Een parfum miskoop voorkomen, dat kan op diverse manieren. Maar er is ook een gouden regel die je áltijd moet toepassen, ontdek hem hier.

Dít is de belangrijkste tip om een parfum miskoop te voorkomen

Wil je een parfum miskoop voorkomen, ruik een parfum dan áltijd op je eigen huid. Ik spreek vaak mensen die overwegen om een parfum te kopen omdat ze die specifieke geur bij iemand anders geroken hebben. Echter, parfum ruikt op elke huid anders, dit heeft onder andere te maken met de zuurgraad van je huid. Koop dus niet zomaar een parfum zonder deze eerst uitgeprobeerd te hebben op je éígen huid. Verdiep je verder van tevoren in geuren. In winkels waar parfum verkocht wordt, is de keus vaak nogal overweldigend. Zeker ook omdat je in een winkel vaak alles door elkaar ruikt. Het is sowieso altijd even afwachten welke verkoper je treft. Het is natuurlijk fijn als je door iemand geholpen wordt die haar geuren goed kent, maar het is ook niet onverstandig om je van tevoren al enigszins te verdiepen in wat je zoekt en wat je lekker vindt. De meeste mensen hebben vaak toch wel een voorkeur, voor bijvoorbeeld een zoete, bloemige, Orientaalse, gourmand of frisse geur. Je kunt ook altijd aangeven welke parfums je nu al hebt en waarom je die zo lekker vind.

Spray parfum daadwerkelijk op je huid

In elke parfumerie of winkel waar je parfums kunt kopen, zijn parfumkaartjes aanwezig. Ik spoor mensen altijd aan om deze kaartjes te gebruiken om een eerste indruk te krijgen van de geur. Om te voorkomen dat je op een bepaald moment met tien verschillende kaartjes in je hand staat, geef ik mensen altijd de volgende tip. Ga je verschillende parfums ruiken en maak je hierbij gebruik van parfumkaartjes, leg het ingesprayde kaartje dan naast de tester waar deze bij hoort. Op die manier voorkom je dat je aan het eind met allemaal parfumkaartjes in je hand staat waarvan je niet meer weet welk parfum je er op gesprayd hebt. Naar aanleiding van de parfumkaartjes zul je ongetwijfeld een voorkeur hebben. Om een parfum miskoop te voorkomen is het belangrijk dat je dus ook de geur op je je huid gebruikt.

Spray geen tien verschillende geuren tegelijkertijd op

De reden dat het in een winkel met parfums vaak lekker ruikt, is dat je daar alles door elkaar ruikt. Hoewel het misschien verleidelijk is om allerlei verschillende parfums op je huid te sprayen, is het niet zo handig omdat je op een bepaald moment totaal niet meer wat wat je nu eigenlijk ruikt. In veel parfumerieën staan koffiebonen omdat ze je geur zogenaamd zouden neutraliseren zodat je evengoed verschillende geuren achter elkaar kunt ruiken. Toch zijn de meningen hierover verdeeld en schijnt het net zo goed te werken om gewoon even naar buiten te gaan en letterlijk de frisse lucht op te snuiven. Ik adviseer mensen zelf om nooit meer dan twee verschillende parfums op te sprayen. De ene geur op de ene pols, en de andere geur op de andere pols. Onthoud dan natuurlijk ook welk parfum je waar gebruikt hebt. Maak tot slot geen overhaaste beslissing om een parfum miskoop te voorkomen. Een parfum is opgebouwd uit topnoten, een hart en basisnoten. Parfum heeft tijd nodig om zich goed te ontwikkelen op je huid. Een parfum die je op een bepaald moment opsprayt, kan na een half uur echt anders ruiken. Maak daarom geen overhaaste beslissing. In feite is het het beste om na het opsprayen van bijvoorbeeld twee parfums even de winkel te verlaten, de frisse lucht in te gaan en pas minimaal een uur later eventueel een besluit te nemen. Een ander voordeel hiervan is dat je direct kunt ervaren hoe lang een bepaald parfum blijft ruiken op je huid.

