Wat is hoofdroos en wat zijn oorzaken van hoofdroos? Waarom heeft de ene persoon er nooit last van en komt het bij jou steeds terug?
Wat is hoofdroos?
Hoewel hoofdroos niet besmettelijk of gevaarlijk is, is het wel heel vervelend wanneer je er vaak last van hebt. Het kan je onzeker maken, maar het kan ook ongemak veroorzaken zoals een geïrriteerde of zelfs pijnlijke hoofdhuid. Hoofdroos kan verschillende oorzaken hebben en in de meeste gevallen zijn er dus zeker wel dingen die je kunt doen om het te voorkomen, maar ook om het te verhelpen wanneer het toch niet gelukt is om het te voorkomen. Wat is hoofdroos eigenlijk? Wanneer je last hebt van hoofdroos, is er sprake van een versnelde celvernieuwing. Normaal gesproken vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich elke twee weken. Tijdens dit proces worden de dode cellen afgevoerd in de vorm van microscopisch kleine en dus onzichtbare schilfertjes. Onder invloed van allerlei verschillende factoren waar ik het dus straks over ga hebben, kan die afschilfering echter versneld verlopen. Hierdoor vormen zich ophopingen van dode cellen en dit wordt dus hoofdroos genoemd. Je kunt last hebben van vette schilfertjes die geel van kleur zijn, of juist van droge schilfertjes die wit van kleur zijn. Hoofdroos gaat in de meeste gevallen gepaard met een pijnlijke maar voornamelijk jeukende hoofdhuid,
Dít zijn de mogelijke oorzaken van hoofdroos
Waarom heeft de ene persoon nooit last van hoofdroos en waarom komt het bij de andere persoon vaak terug? Dat kan dus allerlei verschillende redenen hebben. Bij hoofdroos speelt een bepaalde gistschimmel een belangrijke rol, namelijk Malassezia of Pityrosporon Ovale. Deze schimmel manifesteert zich van nature bij de haarfollikels. Als deze schimmel gaat woekeren, leidt dit tot een ontsteking. Als reactie op die ontsteking gaat de hoofdhuid overmatig afschilferen en zo ontstaat dus hoofdroos. Het is niet persé waar dat mensen met een vette of juist mensen met een droge hoofdhuid sneller last hebben van hoofdroos. Hoofdroos komt namelijk zowel voor bij mensen met een droge als een wat vettere hoofdhuid. Hoe kom je aan die schimmel en belangrijker nog, hoe kom je er van af? Het is helaas niet zo simpel om te zeggen dat er een specfieke reden is dat jij hoofdroos hebt en een ander niet, maar hoofdroos kan getriggerd worden door stress. Hoe dat zit? In periodes van stress maakt je lichaam de hormonen testosteron en cortisol aan en deze hebben invloed op de talgproductie. Om het nog vervelender te maken kan stress ook een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Waar je normaal gesproken geen last hebt van gistachtige schimmels, kan je hoofdhuid in periodes van stress uit balans zijn waardoor die schimmel dus wel kan ’toeslaan’. Het probleem is natuurlijk dat stress op zichzelf ook weer allerlei mogelijke oorzaken heeft en niet zo één, twee, drie is op te lossen. Wat je ook vaak hoort is dat hoofdroos terug komt tijdens de wisseling van seizoenen. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld last van hoofdroos in de herfst en winter. Hoofdroos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. In dat geval kan het zijn dat je hoofdhuid geïrriteerd is door droogte, veroorzaakt door de kou van buiten en de verwarming binnen. Ook een onevenwichtig voedingspatroon kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van hoofdroos. Eet je erg veel suiker, dan kan dit hoofdroos veroorzaken, zeker wanneer je er al gevoelig voor bent. Wanneer je er veel suiker eet, piekt namelijk het hormoon insuline en deze piek zorgt op zijn beurt voor een overproductie van talg, met mogelijk dus hoofdroos tot gevolg. Hoofdroos kan ook getriggerd worden wanneer je je haar te veel of juist te weinig wast. Wanneer je je haar te weinig wast, kunnen haarfollikels verstopt raken door talg, dode huidcellen en eventuele stylingsproducten. Hierdoor kan je hoofdhuid geïrriteerd raken en dus ook gaan jeuken en schilferen. Je kunt je hoofdhuid aan de andere kant ook weer juist uit balans brengen wanneer je dagelijks je haar wast, en al helemaal wanneer je daar (te) heet water voor gebruikt. Agressieve haarverzorgingsproducten en stylingproducten kunnen roos ook triggeren of verergeren. Vooral bij die laatste geldt het vooral wanneer ze niet goed uit je haar gespoeld worden tijdens het wassen.
Wat kun je doen tegen hoofdroos?
Een evenwichtig voedingspatroon en minder stress. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar is een stuk makkelijk gezegd dan gedaan. Hoewel het dus wel zeer belangrijk is om aan te werken, zijn er ook wat praktische tips die je direct kunt toepassen om roos te voorkomen of te behandelen. Heb je last van hoofdroos, dan moet je hiervoor een speciale shampoo gebruiken, die daadwerkelijk die gisten aanpakt. Bekende gist-dodende middelen die vaak in anti-roos shampoos gebruikt worden zijn ketoconazol, zinkpyrithion of seleensulfide. Een speciale anti-roos shampoo bevat vaak één of een combinatie van gist-dodende middelen samen met ingrediënten die de jeuk en talgproductie verminderen. Was je haar wanneer je last hebt van hoofdroos dus met een speciale anti-roos shampoo, maar laat de fles staan in periodes wanneer je er geen last van hebt. Maak van je anti-roos shampoo dus géén elke-dag shampoo. Wat je wel kunt doen wanneer je hoofdroos steeds terugkomt is een speciale shampoo tegen vet haar gebruiken. Welk shampoo je ook gebruikt, het is altijd belangrijk om je shampoo en eventueel andere verzorgende producten zoals een conditioner zeer goed uit te spoelen zodat er geen restjes achterblijven in je haar. Ook een hoofdhuid peeling kan werken. Je hoofdhuid kan geïrriteerd raken van kleurbehandelingen, maar ook door het gebruik van warmtebronnen zoals je föhn, krultang en stijltang. Probeer ze eens een tijdje niet te gebruiken wanneer je veel last hebt van hoofdroos. Probeer verder niet te veel aan je hoofdhuid te krabben, hierdoor raakt je hoofdhuid alleen maar geïrriteerd. Verkeer je in de veronderstelling dat een anti-roos shampoo niet (voldoende) werkt voor jou? Dan kun je een behandeling met corticosteroïden proberen. Deze worden bij allerlei soorten van eczeem toegepast, maar kunnen dus ook heel effectief zijn bij het bestrijden van de ernstigere vormen van hoofdroos. Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen en daarvan afgeleide geneesmiddelen en ze worden bijvoorbeeld verwerkt in zalf of lotion. Zij hebben een krachtige werking tegen ontstekingsprocessen en bijkomende verschijnselen, zoals jeuk. Ook remmen zij een eventueel versnelde deling van huidcellen. Deze speciale lotions met corticosteroïden zijn alleen op recept via je huisarts verkrijgbaar.
© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.
Heel interessant. Mijn man heeft er last van. Ken jij ook enkele speciale lotions met corticosteroïden?
Hi Heidi! Ik heb zelf ook periodes gehad waarin ik veel last had van hoofdroos. Gelukkig was het in die periodes voor mij voldoende om mijn haar te wassen met een anti-roos shampoo en heb ik nooit een behandeling met corticosteroïden nodig gehad. Ik zou hiervoor even contact opnemen met je huisarts!