Als een product natuurlijke ingredienten bevat, dan is het vast veilig(er) voor je huid! Is dat écht zo? Is natuurlijke cosmetica beter voor je huid?

Wanneer is een product eigenlijk ‘natuurlijk’?

De term ‘natuurlijk’ is helaas niet beschermd. Een fabrikant kan zijn product dus al natuurlijk noemen, als er één of enkele natuurlijke ingrediënten aan de samenstelling toegevoegd zijn. Toch zijn er aan zogenaamd natuurlijke producten nog steeds heel vaak synthetische toevoegingen gedaan, denk aan siliconen, sulfaten, synthetische geur- en kleurstoffen en PEG-nummers. De term biologisch is trouwens wel beschermd, dat is dan als consument weer goed om te weten. Veel merken hebben door slimme marketing een super natuurlijk imago opgebouwd maar zijn in feite helemaal niet zo natuurlijk als consumenten denken. Je kunt natuurlijk zelf de INCI-lijst bekijken. Op die manier weet je in ieder geval welke ingrediënten er in een product zitten, alhoewel je op die manier in feite nog steeds niet altijd weet hoe die ingrediënten verkregen zijn. En wanneer is een product eigenlijk ‘goed’? ‘Goed’ of ‘beter’ zijn natuurlijk heel relatieve begrippen. Want wat ik een ‘goed product’ vind, hoef jij helemaal niet goed te vinden. Dat heeft natuurlijk deels te maken met verwachtingen die jij hebt van een bepaald product. Als jij een crème koopt die rimpeltjes of acne belooft te verminderen maar de gewenste of gehoopte resultaten blijven uit, dan vind jij die crème waarschijnlijk toch niet zo goed. Maar ook als jij een bepaalde geur niet lekker vind, of een textuur niet prettig vind aanvoelen op je huid zal jij een product hoogstwaarschijnlijk ook niet zo gauw ‘goed’ noemen. Laten we er van uit gaan dat mensen in deze context de term ‘goed’ vooral associëren met ‘veilig’. Want er zijn natuurlijk nogal wat discussies gaande over niet-natuurlijke ingrediënten die irriterend zouden zijn voor de huid, gezondheidsproblemen zouden veroorzaken of gewoon ronduit giftig zouden zijn.

De houdbaarheid van een product

Elk cosmetica product kan bederven, of er nu wel of geen natuurlijke, biologische of synthetische ingrediënten in zitten. Je kunt er niet van uitgaan dat een fabrikant pure aloë vera in een potje stopt en vervolgens niets. Natuurlijke ingrediënten kunnen worden aangetast, ze zijn niet stabiel. Zo’n crème zou binnen de kortste keren bederven, en reken maar dat geen enkele huid blij wordt van bedorven ingrediënten. Het is dus nogal een uitdaging om natuurlijke ingrediënten te conserveren. Vaak wordt dat dus gedaan met synthetische toevoegingen. Zouden die synthetische toevoegingen de (heilzame) werking van de natuurlijke ingrediënten op een negatieve manier beïnvloeden? De meningen zijn erover verdeeld.

Kunnen alleen synthetische toevoegingen de huid irriteren?

Anno nu claimen veel mensen dat ze een gevoelige huid hebben. Buiten het feit dat dat ook nogal een netelige kwestie is, want als je een keer niet helemaal lekker op iets gereageerd hebt, wil dat niet direct zeggen dat je een gevoelige huid hebt. Verder is het een absolute fabel dat natuurlijke of biologische ingrediënten de huid niet kunnen irriteren. Een gevoelige huid reageert abnormaal op prikkels die normaal gesproken niet een (heftige) reactie zouden uitlokken, en die prikkels kunnen een reactie zijn op alle mogelijke ingrediënten die je maar kunt bedenken, natuurlijk of niet-natuurlijk. Zijn synthetische toevoegingen slecht of onveilig voor je huid? Zoals ik al zei, laten we er van uitgaan dat mensen met ‘goed’ vooral ‘veilig’ bedoelen. Er zijn nogal wat toevoegingen die aan cosmetica gedaan worden waar ophef over is. Ik vind de kwestie van aluminiumzouten in deodorant altijd heel interessant. Aluminiumzouten in deodorant zouden namelijk hormoonverstorend werken en de huid irriteren. Ik ben inmiddels al ongeveer twee jaar aan het zoeken naar een goede natuurlijke deodorant die echt werkt, en ik kan je zeggen dat ik er slechts eentje gevonden heb waarbij ik de hele dag een fris gevoel ervaar. Ik begrijp volkomen dat er mensen zijn die aluminiumzouten willen vermijden, maar aan de andere kant wil je toch ook dat een deodorant écht werkt? Ik bedoel, ik gebruik een deodorant enkel en alleen om de hele dag fris te blijven ruiken. Dan kan ik een natuurlijke versie pakken omdat die eventueel veiliger zou zijn, maar als ik daar geen fris gevoel aan overhoudt, waarom zou ik hem dan gebruiken? Ook parabenen worden in verband gebracht met een hormoonverstorende werking. Siliconen zouden de huid afsluiten en ga zo nog maar even door. Punt blijft dat de resultaten van het ene onderzoek het andere weer tenietdoen. Iedereen heeft wel ergens een mening over en wij als gewone mensen kunnen met het blote oog niet zien of een product of bepaalde toevoegingen die aan dat product gedaan zijn, schadelijk zijn voor onze huid of zelfs voor onze gezondheid. Dat maakt het allemaal zo lastig.

