Last van eczeem? Doe vooral het laatste uit dit rijtje niet.

Vermijd geparfumeerde producten wanneer je last hebt van eczeem

Eczeem is in feite een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de beschermende barrière van de huid verstoord is. Zo’n verstoorde huid barrière wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van inwendige en uitwendige factoren. Inwendige factoren kunnen bijvoorbeeld stress of ziekte zijn, uitwendige factoren het gebruik van ‘verkeerde’ producten, (te) heftige producten, producten die eigenlijk niet goed bij jouw huid passen, maar ook klimatologische invloeden zoals de omslag van het weer en kou. Eczeem komt in allerlei verschillende vormen en gradaties, maar vaak herken je eczeem doordat de huid zeer droog, rood en zelfs geschilderd is. De huid kan er zelfs verbrand uitzien. Bij sommige vormen van eczeem kun je last hebben van blaasjes op de huid. Verder heb je vaak last van (heftige) jeuk bij eczeem. Hoe heftig de eczeem is, en hoe lang je er last van zult hebben is onder andere afhankelijk van welk soort eczeem je hebt. In bepaalde gevallen is het goed om er mee naar de dokter te gaan, zeker wanneer je vaak last hebt, of wanneer de eczeem of de (jeuk) klachten erg heftig of zelfs pijnlijk zijn. Het is wel goed om te weten dat je eczeem enigszins onder controle kunt houden. Zelf heb ik elk jaar in bepaalde periodes ook last van eczeem, zoals nu met de overgang naar de herfst. Ik krijg dan steevast eczeem op dezelfde plek, namelijk in mijn hals. Uit ervaringen kun ik je vertellen dat dit een aantal dingen zijn die je dus niét moet doen wanneer je last hebt van eczeem. Een eczeem huid is zeer gevoelig voor parfum. Je doet er dus goed aan om parfum zoveel mogelijk te vermijden op de plekken waar je last hebt van eczeem. Gebruik geen parfum, maar (liever) ook geen parfumeerde producten, zoals geparfumeerde douchegels en bodylotions. Wanneer ik last heb van eczeem, pak ik er altijd Neutral douchegel bij. Je kunt zelfs overwegen om je beddengoed en kleding (tijdelijk) met wasmiddel zonder parfum te wassen.

Heet douchen en wollen kleding dragen

Van heet douchen kan je huid met eczeem nog verder geïrriteerd raken en uitdrogen. Douche dus niet te heet. Wrijf je huid met eczeem na het douchen niet onnodig hard droog met een handdoek, maar gebruik deppende bewegingen. Bepaalde stoffen kunnen een eczeem huid onnodig irriteren, wol is daar een goed voorbeeld van. Ook synthetische stoffen en nylon kunnen een nadelige invloed hebben op de huid met eczeem. Katoen gaat vaak het best. Wat je verder met eczeem ook beter niet kunt doen, is niet douchen na het sporten. De meeste mensen zullen zweten als ze gaan sporten. Het zou een beetje overdreven zijn om te claimen dat je beter helemaal niet kunt sporten wanneer je last hebt van eczeem, maar weet wel dat zweet op de huid met eczeem de klachten kan verergeren, en dan vooral de jeuk klachten. Het is heel belangrijk om dus te douchen na het sporten, en sowieso in het algemeen wanneer je meer zweet, gedurende de zomer dus bijvoorbeeld. Houdt er verder ook rekening mee dat vette crèmes die je op eczeem gebruikt, er in feite af zullen zweten en je ze dus sowieso daarna dus opnieuw dient aan te brengen.

