Het kopen van je trouwschoenen, kijk jij er al naar uit? Mijn gouden tip? Die staat onderaan in dit artikel!

Kies trouwschoenen die bij je passen

Trouwen kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ha. Hahahahahaha. Hoe hard wij ook riepen: ‘We willen het kléín houden!’ als in Claire uit Gooische vrouwen natuurlijk, tóch gingen wij aan alle kanten boven ons budget uit. Dat wij twéé keer getrouwd zijn, één keer in Frankrijk en één keer in Nederland droeg daar natuurlijk ook niet op een positieve manier aan bij. Maar hoe het ook zij; het waren inderdaad twee van de mooiste dagen van ons leven, en…ik heb geen zere voeten gehad. Bij deze dus mijn tips voor het kopen van je trouwschoenen. Net zoals je trouwjurk echt bij jou moet passen, moeten je schoenen ook bij jou passen. Je trouwdag is één van de meest bijzondere dagen uit je leven, en dan wil je je zo mooi en speciaal mogelijk voelen. Maar geloof me; je wilt je ook comfortabel voelen. Kies daarom schoenen die lekker zitten en waar je op kunt lopen! Ik draag bijvoorbeeld bijna nooit pumps met echt hoge hakken, ik heb dat tijdens onze bruiloft dus ook niet gedaan.

Elke schoen kan een trouwschoen zijn

Ik wist van tevoren al dat ik een echte trouwjurk wilde, liefst zo groot mogelijk. Dié is er dan ook gekomen. Ik had echt iets in mijn hoofd, en wat ik wilde, heb ik gevonden. In fact, de trouwjurk die ik uiteindelijk kocht was de allereerste trouwjurk die ik paste! Met schoenen was het een ander verhaal. Ik werd totaal niet blij van de schoenen die ik zag in de bruidswinkels of bij bruidszaken online. Ik vond ze degelijk, saai, gewoontjes, ronduit onooglijk of ze zaten direct al de eerste minuut afgrijselijk. Wat ik heb geleerd is dat alles waar je ’trouw’ voor zet, zomaar plotseling vier keer zo duur wordt. Koop een jurk, of koop een ’trouw’jurk. Koop een taart, of een ‘bruids’taart. Koop een ring of koop een ’trouw’ring. Je snapt me wel. Trouwschoenen vond ik vaak maar duur, en dat was niet eens het ergste, ik werd er totaal niet enthousiast van. Uiteindelijk vond ik mijn ’trouw’schoenen online en kreeg ik ze cadeau van mijn allerliefste (toen nog) aanstaande. Maar het waren ‘officieel’ geen ’trouw’schoenen. Wat ik maar wil zeggen; ga je trouwschoenen kopen, verbreed je horizon en focus je niet op ’trouw’schoenen. Elke schoen die jij namelijk mooi vind, kan een trouwschoen zijn. Wat ik trouwens echt nog even willen delen; jullie weten allemaal hoe gek ik ben op Kate Spade? Dit merk heeft dus zogenaamde bridal sneakers; ideaal voor de glamourbruid die graag comfortabel trouwt. Ik vind ze gé-ní-áál! Ik zit er trouwens serieus aan te denken om een paar aan te schaffen, niet omdat ik nog een keer ga trouwen (al zou ik dat willen natuurlijk, met Andre uiteraard), maar gewoon omdat ik ze zo cool vind. Ik bedoel; als elke schoen een trouwschoen kan zijn, kan toch ook elke trouwschoen een gewone schoen zijn? Dat bedoel ik!

