Op bepaalde cosmetica bezuinig ik nooit. En ik vertel je natuurlijk ook op welke cosmetica producten ik dan wel bezuinig, en ook waarom juist die producten.

Gezichtscrème en foundation

Een goede gezichtscrème vind ik echt super belangrijk, naast het feit dat ik het ’tutten’ in de badkamer gewoon ook heel erg leuk en fijn vind. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat een dure gezichtscrème altijd beter is dan een goedkope(re) gezichtscrème, maar aan de andere kant kun je van een gezichtscrème van, ik noem maar wat, vijf euro, ook niet verwachten dat deze boordevol goede ingrediënten zit die ook nog eens in goede concentraties aanwezig zijn, zodat de samenstelling echt iets voor je huid doet. Ik heb niet altijd standaard een dag- en een nachtcrème in huis, wel gebruik ik in de avond altijd een essence of serum onder mijn nachtcrème, danwel een nachtmasker. Ik heb dus in de avond wel een andere routine dan in de ochtend. Verder bezuinig ik nooit op foundation. Ik heb zelden meer dan één foundation in huis. Als ik eenmaal een goede gevonden heb, heb ik daar gewoon genoeg aan en koop ik die ook rustig diverse keren opnieuw. Ik wissel trouwens ook nooit van foundation gedurende de zomer. Ik kan erg slecht tegen zon, dus ik bescherm me hier altijd zo goed mogelijk tegen. Echt ‘zonnen’ doe ik eigenlijk nooit meer en ik word dan ook nauwelijks bruin(er) zodra het zomer is. Ik stel best wel wat eisen aan een foundation. Hij moet prettig in gebruik zijn op mijn vochtarme huid, goed dekken, maar tegelijkertijd wil ik ook weer niet een al te ‘opgemaakt’ gezicht. Als ik op zoek ga naar een nieuwe foundation, ga ik standaard naar de parfumerie in plaats van naar een drogisterij. Steeds meer parfumerien hebben van die speciale apparaatjes die op je huid geplaatst worden en die aangeven welke tinten van welke merken waarschijnlijk een goede match zijn. Aan de hand daarvan laat ik dan wat samples maken die ik thuis op mijn hele gezicht ga uitproberen. Je kunt een foundation natuurlijk op de kaaklijn uitproberen in de winkel, maar dat vind ik niet echt genoeg. Ik merk toch meestal wel dat een foundation die aan al mijn wensen voldoet net even wat duurder is. Geen punt, aangezien ik makkelijk een half jaar doe met een foundation.

Shampoo en conditioner

Vroeger dacht ik altijd; hoe romiger een conditioner, hoe zachter mijn haar. Nu weet ik inmiddels dat die romige textuur in de meeste gevallen wordt veroorzaak door siliconen en daar ben ik zo’n twee jaar geleden bewust mee gestopt. Siliconen verzwaren mijn haar, maken dat mijn haar sneller vet wordt, maar het grootste nadeel van siliconen in haarverzorging is dat ze op de lange termijn in feite niets voor de conditie van je haar doen. Gelukkig zijn er steeds meer budgetmerken die siliconenvrije haarverzorging introduceren, maar toch gebruik ik eigenlijk nooit (meer) budget shampoo en conditioner. Vaak vind ik texturen niet prettig aanvoelen en doen deze producten ook te weinig voor mijn haar.

