De ideale gezichtsverzorging voor de gevoelige huid, bestaat die eigenlijk wel? En moet ik met een gevoelige huid persé natuurlijke producten gebruiken?

Wat is een gevoelige huid en hoe ontstaat een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huidconditie en geen huidtype. Een huidtype zoals een droge of een vette huid wordt gemeten aan de productie van talg en wordt genetisch bepaald, een huidconditie zoals een gevoelige of een onzuivere huid wordt als het ware ontwikkeld. Niemand wordt dus geboren met een ‘gevoelige huid’, mensen met huidziektes natuurlijk uitgezonderd. Een gevoelige huid reageert ‘extreem’ op bepaalde prikkels die bij een zogenaamde gezonde huid geen ‘extreme’ reactie zouden uitlokken. In feite kun je onderscheid maken tussen een gevoelige huid en een gevoelig geworden huid. Algemeen bekend is bijvoorbeeld dat mensen met een lichte huid wat gevoeliger zijn dan mensen met een donkere huid. Veel mensen hebben last van een gevoelig gewórden huid, en dit kan talloze oorzaken hebben; het gebruik van verkeerde producten bijvoorbeeld. Verkeerd in die zin dat mensen producten gebruiken die eigenlijk niet voor hun huidtype bedoeld zijn, te agressieve producten, producten op de verkeerdere manier gebruiken, te veel producten gebruiken, maar ook ziekte, medicijngebruik, stress, bepaalde leefgewoonten en hormonale schommelingen kunnen een huid gevoelig(er) maken. Je huid kan natuurlijk ook gevoelig reageren op een bepaald ingrediënt in een product, of een combinatie van ingredienten. Voorbeelden van externe factoren die een huid gevoelig(er) kunnen maken zijn blootstelling aan (extreme) weerswisselingen of weersomstandigheden. Een huid die niet goed verzorgd, gehydrateerd of gevoed worden kan ook gevoelig(er) worden. Van mensen die (regelmatig) last hebben van bijvoorbeeld eczeem of rosacea zou je ook zeker kunnen zeggen dat zij een gevoelige huid hebben. Eczeem en rosacea kunnen ook weer talloze oorzaken hebben.

Is je huid wel zo gevoelig als je zelf denkt?

Als je een gevoelige huid hebt, of denkt dat je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk om erachter zien te komen waar je precies zo gevoelig voor bent. Ik merk tijdens mijn werk als cosmetica-adviseuse dat veel mensen dit eigenlijk niet weten. Ik hoor bijna dagelijks; ‘Ik heb een gevoelige huid’, maar bijna niemand weet waar de huid dan precies gevoelig voor is. Heb je bij wijze van spreken vijf jaar geleden een keer een pukkeltje gekregen van een product, dan wil dat niet zeggen dat je direct een gevoelige huid hebt. Als je stelselmatig klachten hebt of krijgt zoals jeuk, roodheid, pukkeltjes, bultjes of enig ander vorm van ongemak, bijvoorbeeld na het gebruik van cosmetica, dan zou je best kunnen zeggen dat je inderdaad een gevoelige huid hebt. Bij de dokter kun je een allergietest laten doen om te kijken of er inderdaad bepaalde stoffen of ingrediënten zijn waar je huid niet goed of zelfs allergisch op reageert. Dan wordt het uitzoeken van de juiste gezichtsverzorging voor de gevoelige huid opeens een stuk eenvoudiger. Houdt er verder ook rekening mee dat alle cosmetica een houdbaarheidsdatum heeft. Een bedorven crème op je huid aanbrengen kan ook zeker een gevoelige reactie uitlokken. Wat kun je beter vermijden met een gevoelige huid? Nogmaals is het eerst belangrijk om er achter te komen waar je huid gevoelig voor is of gevoelig op reageert. Er kunnen namelijk heel specifieke dingen zijn waar je niet tegen kan. Er zijn uiteraard wel een aantal ingrediënten en toevoegingen te noemen waar mensen in het algemeen gevoelig op reageren. Bekende voorbeelden hiervan zijn parfum, harde alcohol zoals alcohol denat, parabenen en sulfaten. Dit zijn toevoegingen waarvan bekend is dat mensen er niet goed op reageren en deze zijn ook vrij makkelijk te vermijden door de INCI-lijst te checken.

Zijn natuurlijke producten beter voor een gevoelige huid?