Krabben en wachten tot het vanzelf overgaat

Omdat eczeem in vrijwel alle gevallen gepaard gaat met jeuk, is het op zich logisch dat je je huid wilt krabben. Echter maak je het probleem vaak alleen maar erger wanneer je gaat krabben aan eczeem. Natte washanden kúnnen tijdelijk verlichting bieden, maar vaak komt de jeuk daarna in volle hevigheid terug en bovendien kan overmatige blootstelling aan water de huid met eczeem onnodig uitdrogen. Beter is het om een jeukstillende crème te gebruiken. Heb je erg vaak last van eczeem of zijn je klachten erg heftig? Wacht dan liever niet tot het vanzelf overgaat. Uitzonderingen daargelaten, maar in principe gaat eczeem niet ‘vanzelf’ over. Wanneer je last hebt van eczeem, is je huidbarrière beschadigd of zelfs ziek. Hierdoor kan vocht heel snel verdampen en kunnen irriterende stofjes en bacteriën je huid makkelijk binnendringen om daar vervolgens ontstekingsverschijnselen te veroorzaken. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet vanzelf overgaat. Het is sowieso belangrijk om je huid goed vet verzorgen met producten en ingrediënten die de barrière van je huid helpen herstellen. Daarnaast zou je vette crèmes kunnen gebruiken die een beschermend laagje vormen en bovendien voorkomen dat je huid onnodig vocht verliest. Zelf gebruik ik bij eczeem altijd een cetomacrogol zalf. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en bevat onder andere petroleum, minerale olie dus. Ik weet dat de ervaringen hiermee en vooral de meningen hierover verschillend zijn, maar voor mij werkt het altijd goed op eczeem.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN ECZEEM?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Ik kreeg vorig jaar opeens last van eczeem op vier plekken. Onder mijn oksels, in mijn nek, ooglid en binnenkant van mijn arm. Ik heb van alles geprobeerd, tot de hormoonzalven aan toe, waar ik niet blij van werd. Ik ben toen Bepanthen gaan gebruiken en het ging weg en blijft tot nu toe weg, hoop ik.

  1. Christiana says:

   Gek he, dat eczeem heel plotseling op kan komen. Heel vervelend ook, want je moet dan inderdaad vaak echt gaan ‘zoeken’ naar wat voor jou werkt. Bedankt voor het delen van jouw tip over Bepanthen!

 2. Gelukkig heb ik er geen last van, maar het lijkt me zo vervelend. Je bent vast geneigd om te gaan krabben. Hoewel mij dat ook wel heel pijnlijk lijkt..

  1. Christiana says:

   Klopt, buiten het feit dat het er lelijk uitziet, is vooral die jeuk echt super vervelend!

 3. Natascha - Beautyopinie says:

  Heel herkenbaar, en doe eigenlijk alles volgens jouw lijstje 😉 Het werkt echt!

  1. Christiana says:

   Ik weet inderdaad dat jij er ook last van hebt. Dan heb je natuurlijk al van alles geprobeerd en weet je op een bepaald moment wel wat voor jou wel en niet werkt. Ik denk dat bovenstaand ook wel echt vrij eenvoudige dingen zijn die voor iedereen werken om eczeem in ieder geval enigszins onder controle te houden.

 4. Ik had veel last van eczeem, maar ben er overheen gegroeid. Nu heb ik daar wel andere allergien voor terug gekregen.

  1. Christiana says:

   Wat vervelend dat je er nu weer andere dingen voor in plaats gekregen hebt. Het is wel herkenbaar hoor! Ik ben zelf ook heel gevoelig voor van alles en nog wat en zeker wat mijn huid betreft. Ik denk dat als je als kind last hebt gehad van bepaalde allergien, dat veel mensen gewoon gevoelig blijven voor het ontwikkelen van allergien.

 5. Eczeem is zo vervelend! Heb er als kind erg veel last van gehad, toen heeft een homeopatisch pilletje me enorm geholpen. Ik ben er jaren vanaf geweest tot ik het twee jaar geleden opeens weer terugkreeg na een allergische reactie op een hond. Dit keer zat het in m’n gezicht, dus ik heb al deze stappen toen opgevolgd en ben er uiteindelijk vanaf gekomen. Vooral niet krabben heeft bij mij uiteindelijk geholpen, maar dat is nog makkelijker gezegd dan gedaan…;)

  1. Christiana says:

   Oh wat enorm vervelend, in je gezicht! Het niet krabben is inderdaad een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel een van de dingen die super belangrijk zijn om de eczeem onder controle te houden en zeker niet erger te maken. Ik denk dat bovenstaand ook allemaal zaken zijn die voor iedereen met eczeem belangrijk zijn om in de gaten te houden, welk soort eczeem je ook hebt.

 6. Het is gelukkig alweer lang geleden dat ik last had van eczeem, maar doe er ook alles aan om het te vermijden en is ook de aanleiding geweest dat ik overstapte op voornamelijk natuurlijke gezichtsverzorging en dat heeft goed geholpen naast de goede zorgen van een hele lieve medische schoonheidsspecialiste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.