Verbrand door de zon, blaren onder je voeten en een koortslip. Het zijn van die typische veel voorkomende zomerkwalen. En dit doe je er aan.

Verbrand door de zon en een droge huid

Verbrand door de zon is natuurlijk een van de meest voorkomende zomerkwalen. Hoe cliché het ook mag klinken; voorkomen is altijd beter dan genezen. Smeer je dus dagelijks goed in voor blootstelling aan de zon en blijf dit gedurende de dag herhalen, zeker wanneer je veel zweet en / of het water ingaat. Merk je toch dat je aan het verbranden bent? Ga dan direct uit de zon! Je kan je huid koelen door er natte (hand)doeken op te leggen of door een lauwe douche te nemen. Leg nooit ijsblokjes op je verbrande huid. Je kunt wel ijs gebruiken, maar dan gewikkeld in een doek. Probeer (zwaar) geparfumeerde producten te vermijden en wrijf je huid niet hardhandig droog. Gebruik een zachte, schone handdoek om je verbrande huid voorzichtig droog te deppen. Een verbrande huid kan gepaard gaan met hoofdpijn. Hiervoor mag je best een pijnstiller nemen. Blijf in een koele ruimte en drink voldoende. Een aftersun product kan de huid verkoeling bieden. Vaak hebben dit soort producten luchtige texturen en dat is niet voor niets. Een té dikke crème kan verhinderen dat je huid afkoelt. Wanneer je heel erg verbrand hebt, kun je last hebben van blaren op je huid. Kom hier niét aan. Prik ze niet door. Meestal helen ze vanzelf en als je het niet vertrouwt, ga dan langs een dokter. Zorg er zeker voor dat je uit de zon blijft zolang je nog blaren hebt en zolang je huid nog rood is. Verder kan je huid niet alleen tijdens de winter, maar ook in de zomer erg droog zijn. Een huid die verbrand is, raakt vaak ook gedehydrateerd. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je gezicht of juist de huid van je lichaam droog is. Smeren is en blijft enorm belangrijk bij een droge huid, elke dag opnieuw. Verder kan één keer in de week scrubben helpen om dode huidcelletjes te verwijderen. Deze kunnen de huid namelijk ook erg droog laten aanvoelen.

Last van blaren is een veel voorkomende zomerkwaal

In de zomer ga je waarschijnlijk veel vaker naar buiten. Om te wandelen, maar ook om te sporten. En dat is dan ook de reden dat ook blaren onder je voeten in dit lijstje met veel voorkomende zomerkwalen staan. Als je pech hebt, heb je opeens een pijnlijke blaar op je voet! Blaren ontstaan door wrijving, bijvoorbeeld door een deel van je schoen die tegen je huid aankomt / aanschuurt. Wanneer de huid vochtig is, is de kans op een blaar nog groter. Je kan een blaar op je voet voorkomen door in ieder geval goed passende schoenen te dragen en schoenen sowieso eerst een paar keer kort in te lopen voordat je er een lange afstand mee gaat lopen. Verder kan een blarenpleister echt helpen! Niet alleen neem je hiermee de druk op de aangetaste plek weg, ook bescherm je hiermee de blaar zodat hij niet ‘openknapt’ en hierdoor mogelijk geïnfecteerd raakt. Last van een blaar op je voet? Probeer je voet dan zo veel mogelijk rust te gunnen. Leg hem even omhoog en vermijd strak zittende sokken en wandelen. Doorprikken hoeft vaak niet, want een blaar geneest meestal vanzelf.