Comfort is key bij het kopen van je trouwschoenen

Koop trouwschoenen die niet alleen lekker en goed zitten, maar waar je ook echt op kunt lopen. Je bruiloft wordt waarschijnlijk een drukke dag, dus met alleen zit-schoenen kom je er niet. Er zijn genoeg opties voor comfortabele schoenen die prachtig staan onder een trouwjurk. Zelf vind ik het niet fijn lopen op pumps (vind ik erg jammer, want ik vind het erg mooi!), maar op de één of andere manier werken slingback pumps bij mij wél! Waarschijnlijk omdat de voet daarin toch wat meer steun heeft. Verder heb je hakken in alle hoogtes. Je kunt dus ook voor een klein hakje gaan. Loop je schoenen altijd in voordat je gaat trouwen. Ik ben hier zelf enkele weken voor onze bruiloft mee begonnen. Let er dan wel op dat ze niet beschadigen of vies raken vóór de grote dag. Ga je in de avond dansen? Dan kun je de onderkant van je trouwschoenen voorzichtig lichtjes opschuren met een stukje schuurpapier, zo is het ‘gladde’ eraf en glijdt je niet zomaar uit. Zorg altijd voor een blarenpleister en een extra paar schoenen. En ach, in de avond kun je je schoenen natuurlijk ook nog altijd uittrekken. Aan het eind van onze bruiloft in Frankrijk liep ik op blote voeten, met een wasknijper aan de achterkant van de jurk die een van onze weddingplanners er tussendoor op zette (zodat hij niet zou beschadigen tijdens de polonaise, haha) en met een ingestort kapsel, en ik heb me nog nóóit zo volmáákt gelukkig gevoeld als toen!’

De kleur van je trouwschoenen

Trouwschoenen moeten qua look matchen met je trouwjurk, dat is duidelijk. Bij bepaalde soorten trouwjurken is het belangrijk om te weten hoe hoog de hak van je schoen is. Mijn trouwjurk moest bijvoorbeeld worden ingekort, en dat wordt gedaan aan de hand van de lengte die je hebt wanneer je je schoenen aanhebt. Draag je een lange jurk, dan kan deze dus in feite pas op maat worden gemaakt als je je schoenen al hebt. Heb je een korte(re) jurk, dan is dit allemaal niet zo spannend. De kleur van je trouwschoenen is ook een dingetje. Oef, dat kan net zo tricky zijn als de kleur van het overhemd van jouw aanstaande. Veel bruiden kiezen ervoor om in het wit te trouwen. Maar het ene wit is het andere niet. Wanneer je schoenen witter zijn dan je jurk, kunnen ze er heel lelijk bij afsteken, iets wat je op foto’s ook echt gaat zien. Houd je schoenen dus altijd in een goed licht, liefst daglicht, bij je jurk om te kijken hoe de match is. Lukt het je maar niet om een mooi paar trouwschoenen in de ‘juiste’ kleur te vinden, overweeg dan eens een zilver(kleurig) schoentje, of een champagne-kleur bijvoorbeeld. Je kan natuurlijk ook gewoon voor gekleurde trouwschoenen gaan. Het is jouw dag!

kopen van je trouwschoenen

Denk hieraan als je een open bruidsschoen wilt

Sandaaltjes of peeptoe (pumps) zijn prachtig. In dit gevallen zijn er drie dingen waar je dan aan moet denken; zorg voor een pedicure voor de grote dag, zeker wanneer je normaal gesproken niet zoveel aandacht aan je voeten besteedt. Draag je nooit nagellak, dan hoeft dat natuurlijk ook niet als je gaat trouwen, maar nette, kort geknipte nagels en eeltvrije voeten staat wel zo leuk. Panty’s in open schoenen of peeptoes zijn eigenlijk een beetje not done. Ga je trouwen in de winter, houdt daar dan rekening mee. Als je jurk van een bepaalde lengte is, dan moet je weten dat je je schoenen slechts op bepaalde momenten gaat zien. Mijn jurk kwam tot op de grond en mijn trouwschoenen waren dus alleen zichtbaar wanneer ik liep. Als je zo’n lange jurk hebt, en kiest voor een open schoentje of een peeptoe, dan kán het soms zijn dat het lijkt alsof je op blote voeten loopt, omdat je dus alleen een klein stukje van je voeten gaat zien. Gewoon iets om over na te denken dus. Tot slot; is je aanstaande klein of ben je zelf heel lang? Houdt daar dan ook rekening mee met de aanschaf van je trouwschoenen. Het mag allemaal heel onfeministisch klinken, maar waarschijnlijk wil je niet ver boven je aanstaande uitsteken op je trouwfoto’s. Vergeet tot slot nooit om het prijsstickertje van de onderkant van je trouwschoenen af te halen. Je weet immers nooit in welke positie je fotograaf gaat treffen, zie bijvoorbeeld de eerste foto in dit artikel. Het is zó awkward als de prijsstickertjes nog zichtbaar zijn.