Het is een fabel dat natuurlijke producten beter zijn voor een gevoelige huid. Er zijn in de eerste plaats al voldoende natuurlijke ingrediënten te noemen waar mensen niet goed op kunnen reageren, denk aan munt, eucalyptus, tea tree en lavendel. Er zijn tal van natuurlijke ingrediënten te noemen die heel zacht en kalmerend kunnen werken, zoals allantoine, sheaboter, cacaoboter, arganolie en aloë vera. Verder zijn er aan de andere kant ook synthetische toevoegingen die heilzaam kunnen werken op een beschadigde of geïrriteerde huid. Veel crèmes voor eczeem bijvoorbeeld bevatten minerale oliën en dat is niet voor niets. Hoe zit het verder met producten die ‘dermatologisch getest’ zijn? Helaas zegt de term dermatologisch getest vrij weinig. De term is namelijk niet echt wettelijk beschermd, dus als een product bij wijze van spreken op tien mensen is getest kan een fabrikant al claimen dat zijn product ‘dermatologisch getest’ is, maar wat was dan bijvoorbeeld de uitslag daarvan? Hetzelfde geldt voor de claim; geschikt voor de gevoelige huid. Een showergel van Neutral bijvoorbeeld is parfumvrij, maar bevat wel SLS. Daar kunnen mensen ook niet goed op reageren. Veel mensen met een gevoelige huid kiezen voor babyproducten, maar vergis je hier niet in, want veel babyproducten bevatten parfum!

Wat zijn dus goede producten voor een gevoelige huid?

Ik denk dat je het al aan voelt komen; hét perfecte product voor de gevoelige huid bestaat eigelijk niet. Wat voor je moeder of voor je vriendin goed werkt, hoeft voor jou helemaal niet goed te werken. Mocht je een allergietest gedaan hebben en weten waar je niet tegen kan, is het wat eenvoudiger om die specifieke ingrediënten of toevoegingen in cosmetica e vermijden door de INCI-lijst te checken. Zolang niet duidelijk is waar je huid gevoelig op reageert, zal het altijd een kwestie van uitproberen zijn. Vraag samples in de winkels of koop travelsizes die je eerst een tijdje kunt uitproberen. Over het algemeen zal je huid vrij snel reageren als er iets aan de samenstelling is toegevoegd waar je echt niet tegen kan. Een tip is ook nog om iets niet direct op je gezicht uit te proberen, maar op een ander stukje huid.

ZOEK JIJ SPECIFIEK NAAR GEZICHTSVERZORGING VOOR DE GEVOELIGE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Er zijn inderdaad meerdere redenen waarom mensen een gevoelige huid kunnen hebben. Het is inderdaad vaak een kwestie van trial and error en dan spelen externe omstandigheden ook soms een rol.
  Leuk en informatief artikel!

  1. Christiana says:

   Klopt! Hoe lastig het soms ook is, het is altijd een kwestie van uitproberen wat voor jouw huid goed werkt!

 2. Ik denk dat vooral mijn gezicht gevoelig is omdat ik in het verleden last eczeem heb gehad. Het is nu gelukkig onder controle omdat (tenminste dat denk ik) ik bepaalde stoffen zoals alchohol, parfum, SLS zoveel mogelijk mijd. Maar waar het precies aan ligt weet ik dus niet.

  1. Christiana says:

   Heel logisch! Ik heb als kind ook vaak last gehad van eczeem en ik ben er nog steeds gevoelig voor. Het is inderdaad heel goed om toevoegingen zoals alcohol, parfum en SLS dan zoveel mogelijk te vermijden. Als ik eczeem heb, krijg ik dat continue op dezelfde plek terug, namelijk in mijn hals, en parfum is dan bij mij een echte boosdoener! Ik vermijd dan altijd parfum en gebruik ook een parfumvrije douchegel. In combinatie met het aanbrengen van een vette crème van de apotheek heb ik het dan meestal redelijk onder controle.

   1. Dat is voor mij ook iets om overna te denken. Het komt namelijk ook altijd boven of op mijn oog terug. Het moet dus iets te maken hebben met gezichtsverzorging, maar kan ook make-up zijn. Gelukkig is het nu stabiel.

 3. Voor mijn gevoel weet ik nu aardig goed wat werkt voor mijn huid (en wat totaal niet!). Ik ben heel erg fan van de producten van Clinique, maar ook weer niet alles en niet in ieder seizoen..

  1. Christiana says:

   Ik heb ook veel producten van Clinique gebruikt door de jaren heen, en over het algemeen was ik altijd wel tevreden met de gezichtsverzorging. Zij hebben zich natuurlijk echt op de markt gezet als merk voor de gevoelige huid, omdat hun producten parfumvrij zijn!

 4. Topartikel, info waar je echt iets aan hebt. Dank je wel

  1. Christiana says:

   Wat een fijn compliment, dankjewel daarvoor!

 5. Mijn huid is dus gevoelig. Het reageert snel op producten die niet geschikt zijn. Echter hoe ouder ik,word des te beter ik reageer op wat ik gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.