Parfum

Op parfum bezuinig ik ook echt nooit, om twee redenen. De houdbaarheid, en daarmee bedoel ik dus hoe lang ik een parfum op mijn huid blijf ruiken, van een ‘dure’ parfum is gewoon altijd beter / langer dan een parfum van een paar euro. Maar de belangrijkste reden voor mij is dat ik ‘dure’ parfums gewoon echt lekkerder en specialer vind ruiken dan budgetgeuren. Ik ervaar dit ook altijd met producten zoals showergels en kaarsen. Nu is showergel dan wel weer een typisch cosmetica product waar ik makkelijk op bezuinig, omdat een dure showergel in de meeste gevallen qua samenstelling absoluut niet beter is dan een budget variant, maar de betere merken hebben over het algemeen ook echter betere / luxere / bijzonderdere geuren. Ik vind bijvoorbeeld de showergels van Molton Brown, Jo Malone en L’Occitane écht veel bijzonderder ruiken dan een douchegel van bijvoorbeeld Nivea. Nogmaals, ik heb het in dit voorbeeld alléén over de geur, niet over de samenstelling.

En op welke cosmetica bezuinig ik dan wél?

Op welke cosmetica bezuinig ik dan wel? Oog make-up remover bijvoorbeeld! Ik heb diverse ‘dure’ oog make-up removers geprobeerd, maar die vond ik eigenlijk nooit echt beter. Ik heb nu al zo’n 2,5 jaar de make-up remover cleansing oil van Etos is gebruik en die vind ik echt super. Ik koop hem continue opnieuw. Hij reinigt grondig, zonder waas en zonder irritatie. Ook op mascara’s bezuinig ik. Zelfde verhaal; ik heb allerlei mascara’s van luxe merken geprobeerd en hoewel sommige wel echt fijn zijn, zoals de mascara’s van Estee Lauder, vind ik toch dat ze niet veel beter zijn dan budget mascara’s. Sowieso vervang ik een mascara om de drie maanden. Mijn favoriete budget mascara komt ook van Etos. Verder koop ik standaard een budget micellair water, meestal die van Garnier met de roze dop. Ook vind ik de wattenschijfjes van Albert Heijn of Etos eigen merk veel fijner dan bijvoorbeeld de ‘duurdere’ variant van Demake-up. Tot slot ‘bezuinig’ ik ook op de hoeveelheid cosmetica die ik heb. Ik ben niet iemand die tien flessen showergel tegelijkertijd in huis heeft, en al helemaal niet allemaal tegelijkertijd open in de badkamer. Ik vind dit alleen maar super rommelig en onrustig ogen in de badkamer. Ook qua make-up heb ik een zeer bescheiden stash. Als ik nu drie blushers heb liggen, is het eigenlijk al veel. Ik zoek make-up altijd met zorg uit en als ik eenmaal een fijne mascara, een wenkbrauwproduct en een blusher heb gevonden, heb ik gewoon niet de behoefte om die steeds af te wisselen. Ik vind het leuker om te experimenteren met skincare dan met make-up.

OP WELKE COSMETICA PRODUCTEN BEZUINIG JIJ NOOIT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

19 Comments

 1. Op gezichtscrèmes en bodylotions bezuinig ik nooit. Ik heb regelmatig last van eczeem en kan niet alles gwbruiken. Ook op parfum bezuinig ik nooit.

  1. Christiana says:

   Kan ik me heel goed voorstellen! Eczeem kan heel vervelend zijn en dan is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Ik heb zelf ook bepaalde periodes last van eczeem. Het komt altijd terug op dezelfde plek in mijn hals. Gelukkig weet ik nu wat werkt; geen parfum dragen, douchen met Neutral douchegel en twee keer per dag een speciale vette crème van de apotheek gebruiken. Meestal ben ik er met deze remedie weer gauw vanaf.

 2. Op een gezichts creme bezuinig ik niet, maar mag niet duurder zijn dan €50. Verder moeten er dan wel de juiste ingredienten en % hiervan in zitten. Dit geld ook voor een serum. Gelukkig heb ik die gevonden. Op een shampoo en conditioner en zonbescherming bezuinig ik ook niet.
  Op parfum, make-up en body lotions bezuinig ik wel. Maar kies deze wel met een kritisch oog uit.