WAT VOOR TROUWSCHOENEN HAD JIJ? HEB JIJ JE TROUWSCHOENEN NA JE BRUILOFT BEWAARD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie beeld 1, 2,3. Fotografie beeld 4 Authentique. All rights reserved.

8 Comments

 1. Prachtige foto’s! Zo mooi….en geweldig dat je ook in Frankrijk bent getrouwd. Ik heb mijn trouwschoenen bewaard. Het is een dicht model, met een kort hakje en ik was op slag verliefd. Ik heb ze de hele dag gedragen maar ’s avonds tijdens het feest heb ik op blote voeten gelopen…

  1. Christiana says:

   Trouwen in Frankrijk was echt een van de mooiste en meest bijzondere dingen die ik tot nog toe samen met Andre heb mogen meemaken. We kwamen al enkele dagen voor ons trouwen in Frankrijk aan en we zijn daarna, als newlyweds, ook nog een dagje in Parijs geweest. Ik kan me die hele week nog voor de geest halen, van dag tot dag herinneren en zeker als ik de foto’s die, ben ik weer helemaal terug. Ik heb de schoenen echt pas om middernacht uitgedaan;-)

 2. Ik had een zwarte jurk met Chinese split. Dus mijn schoentje was simpel, maar toch net als jij een sling back model. Aangezien ik lang ben werd het een minimaal hakje. En dat was fijn, want ik was net bevallen van onze Yuri.

 3. Volgens mij had ik witte schoenen van … geen idee. Gewoon merkloos, het waren pumps die ik alleen had voor onder mijn trouwjurk en volgens mij heb ik ze nooit meer gedragen. Volgens mij heb ik ze later geverfd en daarna geen aandacht meer aanbesteed. Ik zou heel veel dingen nu anders doen, denk ik. Maar ach, toen was het allemaal geweldig, en een leuke dag gehad. Mijn boeket heb ik overigens wel heel lang bewaard, totdat die stoffig werd. Dat is wel jammer. Maar zoals ze zeggen bij “Dit was het nieuws”… “Gelukkig hebben we de foto’s nog!”

  1. Christiana says:

   Dat is volgens mij ook het aller-belangrijkst, dat jullie het toen helemaal naar jullie zin gehad hebben en dat je er met een fijn gevoel aan terug kan denken. Wat super leuk dat je je boeket zo lang hebt bewaard! Oh, ik had dat ook zo graag willen doen en ik had van tevoren bedacht om dan wat bloemen te drogen, maar mijn boeket in Frankrijk bleek helaas een flop en in Nederland had ik geen boeket. Maar goed, de rest was voor ons helemaal perfect, en wij denken er ook nog steeds met enorm veel plezier aan terug.

 4. Mijn vriend is nog steeds niet op zijn knieën gegaan, maar voor mijn moeder zijn we even geleden wel gaan ’trouw shoppen’. Toen viel me al op hoeveel schoenen ik leuk vond en stiekem zelf wilde…

  1. Christiana says:

   Oh, hopelijk gaat het op een dag gebeuren voor jou! Ik zou ZO weer willen trouwshoppen, echt waanzinnig leuk is dat;-) Ik werk toevallig pal naast een trouwzaak en ik kijk toch weer altijd helemaal zwijmelend naar binnen;-)

 5. Mocht ik ooit nog een keer gevraagd worden, dan ga ik zeker rekening houden met mij deze tips. Bij mijn vorige relatie kocht ik voor de bruiloft schoenen bij een gewone schoenenwinkel, ze waren niet echt bruiloft-waardig al zag je ze door mijn jurk toch bijna niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.