaasjes verdelen. Een bruidsboeket is ook vaak een grote uitgave. Wil je graag een boeket, kies dan in ieder geval seizoensbloemen, of grotendeels ‘groen’, zoals eucalyptus. Dat kan echt in de kosten schelen. En wat dacht je van een boeketje droogbloemen? Qua bedankjes kun je ook van alles zelf verzinnen om te maken. Zo zie je maar dat er echt genoeg dingen zijn waar je op kunt besparen op je bruiloft! Hopelijk heb ik je hiervoor wat inspiratie kunnen geven.

WAAROP HEBBEN JULLIE PROBEREN TE BESPAREN TIJDENS JULLIE BRUILOFT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Goede tips! Ik had wel echte bruidschoenen en de jurk maar we hadden niet de traditionele bruidstaart maar een van multivlaai met de Eiffeltoren erop omdat ik daar ten huwelijk ben gevraagd. Ook zijn we in oktober getrouwd en was de locatie niet heel duur maar wel mooi. Je kunt zo veel besparen en toch een prachtige en onvergetelijke dag hebben.

  1. Christiana says:

   Wat leuk dat jij ook in Parijs gevraagd bent, ik ook;-) Ik ben het helemaal met je eens; er zijn zoveel dingen waar je op kunt besparen zonder dat het afbreuk doet aan je dag. Het is dus alleen wel heel belangrijk om de juiste keuzes te maken;-)

 2. Wij hebben op heel veel dingen bespaard, zoals de bruidstaart en boeket, beide zelfgemaakt. Mijn zwager had een mooie auto en alleen familie was aanwezig. Dus geen receptie. Het was een super mooie dag!
  Toevallig dat je weer een artikel hebt over jullie huwelijk, ik heb net een schilderijtje gemaakt die geïnspireerd is op jouw mooie trouwerij verhalen!

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen Babs, ik kijk uit naar je Keek;-) Wat enorm leuk dat jij je boeket zelf gemaakt had! In Frankrijk had ik een boeket, maar helaas niet eentje die ik mooi vond. Ik had gevraagd om pioenen en blauwe hortensia’s, maar ik kreeg witte rozen in spuuglelijk gifgroen organza. Achteraf had ik gewoon gewild dat ze hadden gezegd dat ze niet aan de bloemen konden komen die ik graag wilde, want dan had ik het boeket gewoon helemaal geskipt. Ik heb hem heel snel aan de kant gelegd zodat hij niet op de foto’s kwam;-) In Nederland heb ik uit financieel oogpunt geen boeket genomen, en daar heb ik ook eigenlijk nooit spijt van gehad.

 3. Wat een prachtige jurk, schoenen en ringen! Wij zijn niet getrouwd. Aan de ene kant omdat het maar de vraag is of ik zo’n dag lichamelijk aankan. Aan de andere kant omdat we zo ook veel van elkaar houden. Toch is zo’n trouwring natuurlijk wel fantastisch en het feit dat ik hem dan mijn man mag noemen.

  1. Christiana says:

   Ik begrijp dat heel goed. Andre en ik wilden eigenlijk al veel eerder trouwen, maar we hebben uiteindelijk tot na mijn operatie gewacht. Lichamelijk gezien was de dag ook voor mij waarschijnlijk te zwaar geweest toen ik die pijn nog had;-( Wie weet kunnen jullie toch op een dag samen iets bijzonders doen, dromen mag en moet je ook altijd blijven doen;-)

 4. Hoefde eigenlijk niet want wij hadden een zeer simpele bruiloft omdat we dachten dat Ed ernstig ziek was. Gelukkig bleek dat niet het geval:-) maar toen hij een (klein) boeketje liet samenstellen (Euro 15,00 16 jaar geleden) vroeg hij om er een lint om te wikkelen. Oh meneer als u gezegd had dat het een (bruids) boeket was was de prijs anders geweest. Nu hoefde hij alleen iets extra’s te betalen voor het lint…..Maar zulke dingen gebeuren inderdaad ook bij begrafenissen. Wij bestelenden op afstand een rouwstuk en later zagen we dat de meeste rozen al bruine randen hadden…..je zegt er dan niks van want verdriet etc. maar toch.

 5. Goede tips! Mijn vriend en ik kijken nu naar een locatie voor over twee jaar, maar dat is al zo lastig. Elke locatie wil zelf alle catering en weet ik veel organiseren, waardoor je al snel op minstens achtduizend euro uitkomt voor alleen het feest. Dat willen mijn vriend en ik absoluut niet uitgeven. Maar het is echt lastig om een goede locatie te vinden waar je een feest mag geven en zelf alle drank en hapjes mag verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.