Crème, butter, lotion, olie, zalf? Welke lichaamsverzorging past het best bij jouw huid?

Bodybutter voor de droge huid

Het woord crème is behoorlijk veelomvattend. Wanneer mensen aangeven dat ze op zoek zijn naar ‘iets’ verzorgends voor het lichaam, wordt dit product meestal een crème genoemd, echter zijn er natuurlijk allemaal verschillende producten (texturen) om uit te kiezen. Uiteraard hebben we allemaal een voorkeur voor bepaalde merken, texturen en is het hetgeen wat je kiest meestal ook afhankelijk van wat je huid op dat moment nodig heeft. Welke lichaamsverzorging past nu goed bij jouw huid? Een bodybutter is een product dat de textuur heeft van een boter en ideaal is wanneer je een zeer droge huid hebt. De textuur van een butter is vaak behoorlijk dik en vooral stevig. Een bodybutter is prima smeerbaar wanneer je het product eerst wat opwarmt in je handen, de meeste varianten ‘smelten’ namelijk zodra ze in aanraking komen met de warmte van je huid. Eén van de meest bekende varianten is de sheaboter. Het Franse woord hiervoor is beurre de karité, en daarom wordt het door ons ook vaak karité-boter genoemd. Op de INCI lijst kun je het verder ook tegen komen als parkii. Sheaboter komt uit de noten van de sheaboom, die veel voorkomt in Afrika. De kwaliteit van de boter is voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop de noten bewerkt worden. Hierdoor kunnen de prijzen van sheaboter of de producten waarin sheaboter verwerkt zit, enorm van elkaar verschillen. Een andere veel voorkomende boter is cacaoboter, dit komt uit de vruchten van de cacoaboom. Butters worden door hun dikke textuur meestal verpakt in blikjes of potjes. Er zijn pure varianten verkrijgbaar, maar ook producten waarin (extracten van) boters verwerkt zijn. Butter laat vaak een laagje achter op de huid, het heeft wat langer de tijd nodig om in te trekken. Bodybutter past vooral goed bij een droge tot zeer droge huid.

Bodylotion en bodycrème voor de normaal tot droge huid

Bijna alle merken hebben wel een bodylotion in het assortiment. Dit is een product met een luchtige textuur die makkelijk smeerbaar is en over het algemeen snel in de huid trekt. Dit zijn vooral ‘onderhoudende’ producten voor een ‘normale’ huid. Bodylotions zijn vaak op waterbasis en daardoor vrij dun van textuur, hierdoor worden ze vaak verpakt in tubes of pompflacons, wat natuurlijk een groot voordeel is; dit soort verpakkingen zijn gebruiksvriendelijk én hygiënisch! Bodylotion heb je in alle soorten en maten; hydraterende varianten zie je het meest, maar er zijn bijvoorbeeld ook zelfbruinende en verstevigende lotions. De textuur van een crème is rijker dan die van een lotion, maar niet zo rijk als die van een butter. Crèmes zijn meestal op waterbasis, en er is een (al dan niet) vette toevoeging aan gedaan om het product extra voedend en / of makkelijker smeerbaar te maken. Het zit er eigenlijk een beetje tussenin; bodycrèmes zijn dus ideaal wanneer je huid wel behoefte heeft aan een beetje extra verzorging, maar wanneer je een butter net te vet of te rijk vind.

Bodyolie voor de droge tot zeer droge huid

Voor body olie geldt, net zoals bij butters, dat je ze ‘puur’ kan krijgen, maar olie wordt ook veelvuldig gebruikt in crèmes, lotions of butters. Maar ik heb het hier dus echt over pure olie. Oliën die veel worden toegepast in cosmetica zijn bijvoorbeeld arganolie en amandelolie. Olie heeft een aantal zeer positieve eigenschappen; zo bederft olie minder snel waardoor er veel minder conserveringsmiddelen aan toegevoegd hoeven te worden. Ook het feit dat olie van zichzelf al vrij makkelijk smeerbaar is, maakt dat er minder toevoegingen aan gedaan hoeven te worden. Daarbij komt dat je écht kunt multi-tasken met olie; het is niet alleen heerlijk voor een droge huid, het kan ook uitstekend in het (droge) haar gebruikt worden, in bad of om mee te masseren. Afhankelijk van welke olie je pakt, geeft olie vaak ook een mooie glow aan je huid. Er zijn zogenaamde droge oliën, die sneller in de huid trekken. Maar feit blijft dat olie langer de tijd nodig heeft om in te trekken dan bijvoorbeeld een lotion of een crème. Nog een groot voordeel van een aantal soorten olie is dat wanneer je ze puur koopt, de geur ook heel ‘écht’ is, er zijn vaak maar weinig synthetische parfums aan olie toegevoegd, waardoor de geur veel minder snel vervliegt. Zalf tot slot is een product wat je voornamelijk bij de apotheek ziet en op recept wordt voorgeschreven wanneer je last hebt van bepaalde (al dan niet chronische) huidaandoeningen, zoals eczeem. Een zalf is vaak vrij vettig en wordt dan ook vaak ontwikkeld op basis van vaseline, vetten of waxen. Het grootste verschil met de andere soorten lichaamsverzorging is dat er aan zalf genezende bestanddelen worden toegevoegd die helpen om je (zieke) huid te helpen herstellen.

Bodygel voor de vette huid

Bodygel heeft een vrij bijzondere textuur; ze zijn meestal ontwikkeld op waterbasis en heel ‘jelly’. Ze staan er om bekend verkoelend te werken. After sun komt bijvoorbeeld vaak in een gel variant. Gel is niet intensief hydraterend, maar eerder verfrissend voor de huid. Verder kan het ook een uitstekende kalmerende functie hebben. Gel trekt over het algemeen goed en snel in de huid zonder de huid vettig te laten aanvoelen, maar ze kunnen nog wel eens een ietwat plakkerig laagje achterlaten. Een bodygel wordt ook wel eens een sorbet genoemd, en dat klinkt natuurlijk wel extra leuk en aantrekkelijk.

WELKE LICHAAMSVERZORGING GEBRUIK JIJ HET LIEFST VOOR JOUW HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ik gebruik eigenlijk alles wat voorhanden is. Hoewel ik vaker naar een body butter of olie grijp als mijn huid heel droog is. Het hangt ook een beetje van het tijdstip af, als er nog kleding overheen moet dan kies ik voor een lotion die heel snel intrekt.

  2. Ik ben dol op olie. Na het douchen pak ik heel vaak olie, omdat het mijn huid enorm voedt. Maar ook voor mijn haar gebruik ik het heel veel. Heerlijk!

  3. Dol op butters, nu snap ik pas waarom ik dus lotions niet lekker vind! Door mijn droge huid ben ik beter af met een butter dus!

  4. Ik heb momenteel een me time avondje haha dus ik zit helemaal onder de lush butters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.