  1. Christiana says:

   Ik kijk ook altijd goed naar de ingrediënten van een crème. In bepaalde dure of duurdere crèmes zitten namelijk soms eigenlijk helemaal geen bijzonder goede ingrediënten, of het zogenaamde werkzame ingrediënt staat helemaal onderaan op de INCI-lijst, zodat je eigelijk al weet dat de concentratie daarvan nooit heel hoog kan zijn. Goede inderdaad; zonnebrandcrème. Ik koop ieder jaar ook nieuwe zonnebrandcrème, ik gebruik nooit een aangebroken verpakking van het jaar daarvoor.

 3. Wat grappig dat iedereen op andere producten bezuinigd! Zelf ben ik nu redelijk tevreden met een gezichtscrème van het kruidvat van een paar euro, maar ik besteed daarentegen wel weer meer geld aan reinigingsproducten. Wat betreft de mascara ben ik het helemaal met je eens, de budget mascara van de etos is geweldig, heb je geen dure producten voor nodig.

  1. Christiana says:

   Ik vind dat dus ook heel interessant om te lezen. Sowieso een interessante kwestie altijd hoor, hoe mensen met hun geld omgaan! Leuk dat je ook zo’n fan bent van de Etos mascara. Ze hebben toevallig onlangs hun eigen lijn helemaal vernieuwd, wist je dat al? De nieuwe oog make-up remover oil heb ik al geprobeerd, die is even goed als de ‘oude’. Ik ben nog bezig met een oude mascara en heb daar ook nog een back-up van liggen. Zodra die op is, ga ik de nieuwe proberen, hopelijk is die net zo fijn.

 4. Ik weet niet of ik bewust bezuinig of niet op producten. Als een product goed bevalt, dan blijf ik het gebruiken. Als het dan niet duur is, is dat mooi meegenomen maar ik let er eigenlijk niet zo op. Echt hele dure producten gebruik ik echter nauwelijks, hooguit een keer een heel mooi exclusief parfum (maar dat gebeurt maar sporadisch).

  1. Christiana says:

   Als ik zelf ook een echt goed product hebt ontdekt, dan blijf ik het ook opnieuw kopen, of het nu een luxe of een budget product is;-)

 5. Leuk om te lezen! En ik geef je groot gelijk dat je bij veel producten (zeker voor je huid) liever gaat voor kwaliteit dan voor een lage prijs. Voor parfum geef ik ook graag wat meer uit, hoewel ik moet zeggen dat ik een bepaald parfum van Hema ook écht heel lekker vind ruiken en heel tevreden ben over de kwaliteit ervan. Verder besteed ik aan bepaalde verzorgingsproducten liever wat meer geld dan het met een budgetproof maar niet fijn product te doen. Maar over het algemeen geef ik aan dingen als make-up dan weer heel weinig uit (mascara bijvoorbeeld, maar ook concealer en nagellak).

  1. Christiana says:

   Herkenbaar! Ik geef liever wat meer geld uit aan product waar ik dan echt tevreden over ben dan dat ik iets gebruik wat ik maar zo-zo vind. Op die manier bespaar ik dus als het ware op de kwantiteit, in plaats van de kwaliteit. Foundation bijvoorbeeld, ik zie niet in waarom ik meerdere foundation tegelijkertijd in huis zou moeten hebben als ik 1 goede hebt die echt bij mijn huid past en die een mooi resultaat geeft;-)

 6. Ik herken het wel dat je op het ene veel makkelijker bezuinigt dan het ander. Wattenschijfjes heb ik ook het liefst van AH en zijn helemaal prima en qua foundation ben ik ook heel trouw! Qua parfum snap ik deels wat je bedoelt, alleen heb ik een tijd terug een tester van een parfum gehad die heel snel vervloog. Ik ben blij dat het een tester was en geen hele flacon, want dan deed het best pijn aan mijn portemonnee. Vooral met shampoo’s en conditioners merk ik dat je veel minder nodig hebt bij dure merken, dan met goedkope merken om je haar echt schoon aan te laten voelen. Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar soms wel😊.

