Terwijl jij slaapt, is je huid hard aan het werk om zichzelf te herstellen. Dít zijn goede goede skincare-ingrediënten voor ‘s nachts, die je huid ondersteuning bieden bij het regeneratie-proces.

Skincare-ingrediënten voor ‘s nachts

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te slapen voor je humeur en gemoedstoestand, maar weet je ook hoe belangrijk voldoende nachtrust voor je húid is? Heel belangrijk dus! ’s Nachts is je huid namelijk op verschillende manieren aan het werk. Je hebt het vast wel eens ergens op een verpakking zien staan; regenerende crème. Een regenererende werking op de huid betekent eigenlijk niets anders dan dat dit product het vernieuwingsproces van je huid ondersteunt, en dat gebeurt, inderdaad, vooral ’s nachts. Gedurende de nacht beleeft de celvernieuwing (de stofwisseling) een piek, krijgt de bloedcirculatie een boost en is het metabolisme van de huidcellen verhoogd. Al deze natuurlijke processen maken dat je huid terwijl je slaapt heel ontvankelijk is voor actieve ingrediënten die zijn toegevoegd aan nachtcremes, maskers en serums. Het is dus écht geen commerciele onzin dat nachtcrèmes anders van samenstelling zijn dan crèmes die je overdag gebruikt. Waar dagcrèmes ontwikkeld worden om de huid te beschermen, te hydrateren, te voeden en wellicht ook (tijdelijk) wat mooier te maken, zijn de formules van nachtcrèmes zo samengesteld dat ze daadwerkelijk iets bijdragen aan de nachtelijke processen die je huid tijdens het slapen ondergaat. En dít zijn dus de ingrediënten waar je huid ’s nachts echt iets aan heeft!

Hyaluronzuur en Vitamine B3 (Niacinamide)

Gedurende de nacht produceert je huid minder talg. Ook verlies je ’s nachts meer vocht, mede doordat je huid ’s nachts warmer wordt. Wanneer je dus niet zou smeren met hydraterende en / of voedende crèmes voor het slapen gaan, kan je huid onprettig en droog aanvoelen in de ochtend. Hyaluronzuur heeft een intensief hydraterend vermogen. Het brengt vocht in de huid en zorgt ervoor dat de huid dit vocht ook daadwerkelijk (beter) kan vasthouden. Hyaluronzuur wordt nogal eens geassocieerd met anti-ageing verzorging, maar in feite kan elke huid baat hebben bij producten waaraan hyaluronzuur is toegevoegd. Vitamine B3 is een stofje dat ook wel bekend is onder de naam Niacinamide. Deze vitamine levert dus bewezen resultaat bij verschillende huidproblemen zoals vergrote poriën, fijne lijntjes en een ongelijkmatige teint. Bovendien helpt het ingrediënt ook de schade veroorzaakt door vrije radicalen te herstellen. Hoe zat het ook alweer met die vrije radicalen? In de cellen in ons lichaam vinden allerlei processen plaats waarbij vrije radicalen ontstaan. Dit zijn gevaarlijke ‘stofjes’ die in het lichaam ‘op zoek’ gaan naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Het immuunsysteem maakt vrije radicalen aan om bacteriën en virussen te elimineren. Dat is dus een goed en heel natuurlijk proces. Tijdens dit proces worden echter ook  gezonde cellen aangevallen. Cellen raken beschadigd en kunnen op die manier ziekten en huidveroudering veroorzaken. Bovendien komen er ook vrije radicalen van buitenaf ons lichaam binnen, bijvoorbeeld door sigarettenrook. Anti-oxydanten in voedsel en huidverzorging helpen je te beschermen tegen deze vrije radicalen.

Resveratrol en Retinol

Resveratrol is een krachtige anti-oxidant. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat dit ingrediënt vooral krachtig is wanneer het gaat om het bestrijden van negatieve effecten op de huid veroorzaakt door luchtvervuiling. Ook kan Resveratrol bijdragen aan het verminderen van pigmentvlekken, veroorzaakt door (langdurige / onbeschermde) blootstelling aan de zon. Retinol, of Vitamine A, is typisch zo’n beauty-ingrediënt dat héél veel kan, mits aanwezig in exact de goede hoeveelheid en bovendien ook nog op de juiste manier verpakt. Retinol is namelijk niet stabiel en kan snel zijn werking verliezen wanneer het bijvoorbeeld niet luchtdicht verpakt zit, in een pompflacon bijvoorbeeld. Vitamine A kan ondersteuning bieden bij herstel van het huidweefsel. Bijzonder is dat je huid er zowel baat bij kan hebben als deze droog en schilferig is, maar ook wanneer je last hebt van puistjes. Hierom wordt vitamine A ook nog wel eens de reparerende vitamine genoemd. Waarom is dit vooral zo’n goed ingrediënt om ’s nachts aan je skincare routine toe te voegen? Blootstelling aan zon kan retinol onstabiel maken. Het kan natuurlijk wel overdag gebruikt worden, maar zorg dan dat je dat altijd doet in combinatie met een SPF.

GEBRUIK JIJ EEN SPECIALE CRÈME VOOR DE NACHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Wat een fijn en handig artikel! Ik dacht dus ook altijd dat je prima een dag- en nachtcrème in een kunt gebruiken. Je artikel zet me aan het denken om toch eens twee aparte crèmes te gaan gebruiken. Goed om te weten welke ingrediënten extra goed zijn voor ’s nachts! Nu ga ik misschien toch eens de ingrediëntenlijsten wat beter uitpluizen wanneer ik een product koop 🙂

  2. Ik gebruik inderdaad ’s nachts andere producten dan overdag. ’s nachts heb je geen SPF nodig dus mijn dagverzorging met SPF bewaar ik voor overdag.
    Resveratrol heb ik ooit in pilvorm geslikt, het zit ook in de schil van rode druiven. Inderdaad een krachtige anti-oxidant, al zijn de meningen altijd verdeeld over dit soort supplementen.

  3. Dit soort informatieve artikelen vind ik zo fijn! Ik test dan wel beauty producten, maar de ingrediëntenlijsten zijn vaak toch wel abracadabra. In de avond gebruik ik andere producten, ben zelf helemaal gek op het gebruiken van slaapmaskers x

  4. Sonja Van de Sande says:

    Altijd. Een speciale nachtcrème.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.