Een koortslip is ook een veel voorkomende zomerkwaal

Hoewel een koortslip natuurlijk het hele jaar door kan opzetten, mag dit kwaaltje niet ontbreken in dit lijstje van veel voorkomende zomerkwalen. Heel veel mensen hebben namelijk juist in de zomer last van een koortslip. In de meeste gevallen heeft een koortslip te maken met een verminderde weerstand. Gedurende de zomer wordt je huid meer blootgesteld aan UV-straling. Blootstelling aan UV-straling kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed ‘werkt’ en dat is de reden dat je ook tijdens de zomer sneller last kan hebben van een koortslip.. Blootstelling aan de zon kun je natuurlijk niet altijd voorkomen. Je kan wel je lippen insmeren met een lipproduct met SPF en een hoed dragen. Een koortslip is zeer besmettelijk. Vermijd drinken uit vieze glazen. Gedurende de zomer zit je vaker op een terrasje. Vraag om een rietje als je een drankje bestelt. Dat mag je stom vinden, maar ik doe het áltijd. Het preventief slikken van L-lysine kan helpen. Dit is gewoon zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Verder kunnen bepaalde noten een koortslip triggeren. Voel je een koortslip opkomen, dan kan een Valaciclovir kuur helpen. Je zult hier alleen baat bij hebben als je deze kuur volledig afmaakt en er al mee begint zodra je de eerste tinteling voelt. Valaciclovir is alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Slapeloosheid door warmte

Met extreem hoge temperaturen is het soms al een hele opgave om de dag door te komen, laat staan de nacht! Toch zijn er wat dingen die je kunt doen om een goede nachtrust tijdens een warme nacht te bevorderen. Als het heel erg warm is, doen wij overdag alle gordijnen en rolluiken dicht. Rolluiken heeft natuurlijk niet iedereen, maar raambekleding natuurlijk wel. Zodra het in de avond af gaat koelen, zetten we boven alle ramen tegen elkaar open. Houdt wel rekening met het feit dat muggen zo heel makkelijk naar binnen kunnen, dus plaats eventueel horren of smeer je in met een citroenachtige bodylotion. Wanneer het warm is, stijgt warme lucht naar boven. Slaap je dus op zolder, overweeg dan eens om bijvoorbeeld de logeerkamer te gebruiken of, indien mogelijk, je matras tijdelijk naar beneden te verhuizen. Het is even sjouwen, maar als je daardoor beter slaapt, lijkt het mij de moeite waard. Haal je dekbed uit het overtrek en slaap onder alleen het dekbedovertrek. Heb je een ventilator, zet hem lekker in de slaapkamer zodra je in bed gaat liggen. Er zijn ventilatoren met een timer en dat is helemaal handig, want op die manier kun je hem op een bepaald moment vanzelf uit laten gaan. Zelf vind ik een waaier ook lekker om te gebruiken. Zo’n waaier is een super makkelijke en zeer budgetvriendelijke oplossing. Je kan hem natuurlijk niet continue gebruiken, omdat je arm er op een gegeven moment een beetje lam van wordt, maar het is altijd een idee om zo’n waaier op je nachtkastje te leggen. Zo’n waaier is trouwens ook reuze handig om mee te nemen in je tas op warme dagen.

VAN WELKE VEEL VOORKOMENDE ZOMERKWALEN HEB JIJ WEL EENS LAST?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Handige tips! Een koortslip heb ik gelukkig nooit, maar de andere kwaaltjes wel. Vooral blaren. Au!

  2. Gelukkig heb ik weinig last van zomerkwaaltjes. Als het heel warm is dan zet ik de ventilator in de slaapkamer op een tafel zodat hij boven mij wappert, dus niet op mij. Het helpt ook tegen vliegen en muggen want die houden niet van tocht. En ook ik slaap dan ook alleen onder het dekbedovertrek, dan voelt het toch nog nog zwaar aan, maar niet te warm.

  3. Koortslip had ik voorheen altijd last van alleen heb nu mijn eigen middeltjes ervoor die mij echt super goed helpen!
    En verder, ja, die slapeloze nachten want ik kan gewoon echt niet goed slapen als ik plak van het zweet. Helemaal nu ik zwanger ben hakt het er enorm hard in als het warm is,
    dus je kunt wel begrijpen dat ik heeeeel blij ben dat het geen zomer is zoals vorig jaar, haha!

  4. Ik lees weer zomerkwallen… hahaha maar die nachtrust vind ik de ergste! Pffff… vreselijk die muggen, het nachtzweten (overgang) en en en…

  5. Denk op nummer 1 wel slapeloosheid door de warmte. Al lijkt het nu qua temperaturen meer op de herfst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.