  1. Christiana says:

   Ja, parfum moet je inderdaad altijd eerst op je huid uitproberen. Ik koop ook echt nooit zomaar direct een parfum. Eerst opsprayen, dan de winkel uitgaan en kijken hoe de geur zich op je huid ontwikkelt en hoe lang je hem inderdaad op je huid blijft ruiken. Wanneer ik bijvoorbeeld twijfel tussen twee parfums, vraag ik om samples.

 7. Wat een heerlijk en goed geschreven artikel weer, zelf bespaar ik door momenteel niks meer te kopen qua verzorgingsproducten. Eerst wil ik mijn parfum en shampoo’s opmaken en als het op is dan ga ik pas weer verder kijken. Als ik naar mijn parfum stash kijk dan kan ik de komende 30 jaar nog wel vooruit geloof ik haha.. maar goed ik heb zo’n grote lade vol.. ook veel opgestuurd gekregen en nu moet ik het eerst eens gaan opmaken. Zelf koop ik eigenlijk nooit dure foundations, poeders en mascara’s.. waar ik als beauty blogger niks van begrijp want wat duurdere producten zijn altijd veel mooier.

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel Rachel! Tja, als blogger krijg je inderdaad een hoop producten toegestuurd, dat maakt de situatie ook wel een beetje anders haha;-) Parfum is iets wat ik eigenlijk ook voorlopig niet hoef te kopen. Ik draag sowieso zeker niet dagelijks parfum en bovendien heb ik dus ook nog genoeg staan. Ik heb laast zelf een parfum van Jo Malone weg gedaan omdat deze gewoon niet meer goed rook, heel zonde. En wat zul jij een hoop besparen nu door gewoon helemaal niets uit te geven;-)

 8. Het enige waar ik niet echt op bezuinig is huidverzorging. Het hoeft niet extreem duur te zijn maar ik wil wel goed spul gebruiken waarvan ook bewezen is dat het wat doet voor je huid.
  Parfums, inderdaad, de mooie merken ruiken vaak zoveel beter en de geur blijft langer hangen.
  Qua shampoo, badproducten en bodycreams maakt het mij niet zoveel uit.
  Het schijnt dat er heel goede budget dupes van foundation zijn die je gewoon bij de drogist kan kopen, en ik wil ooit nog een foundation van Chanel of Shiseido kopen, maar op zich zijn de andere die ik heb prima. Zo is No7 van Boots heel betaalbaar en goed!

  1. Christiana says:

   Met crèmes voor het lichaam ben ik inderdaad ook nooit zo moeilijk. Ik gebruik bodylotion trouwens ook eigenlijk bijna alleen maar op mijn benen;-) Anders vind ik het veel te veel werk haha. Mijn benen zijn soms wat droger, maar het maakt dan eigenlijk niet uit welk product / welk merk ik gebruik, een keertje smeren en het is al weer goed. Met producten voor mijn gezicht ben ik dan wel weer een heel stuk selectiever.

 9. Nu ben ik wel heel erg benieuwd welke foundation jij momenteel gebruikt 😊. Ik bezuinig normaliter niet op mascara’s en koop standaard die van Lancôme . Toch werd ik laatst verleid door een 1+1 actie bij het Kruidvat en kocht ik van L’Oréal de Extatic mascara + waterproof variant. Ik had deze mascara al eens gekocht en deze beviel toen goed. Op een goede gezichtscreme bezuinig ik niet. En ik koop altijd de 24/7 glide on oogpotloden van Urban Decay, die stellen me echt nooit teleur.

  1. Christiana says:

   Ik gebruik momenteel de Chanel Les beiges foundation in de kleur #030. Ik ben nu aan mijn tweede flesje bezig;-)

 10. Dat zijn nou eigenlijk ook precies de producten waar ik ook niet op bezuinig, al heb ik van elke categorie ook wel een soort “budget” topper x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.