HEB JIJ WEL EENS EEN PARFUM MISKOOP GEDAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Als ik benieuwd ben naar een geur kijk ik eerst meestal op fragantica.com en aan de hand daarvan ga ik soms fysiek ruiken in de winkel dat kan niet altijd omdat een geur soms alleen online verkrijgbaar is. Bij Skins kun je 5 samples bestellen voor Euro 15,00 en die Euro 15,00 kun je binnen een bepaalde tijd weer inwisselen als je iets aanschaft. Op dit moment kom ik eigenlijk niet in Douglas of IciParis wegens drukte. Kocht in september “blind” L’air du temps van Nina RIcci omdat ik die geur een jaar of 15 geleden erg lekker vond maar blijkbaar rook nauwelijks als vroeger nu alleen veel alcohol en was na zeer korte tijd (uurtje) al niet meer waarneembaar. Of het was een flesje wat alleen voor Etos of Kruidvat geproduceerd wordt want zie deze verpakking niet bij “gewone” winkels.

  1. Christiana says:

   Wat jammer van dat flesje L’Air du temps. Ik heb zelf wel eens ervaren dat ik een bepaalde geur die ik vroeger helemaal geweldig vond en echt diverse keren opnieuw gekocht had, op een bepaald moment gewoon bijna ‘vies’ vond ruiken. Ik had het bijvoorbeeld met Amor Amor van Cacharel. Zo zie je maar dat smaak echt verandert door de jaren heen. Ik ken de sample service van Skins inderdaad, een handig concept is dat!

 2. Ik heb zo mijn favoriete geuren, maar soms wil ik wel eens wat anders en dan vraag ik een sample. Dan kan ik testen of de geur wel een beetje blijft hangen, anders is het ook zo zonde.

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad een heel goed idee om eerst een sample te vragen. Zo heb ik het ook gedaan met mijn trouwparfum, toen wilde ik natuurlijk ook iets wat ik echt helemaal geweldig vond en uiteindelijk is het dus het parfum van Dior geworden.

 3. Hihi, ik moest even lachen om de zin ‘dat het in een winkel met parfums vaak zo lekker ruikt’ …
  oeps, dat vind ik dus helemaal niet, ik krijg er gewoon hoofdpijn van, zoveel geuren door elkaar…
  Dat is ook mijn fout die ik maak met parfum. Ik vind de geur dan lekker en koop hem maar uiteindelijk gebruik ik hem niet omdat het gewoon té sterk ruikt.

  1. Christiana says:

   Grappig dat je dat zegt, want ik zat er nog aan te denken toen ik het schreef, dat niet iedereen er zo over denkt. Ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat de geur in een parfumerie heel overweldigend kan zijn. Zelf vind ik het altijd heerlijk:-)

 4. Nee ik ben er zelf ook heel kritisch op en vraag vaak een sample mee voor thuis. In mijn omgeving hebben dames wel eens een miskoop gedaan, waarbij ze de geur achteraf vreselijk vonden. En die staan nu op mijn make-uptafeltje te pronken. De flacons zijn tenslotte wel vaak prachtig haha.

  1. Christiana says:

   Inderdaad! Ik heb dat wel eens met make-up. Dan krijg ik een product wat ik eigenlijk niet echt gebruik, maar dan bewaar ik het omdat het er zo mooi uitziet;-)

 5. Goede tips! Ik merk dat ik vaak dezelfde geur koop, omdat ik bang ben anders een miskoop te doen…

 6. Ik heb zeker wel eens een miskoop gedaan. Rose Radiant Gold van Michael Kors bleek er zo een te zijn. In het begin vond ik ‘em fijn, maar nu draag ik ‘em eigenlijk nooit meer. Heel zonde. Parfum kaartjes geven een indruk, maar meestal vraag ik om een sample zodat ik de geur een paar keer kan proberen. Gelukkig kan dat bij de meeste parfumerieën. Ik zou zelf nooit een geur online kopen op basis van een beschrijving, maar wil ‘em altijd een paar keer op mijn huid proberen.

 7. Fijne tips! ik kocht vroeger altijd Opium van YSL maar die ruikt nu niet meer lekker bij mij. Kan zijn dat ze iets veranderd hebben en kan ook aan mij liggen. Ik word ook altijd overweldigd door al die geuren en vraag altijd of zij de naam op het geurstripje wil schrijven dan kan ik thuis verder snuffelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.