Er zit vaak nogal wat prijsverschil tussen een Eau de toilette en een Eau de parfum. Waar ligt dat aan? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen EDT en EDP?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is het verschil tussen een EDT en een EDP?

Parfum kun je zien als een cocktail van geuren in een oplosmiddel, meestal is dit oplosmiddel alcohol. Een geur is onder andere te verkrijgen in een zogenaamde EDT, een eau de toilette, een EDP, een eau de parfum, en een EDC, een eau de cologne. De geurconcentraties van een EDP zijn hoger, waardoor je van een EDP in principe minder nodig zal hebben, bovendien zul je de geur langer blijven ruiken op je huid. Daar staat wel tegenover dat een EDP vaak (veel) kostbaarder is dan een EDT. Lang niet alle merken brengen hun geuren uit in een EDT of EDP. Soms heb je alleen de mogelijkheid uit één van de twee.

Wat is een Eau de cologne?

Verder zijn er nog steeds merken die eau de cologne verkopen, alhoewel je zou kunnen zeggen dat de eau de colognes van nu nogal verschillen met die van ‘vroeger’, zeker qua ‘functie’. Eau de cologne kent een heel lange voorgeschiedenis. Het begon allemaal in 1709. Johann Maria introduceerde toen het Keuls water, het ‘Kölnisch wasser’. Hij noemde dit geurende water naar zijn woonplaats, Keulen dus. In die tijd was eau de cologne erg kostbaar, en eigenlijk konden alleen de super rijke mensen dit betalen. Het was pas in de negentiende eeuw, dat meer mensen en bedrijven zich bezig gingen houden met het ontwikkelen van geuren, en toen werd eau de cologne ook wat toegankelijker voor de grote massa. Het is nog leuk om te weten dat Eau de cologne in Nederland eigenlijk helemaal niet in de eerste plaats vanwege de lekkere geur gebruikt werd. Het was aanvankelijk vooral populair bij vrouwen die last hadden van hoofdpijn of om het punt stonden om flauw te vallen (de korsetgeneratie wellicht;-)). Eau de cologne bevat namelijk veel alcohol. Tegenwoordig wordt de naam cologne wel gebruikt voor de wat lichtere geurproducten.. Die met een lage(re) concentratie geurstoffen dus.

KIES JIJ BEWUST VOOR EEN EDT OF EEN EDP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Varenka W says:

    Heerlijk om te lezen, ik word altijd blij van dit soort artikeltjes.

    1. Christiana says:

      Ah super leuk om te lezen Varenka;-) Er komen meer van dit soort artikeltjes aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.