Foundation kiezen en aanbrengen? Met dit stappenplan kies jij jouw perfecte foundation en creëer je hiermee jouw meest stralende teint ooit.

De juiste foundation kiezen en aanbrengen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Je kunt nog zulke mooie make-up in je make-up tasje hebben zitten, als je niet goed weet hoe je bepaalde dingen moet aanbrengen, kan het resultaat toch niet zo uitpakken zoals je graag gewild had. Met dit stappenplan kies jij echter jouw perfecte foundation en creëer je hiermee jouw meest stralende teint ooit. Voordat je make-up aanbrengt, is het erg belangrijk om je huid goed te reinigen. Als basis voor je foundation gebruik je een hydraterende dagcrème. Soms kan een zogenaamde primer ook echt een goede toevoeging zijn in je make-up routine. Ik gebruik steevast een primer omdat mijn huid behoorlijk droog is. Zonder primer rult mijn foundation en zit hij bovendien ook lang niet zo mooi. Om een perfecte basis voor je foundation te creëren, breng je dus een gezichtscrème en een primer aan. De foundation kun je dan op zijn beurt eigenlijk weer een beetje zien als de basis, de foundation, voor de rest van je make-up. Met een foundation egaliseer je de teint, je camoufleert hiermee eventuele oneffenheden en je teint ziet er met een foundation mooier (en soms zelfs stralender!) uit. Een foundation is niet bedoeld om je bruiner te laten lijken, hiervoor gebruik je een bronzer of een zelfbruiner.

De juiste foundation kiezen die echt bij je huid past

Veel foundations zijn onderverdeeld in kleurgroepen; koele en warme kleuren. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een koele kleur een roze ondertoon heeft en een warme kleur een gele ondertoon. Het uitkiezen van de foundation die perfect bij je huid past, is altijd een kwestie van uitproberen. Breng hiervoor swatches aan op de kaaklijn. De kleur die het dichtst bij je eigen huid ligt, is vaak de beste optie. Een foundation die te licht of te donker is, oogt vaak onnatuurlijk. Vermijd het uittesten van kleuren op de pols. De kleur van je huid is hier niet hetzelfde als op je gezicht. Steeds meer merken en parfumerieën hebben tegenwoordig speciale meet-apparaatjes. Deze kunnen tegen je huid aan worden gehouden en dan geeft het apparaat aan welke kleur het beste matcht bij jouw huid. Ik heb dat bijvoorbeeld al gezien bij de Dior counter in de Bijenkorf in Amsterdam (en dit apparaat geeft dan uiteraard alleen de opties van Dior), maar ik zag het laatst ook bij de Douglas. Ondanks de uitgebreide keus die er aan foundation is, kan het voorkomen dat jij jouw perfecte kleur maar niet kunt vinden. Houdt er dan rekening mee dat de wat ‘luxere’ merken vaak meer keus hebben aan kleuren. Je kan verder proberen om twee foundations met elkaar te mengen. Een andere oplossing kan het gebruik van een witte foundation zijn, hiermee kun je de kleur van een foundation eenvoudig wat lichter maken.

Welke soort foundation past bij mij?

De meest gangbare foundation is natuurlijk de liquid foundation, de vloeibare foundation dus. Deze geeft een normale dekking en is in feite vaak goed bij ieder huidtype. Een cream foundation is lekker creamy en geeft wat meer dekking dan een liquid variant. Pas op; een creamy foundation geeft al gauw een wat cakey effect. Een compact foundation is in feite een combinatie van poeder en foundation. Deze zijn wat geschikter voor een normaal tot vette huid, niet aan te raden voor een (zeer) droge huid. Mousse foundations zijn iets minder gangbaar, maar ze zijn er wél. Deze hebben letterlijk een luchtige, mousse-achtige textuur en brengen vaak heel makkelijk aan. Geschikt voor een normale en gecombineerde huid. De dekking van een mousse foundation is vaak heel subtiel.

Hoe breng ik foundation aan?

Foundation kun je natuurlijk aanbrengen met je vingers, maar het kan ook met een speciale foundation kwast, spons of beautyblender. Begin altijd in het midden van je gezicht en werk naar buiten uit. Blend goed uit met je vingers / kwast / spons. Sommige foundation lenen zich er prima voor om een eventueel tweede laagje aan te brengen, maar als je nog graag eventuele oneffenheden wilt verdoezelen en dat lukt niet met je foundation, kun je daarvoor natuurlijk ook een concealer gebruiken. Deze is vaak wat geconcentreerder en dus dekkender. Zorg ervoor dat je foundation mooi over loopt in je kaaklijn, zodat je geen ‘rand’ ziet zitten. Je hebt hierop natuurlijk al veel minder kans door een foundation te zoeken die qua tint écht goed bij je eigen teint past. Soms kan het fijn zijn om je foundation nog even af te poederen. Dit is vaak het geval als je huid wat vetter is en / of wanneer je huid in de loop van de dag wat gaat glimmen, alhoewel die twee vaak samen gaan. Kies een grote kwast om te poederen en breng het al deppend aan op de plekken waarvan je weet dat je gaat glimmen, je voorhoofd en rond de neusvleugels bijvoorbeeld. Heb je een zeer droge huid, dan kun je poeder vaak beter laten staan.

EEN NIEUWE FOUNDATION KIEZEN, GAAT JOU DAT MEESTAL MAKKELIJK AF?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Goede uitleg over foundations! Een primer is voor mij ook een must, dan blijft het ook veel beter zitten gedurende de dag. Laatst “hoorde”ik wat nieuws dat als je je poriën wilt verdoezelen, je helemaal niets onder je foundation moet aanbrengen. Dat werkt dus niet, ik vond het juist alles uitvergroten.
    Zoals jij het beschrijft is volgens mij de beste manier.
    Ik vind het vrij lastig om een goede koele kleur te vinden, veel foundations zijn enorm geel van kleur.
    Momenteel gebruik ik de liquid foundation van Make Up Forever, die vind ik het mooist op mijn huid. Mousse wordt heel vlekkerig bij mij en mijn huid is te droog voor foundations in poeder vorm. Klopt helemaal wat je zegt!
    Fijne handleiding als je op pad gaat om een nieuwe foundation te kopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.