Maak jij ze ook?

Bewaren

Bewaren

Je make-up niet verwijderen of je huid verkeerd reinigen

Een mooie, gezonde huid willen we natuurlijk allemaal wel. Dat betekent zeker niet dat je alleen maar dure producten moet kopen. Vaak is het veel belangrijker om producten te gebruiken die goed bij je huidtype en je huidconditie passen, en dan natuurlijk ook nog op de juiste manier. Dit zijn de meest voorkomende huidverzorging fouten. Reinigen, elke dag opnieuw, is super belangrijk om je huid gezond te houden. Ook wanneer je geen make-up draagt, hopen vuil en stof zich op je huid op. Op een gereinigde huid kunnen je crèmes bovendien ook veel beter hun werk doen. Let er op dat het verwijderen van make-up niet hetzelfde is als reinigen. Eérst verwijder je make-up, als je dat draagt natuurlijk, en dán reinig je je huid. Verder is je huid reinigen met een toner eigenlijk ook een fout. Tijdens mijn werk als cosmetica adviseuse hoor ik vaak dat er nog steeds veel vrouwen zijn die niet reinigen of alleen met een toner reinigen. Maar een toner is géén reinigend product op zich. Je gebruikt een toner namelijk om je reinigingsritueel mee af te sluiten. Het brengt je huid in balans, verwijdert eventuele laatste restjes onzuiverheden en heeft vaak ook een kalmerende, hydraterende en / of matterende werking, afhankelijk van welke toner je kiest. Een toner is niet in staat om je héle gezicht te reinigen. Ook reinigen met alléén water is niet voldoende.

Producten gebruiken die niet bij je huid passen

Een vochtarme huid verzorgen als een droge huid gebeurt ook veel. Ik hoor mensen vaak zeggen dat hun huid zo droog is en vette crèmes niet helpen. Vaak is de huid dan echter niet zozeer droog, maar vochtarm. Waar een droge een tekort heeft aan vetten en dus inderdaad vaak blij wordt van vettige crèmes en oliën, heeft een vochtarme huid juist vocht en vochtbinders nodig, zoals hyaluronzuur. Ook een vette huid of een acne huid wordt vaak verkeerd behandeld. Ik zeg bewust ‘of’, want een acne huid is niet per definitie vettig en met een vette huid hoef je ook zeker niet perse last te hebben van acne. Vaak gebruiken mensen met een vette en / of onzuivere huid zeer agressieve producten, bijvoorbeeld reinigers of toners waaraan harde alcohol toegevoegd is. Alcohol droogt de huid juist onnodig uit, waardoor het probleem vaak erger wordt. Je huid wil namelijk de droogte compenseren en gaat alleen nog maar meer talg aanmaken.

Het hele jaar door dezelfde producten gebruiken

In de zomer heeft je huid andere behoeftes dan in de winter. Ook hormonale veranderingen, denk aan zwangerschap of overgang, kunnen goede redenen zijn om eens kritisch naar je skincare routine te kijken. In tijden van stress kan je huid misschien ook wel eens iets extra’s gebruiken. Ook producten te lang gebruiken en niet hygiënisch met je cosmetica omgaan is niet verstandig. Cosmetica is niet eeuwig houdbaar, dit betekent dat je cosmetica dus gewoon kan bederven. Producten die té lang staan hebben als nadeel dat ze hun werkzame stoffen vaak verloren zijn, met andere woorden, in feite ‘werken’ ze niet meer. In het ergste geval kan een bedorven producten je huid zelfs irriteren. Verder kan onhygiënisch met je cosmetica omgaan leiden tot irritaties van de huid. Denk dan aan vingers in potten crème, potten crème niet of niet goed afsluiten na gebruik, mascara-rollers niet zorgvuldig dichtdraaien, je make-up kwasten niet wassen, je make-up tasje niet af en toe in de wasmachine gooien of je make-up delen met vriendinnen.

Je huidverzorging uitkiezen op basis van je leeftijd

Ook dit heb ik zó vaak gehoord. ‘Ik ben dertig, ik hoef nog geen anti-ageing’. Huidverzorging heeft niet zoveel te maken met je leeftijd, het is veel belangrijker om te kijken naar je huidconditie en de wensen van je huid. Of je huid snel veroudert heeft héél erg te maken met genen, maar vooral ook hoe je er mee om gaat. Zit je bijvoorbeeld veel in de zon of lig je vaak onder de zonnebank? Rook je? Dit zijn echt boosdoeners voor je huid en zaken die je huid sneller zullen doen verouderen. Anti-ageing heet niet voor niets ‘anti-ageing’. Je smeert namelijk tegen huidveroudering. Te vaak scrubben tot slot is ook een fout die je maakt met je huidverzorging. Op zich is er met het scrubben van je gezicht natuurlijk niets mis. Maar één keer in de week is echt genoeg. Met een gevoelige huid zou ik het zelfs nog minder vaak doen. Bij scrubben is het ook super belangrijk om producten te pakken die goed bij je huid passen. Mensen met een zeer onzuivere huid raad ik ook nooit aan om te scrubben.

WELKE ‘FOUT’ MAAK JIJ OOK WEL EENS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 1. Varenka W says:

  Hsndige tips, vrij logisch allemaal maar stiekem vergeet ik wel eens een paar puntjes. Meer luiigheid denk ik, zoals kwasten reinigen maar ook m’n make up tasje een sopje geven schiet er nogal eens bij in.

  1. Christiana says:

   Ja logisch hoor;-) Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor make-up tasjes je hebt maar stoffen varianten (die ik zelf vaak heb) gooi ik gewoon in de wasmachine. Om die een beetje te beschermen kun je hem in zo’n waszakje doen, is ook wat veiliger voor de ritsjes;-)

 2. Fijne tips! Ik denk dat ik het op zich nog wel goed doe eigenlijk 😉 enige waar ik minder strikt in ben zijn de houdbaarheidsdata van cosmetica. Ik zie dat zelf meer als een richtlijn, maar houd wel goed in de gaten of het er nog goed uitziet en niet gek ruikt ;-).

  1. Christiana says:

   Ja zeker, ik kijk inderdaad zelf ook niet echt naar het icoontje op verpakkingen, maar meer hoe producten eruitzien en ruiken. Ik wilde laatst weer eens heerlijk een parfum van Chanel dragen die ik al héél lang had, maar die stonk ECHT een uur in de wind, bah, heb die geur de hele dag om me heen gehad haha;-) Heb hem met pijn in mijn hart weggegooid, het flesje was zo mooi….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.