Je hebt het iemand vast wel eens horen zeggen; ‘Maar ik heb helemáál geen brillenhoofd!’ En toch is er echt voor iedereen een geschikte zonnebril! Een nieuwe zonnebril uitzoeken doe je namelijk aan de hand van je gezichtsvorm.

Een nieuwe zonnebril uitzoeken voor een rond gezicht

Het is alleen wel belangrijk om te kijken welk montuur nu het beste bij jouw gezicht past. Ieder gezicht is natuurlijk uniek. Ga je een nieuwe zonnebril uitzoeken, begin dan eerst eens met kijken welke gezichtsvorm jij hebt. Ik ga de meest voorkomende gezichtsvormen benoemen en ik laat je zien welke zonnebrillen jou het beste zullen staan. Ik selecteerde een aantal toffe zonnebrillen bij de Bijenkorf om je alvast wat inspiratie te geven. Een rond gezicht is letterlijk rond, dit betekent dat je gezicht niet veel breder dan langer is. Ook heb je met een rond gezicht geen scherpe kaaklijn. Een zonnebril die je in ieder geval niet moet kiezen met een rond gezicht, is een montuur met ronde glazen. Zo’n montuur zal de ronde vorm van je gezicht namelijk alleen maar benadrukken. Kies liever voor een montuur met rechte lijnen, zoals een vierkante bril of een rechthoekige bril. Verder mag je best kiezen voor een bril die iets breder is dan het breedste deel van je gezicht.

Gucci zonnebril GG0603S

Een vierkant gezicht

In tegenstelling tot met een rond gezicht heb je met een vierkant gezicht juist wel een duidelijke kaaklijn, en daarbij een breed voorhoofd en uitgesproken jukbeenderen. Nu kies je juist wel voor een rond of een ovaalvormig montuur. Wat je ook tof zou staan is een Cat Eye zonnebril. De vierkante monturen laat je lekker liggen met een vierkant gezicht.

Dolce & Gabbana zonnebril DG4319

Een nieuwe zonnebril uitzoeken voor een hartvormig gezicht

Met een hartvormig gezicht heb je, net zoals ik zelf dus, geluk, want bijna alle monturen zullen jou goed staan. Een hartvormig gezicht is breed aan de bovenkant en smal toelopend naar de kin. Kies absoluut voor een statement zonnebril met grote glazen, die zal je super tof staan, zeker als je een zonnebril uitzoekt met een niet al te opvallend montuur.

Gucci zonnebril GG0035S

Een langwerpig gezicht

Een langwerpig gezicht is vaak ook wat smal. Met deze gezichtsvorm kun je het beste gaan voor een Wayfarer zonnebril, een vierkant of een rond montuur. Het idee hierachter is dat juist deze vormen de lengte van je gezicht niet benadrukken. Je mag met een langwerpig gezicht ook best wel voor een wat grotere bril gaan!

Celine zonnebril CL40090I

Een ovaal gezicht

Een nieuwe zonnebril uitzoeken met een ovaal gezicht is meestal net zo makkelijk als met een hartvormig gezicht. Bij een ovaal gezicht zijn je kaak en voorhoofd ongeveer even breed. Je kunt alle monturen heel goed hebben. Let er alleen een beetje op dat je niet een zonnebril uitkiest met een montuur dat (veel) groter of kleiner is dan je gezicht.

HOUD JIJ BIJ HET UITZOEKEN VAN EEN NIEUWE ZONNEBRIL HEEL SPECIFIEK REKENING MET DE VORM VAN JE GEZICHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

18 Comments

 1. Prachtige zonnebril draag je! Ik let er zeker op of een zonnebril past bij de vorm van mijn gezicht. En zo vind ik het mooi wanneer mijn wenkbrauwen nog zichtbaar zijn boven het montuur. Vorig jaar heb ik (na heel veel jaar) een nieuwe zonnebril uitgekozen en dat was best een opgave omdat ik enorm kritisch ben. Ben toen voor de new wayfarer gegaan met een bruin montuur 😎.

  1. Christiana says:

   Ah, dankjewel Deb! Ik moet echt zeggen dat ik vrij veel geluk heb, want vrijwel alle monturen staan mij. Ik kies altijd graag voor van die enorme statement zonnebrillen, hoe groter, hoe beter haha;-)

 2. Handige tips en wat heb je een prachtige zonnebril op (ik vind je jurk trouwens ook erg mooi!). Ik denk dat ik een hartvormig (tikkeltje rond) gezicht heb en ga meestal voor meer rechthoekige of vierkante (maar wel met afgeronde hoeken) glazen, een beetje zoiets als jij op de foto op hebt. Nu we het over zonnebrillen hebben, het is hoog tijd om de mijne (een fijn exemplaar op sterkte) weer eens tevoorschijn te toveren 🙂

  1. Christiana says:

   Ja, het is er weer weer voor! Ik heb mijn zonnebrillen er ook weer bij gepakt, hoera;-)

 3. Ik vind het lastig om te bepalen wat voor vorm gezicht ik heb, hartvormig?
  En een zonnebril kiezen vind ik ook zo lastig, een cat eye staat mij niet in ieder geval. Het liefst kies ik een wayfarer model, die kan ik wel hebben.

  1. Christiana says:

   Volgens mij is jouw gezicht een beetje hartvormig en langwerpig tegelijkertijd;-) Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat een Wayfarer model jou goed zal staan!

 4. Je draagt een prachtige zonnebril. Goede tips! Ik kijk altijd wel heel goed of de zonnebril goed past. Ik draag ze erg graag overigens.

  1. Christiana says:

   Ik ook! Ik ben echt gek op zonnebrillen, en mijn verzameling wordt ook steeds groter haha;-) Ik koop bijvoorbeeld liever een nieuwe zonnebril dan een paar schoenen!

 5. Volgens mij heb ik een ovaal gezicht haha, maar vind het wel belangrijk om een zonnebril even te passen voordat ik er een koop!

  1. Christiana says:

   Dat is zeker belangrijk! Niet alleen om te kijken of hij leuk staat, maar ik vind serieus ook dat er echt verschil is in hoe een zonnebril ‘zit’. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een zonnebril gehad die vrij ‘strak’ zat of juist eentje die de hele tijd van mijn neus afzakte. Daar was ik natuurlijk al snel klaar mee;-)

 6. Wat zie je er weer mooi uit! Handige tips ook, bedankt!

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel Petra!

 7. Wat een handige tips heb je weer met ons gedeeld! Ik heb altijd een pilotenbril of wat grotere glazen, niet rond.. haha want dan ben ik net een molletje.

  1. Christiana says:

   Haha, nee, dat kunnen we natuurlijk niet hebben;-)

 8. Deze blogpost komt als geroepen! Ik heb mijn oude zonnebril vorige week stuk gemaakt, dus ik ben dringend op zoek naar een nieuwe!

  1. Christiana says:

   Fijn om te horen. Maar ai, minder fijn dat je oude zonnebril stuk is. Hopelijk vind je gauw een mooi nieuw exemplaar. We kunnen hem weer goed gebruiken nu;-)

 9. Ik vind een wat groter model vaak het mooiste, maar de glazen moeten wel op sterkte zijn anders zie ik zo weinig 🙂

 10. Natascha - Beautyopinie says:

  Wat een fijne blogpost! Ik vind het altijd super lastig om een model uit te zoeken en daarom draag ik al jaren dezelfde 🙂 En wauw, wat een mooi foto Christiana!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.