Wat is de invloed van synthetische ingrediënten op de huid?

En laten we het dan even hebben over een andere kwestie, zijn producten met natuurlijke ingrediënten altijd milder en zachter voor de huid? Ook dat is natuurlijk absoluut niet waar. Van bepaalde natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie, lavendel, toverhazelaar, grapefruit en ylang lyang is bekend dat ze vaak overgevoeligheidsreacties uitlokken. Van een heleboel natuurlijke ingrediënten is daarentegen ook bekend dat ze juist heilzaam kunnen werken op de huid. Zo staat sheaboter bekend om zijn voedende en beschermende werking en aloë vera bijvoorbeeld om zijn kalmerende werking. Dat wil echter natuurlijk niet zeggen dat een synthetisch ingrediënt niet een dezelfde uitwerking op de huid kan hebben. Het komt zelfs voor dat een synthetische versie van een natuurlijk ingrediënt effectiever is voor je huid en stabieler is. Dus kies je nu natuurlijke cosmetica? Het lijkt me duidelijk dat natuurlijke producten dus zeker niet altijd beter voor je huid zijn. Synthetische producten kunnen de huid irriteren, maar dat kunnen natuurlijke ingrediënten net zo goed. Er zijn natuurlijk tal van andere reden om heel bewust voor natuurlijke ingrediënten te kiezen, bijvoorbeeld omdat ze duurzamer zijn, beter voor het milieu, of diervriendelijk. (Hoewel natuurlijke producten ook niet standaard dierproefvrij zijn, maar dat is ook weer een heel andere kwestie). Ik denk dat je voor jezelf moet nagaan wat jij belangrijk vind in je cosmetica. Of er bepaalde ingrediënten zijn waar jouw huid baat bij heeft, of juist slecht op reageert. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van opties en alternatieven als je liever geen synthetische ingrediënten wilt gebruiken. Maar neem dus niet zomaar aan dat je met een ‘natuurlijk’ product per definitie een goed of een beter product in handen hebt.

IS NATUURLIJKE COSMETICA BETER WAT JOU BETREFT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Sonja Van de Sande says:

    Ik denk dat wij ons meer zorgen moeten maken om wat we via de mond naar binnen krijgen.
    Net zoals deo, die Aluminiumzouten zijn er in variaties en ook nog percentages, ik wil fris ruiken dus dan maar met een gedoseerde dosis.
    Voor mijn hoofdhuid pak ik wel zoveel mogelijk natuurlijk, omdat ik snel last heb van irritaties.
    Ik denk dat je zelf moet uitmaken wat bij jou past.

  2. Wat een prachtige foto weer! En prachtig donker gelakte nagels erbij, heel mooi! Ik ben wel van de natuurlijke producten zoals je weet en was een tijd best echt tegen synthetische ingrediënten. Door de Masterclass van Paula’s Choice ben ik er toch wat anders over gaan denken (zo zie je maar weer 😊). Ik ben niet direct overgeswitched naar niet-natuurlijke producten, maar vind niet-natuurlijke producten niet per definitie gevaarlijk meer. Zo blijf ik nog wel bij mijn natuurlijke deo van Salt of the Earth, kan die je trouwens echt aanraden, hij doet het echt heel goed bij mij (inmiddels ben ik alweer halverwege mijn 2e exemplaar) en let ik op INCI lijstjes waarbij ik bepaalde ingrediënten in producten mijd omdat ik toch op moet letten dat ik niet weer onder de eczeem kom te zitten. Ik geloof wel dat bepaalde stoffen dit kunnen triggeren bij mij.

  3. Natascha - Beautyopinie says:

    Mooie blogpost! Ik heb hier ook ooit een blog over geschreven, goed dat je dit onder de aandacht brengt 🙂 Ik let er dus inderdaad op haha.

  4. Wow, wat een interessant artikel. Het is eigenlijk een vraag die ik me onbewust al jarenlang afvroeg. Wat betreft die deodorant heb je wel gelijk, het is gewoon makkelijker om een deodorant te vinden die z’n werk doet ipv eentje die niets voor je doet maar ~*wel natuurlijk is*~. Supergoed stuk weer, ik lees ze altijd met veel plezier <3

    Bedoel je niet trouwens bij " Ook dat is natuurlijk absoluut waar." dat het juist niet waar is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.