Droog haar en siliconen, ja of nee? Wat doen siliconen nu eigenlijk voor je haar? En moet je ze met droog haar nu juist gebruiken of vermijden?

Waar wordt droog haar door veroorzaakt?

Droog haar kan allerlei oorzaken hebben, en daarnaast kan het zich ook uiten op allerlei verschillende manieren. Droog haar ziet er vaak niet zo mooi uit, het is pluizig, je hebt waarschijnlijk vaak last van klitten en daardoor is je haar lastig te kammen of te borstelen. Bovendien heeft droog haar vaak een gebrek aan glans. Vaak is de manier waarop we met ons haar omgaan de oorzaak van droog haar. Droog haar wordt namelijk vaak veroorzaakt door het gebruik van warmtebronnen zoals de föhn, stijltang of krultang, (ont)kleuren, chemische behandelingen, blootstelling aan zon en chloor, hardhandig borstelen (wanneer het haar nog nat is) en het gebruik van (agressieve) producten die niet goed bij je haar passen. Ook door ziekte, gebrek aan bepaalde vitamines, medicijngebruik of hormonale veranderingen kan je haar droog worden.

Wat zijn siliconen?

De meningen over droog haar en siliconen zijn nogal verdeeld. Want kan droog haar nu eigenlijk niet zonder siliconen of moet je met droog haar juist gaan voor natuurlijke producten zonder siliconen? Siliconen kom je zowel tegen in producten voor het gezicht, voor het lichaam als voor het haar. Het zijn toevoegingen die worden gevormd uit silicum. Dit is een stofje dat voorkomt in zand en graniet. Siliconen zijn ontzettend stabiel. Dit wil zeggen dat ze niet onder de indruk zijn van bacteriën, licht en zuurstof, zoals met veel andere ingredienten in cosmetica natuurlijk wel het geval is. Siliconen maken een textuur vaak zachter en makkelijker smeerbaar. In producten voor de huid vullen ze als het ware oneffenheden (tijdelijk!) op, waardoor de huid er gladder en egaler uitziet. Dit is de reden dat je siliconen vaak tegenkomt in bijvoorbeeld gezichtscrèmes, maar ook in primers. Siliconen kunnen zelfs een beschermend laagje leggen waardoor je minder vatbaar bent voor allergenen. Maar je komt siliconen dus niet alleen tegen in producten voor je gezicht. Ze worden ook toegevoegd in producten voor het haar; shampoos, conditioners, maskers, treatments en beschermende producten. In deze producten maken ze het haar gladder en makkelijk(er) doorkambaar. In feite doen siliconen in je haar hetzelfde als wat ze doen op je huid; ze vormen een laagje over het haar.

Hoe weet ik of mijn haarproduct siliconen bevat?

Wanneer je zowel haarproducten met als zonder siliconen gebruikt hebt, heb je waarschijnlijk al verschil gemerkt! Siliconen zorgen ervoor dat de textuur van een product zachter en gladder aanvoelt. Vaak zijn producten waaraan siliconen toegevoegd zijn ook wat dikker. Op de INCI-lijst, de ingrediëntenlijst van een product, staat natuurlijk ook altijd aangegeven of een product siliconen bevat. De meest voorkomende is dimethicone, maar ook cyclomethicone en amodimethicone kom je vaak tegen. Het is heel goed mogelijk dat wanneer je een shampoo en een conditioner uit dezelfde lijn gebruikt, je shampoo geen siliconen bevat en je conditioner wel! Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Je gebruikt immers een shampoo in de eerste plaats om je haar te reinigen. Een conditioner is echt bedoeld om het haar extra te verzorgen en na het wassen weer zacht(er) en glad(der) te maken. Zo heb ik momenteel deze Kérastase Nutritive Bain Magistral shampoo in gebruik. Die is vrij van siliconen, terwijl ze wel zijn toegevoegd aan de bijpassende conditioner van Kérastase.

Moet ik met droog haar producten met siliconen gebruiken?

Ik zei het natuurlijk al, de meningen over droog haar en siliconen zijn sterk verdeeld. Zo wordt nogal eens beweerd dat siliconen de huid afsluiten. Maar in werkelijkheid kan dat eigenlijk helemaal niet. Siliconen hebben namelijk een heel specifieke moleculaire structuur waardoor ze de huid niet kunnen afsluiten, maar een soort ademende barrière vormen. Omdat haar eigenlijk dood is (alleen de haarzakjes bestaan namelijk uit levende cellen), kunnen siliconen je haar dus ook niet afsluiten. Van nature heeft je haar een dun laagje vet. Maar dat beschermende vetlaagje kan beschadigd raken door de dingen die ik eerder al noemde; bijvoorbeeld het gebruik van warmtebronnen, de verkeerde (agressieve) producten gebruiken en blootstelling aan zonlicht. Het is mogelijk om dit laagje als het ware weer tijdelijk te herstellen zodat je haar er zachter en gladder uitziet en ook zo aanvoelt. Dit kun je dus doet met siliconen. Ze zorgen er ook voor dat het haar makkelijker doorkambaar wordt.

GEBRUIK JIJ BEWUST SHAMPOO MET OF ZONDER SILICONEN? OF LET JE ER EIGENLIJK NIET ECHT OP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

7 Comments

  1. Qua shampoo heb ik er eigenlijk nog nooit zo bij stilgestaan. Ik zie nu op de fles van mijn shampoo dat er geen siliconen inzitten en op die van de conditioner (hetzelfde merk) wel. Conditioner gebruik ik sporadisch omdat mijn haar vrij kort is en het meestal alleen maar “slapper” wordt en zelf denk dat dit met siliconen te maken heeft.

    1. Christiana says:

      Je komt siliconen inderdaad vaker tegen in conditioners dan in shampoos. Logisch ook, want een shampoo gebruik je natuurlijk vooral om je haar te wassen en een conditioner om het haar te verzorgen en zacht te maken. En zacht maken, dat doen die siliconen dus.

  2. Ik let er nooit op maar ik heb ook geen problemen met siliconen. Precies wat je zegt, haar leeft niet dus er valt niks af te sluiten. Ik vind het prima als mijn haar doorkambaar is na het wassen en vaak komt dat door de siliconen die erin zitten.

  3. Ik had er nog nooit over gehoord eigenlijk, siliconen voor je haren. Dus ook niet bewust ze wel of niet gebruikt. Ik zal straks eens even gaan kijken of mijn shampoo en conditioner het wel of juist niet bevatten…

  4. Natascha says:

    Ik gebruik ze dus juist bewust wel. Heb het ook een hele tijd zonder geprobeerd hoor, maar mijn haar gaat er toch lekker op 😉

  5. Met shampoo let ik er eigenlijk nooit op, maar dat ga ik nu eens wel doen. Ik ben wel benieuwd. 😊

  6. Mijn ervaring is dat shampoo met siliconen mijn droge haar laten glanzen. Het ziet er opeens een stuk gezonder uit. Ik ben er dus niet op tegen. Ik gebruik eigenlijk nooit warmtebronnen voor mijn haar, ik denk dat mijn haar pluist omdat ik krullen heb. Dat ik het kleur helpt zeker niet mee maar daarvoor was het ook al droog. Ik moet echt eens de Curly Girl Methode gaan proberen (moet me er echt eens in verdiepen), maar volgens mij is de boodschap dat je dan geen producten meer mag gebruiken met siliconen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.