Kun je die prachtige jurk direct morgen aan? Dan mag hij met je mee naar huis. Met deze tips kun je vanaf nu ook een fashion-miskoop voorkomen.

Twijfel je of kun je het direct morgen aan?

Als je twijfelt over een fashion-aankoop, dan is dat niet voor niets; je twijfelt of je je er wel fijn in voelt, of de kleur wel matcht met dat ene tasje, of dat het kledingstuk wel comfortabel zit. De gouden regel om fasion-miskopen te voorkomen; bij twijfel, gewoon niet doen. Op bepaalde uitzonderingen na, bijvoorbeeld wanneer je voor een bruiloft gaat shoppen, stel jezelf dan de vraag; ‘Kan ik dit morgen aan?’ Als het antwoord ‘ja’ is, dus niet ‘ja, als…’, dán kun je het kledingstuk met een gerust hart kopen. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een blouse gekocht waarvan we (nog) niet weten waarmee we deze moeten combineren, of een paar schoenen waarvan we dénken dat we ze nog uit gaan lopen, maar vaak blijken dat dan toch fashion-miskopen. Een kledingstuk of een paar schoenen moet direct lekker zitten, je moet je er direct mooi en fijn invoelen, want als het vandaag niet goed zit, zit het dat morgen of volgende week waarschijnlijk ook niet.

Offline of online shoppen?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar als ik online kleding bestel, gaat er standaard een deel weer terug. Bij de modellen die we online zien, staat kleding natuurlijk altijd goed! Ik vind het persoonlijk op zich wel fijn om stoffen te voelen en kleuren in het echt te zien, zeker als je specifiek een kledingstuk zoekt dat ergens bij moet passen. Toch bestel ik nog steeds regelmatig kleding en schoenen online. Ik heb gewoon niet altijd zin in rommelige winkels en lange rijen voor de paskamers. Bovendien kun je online in een oogopslag vinden waar je naar op zoek bent. Qua schoenen draag ik bijvoorbeeld graag enkellaarsjes, Via Vai heeft heel toffe, en dan vind ik online shoppen gewoon heerlijk relaxed omdat ik direct kan filteren op kleur en materiaal bijvoorbeeld. Tegenwoordig kun je in een beetje webshop ook gewoon makkelijk en gratis retourneren, dus ook wanneer je graag online shopt, hoef je niet bang te zijn voor een miskoop.

Ga shoppen met een doel om een fashion-miskoop te voorkomen

Als je gericht op zoek gaat naar bepaalde kleding(stukken) omdat je echt iets nodig hebt, kom je wellicht ook al minder gauw thuis met een fashion miskoop. Dit heeft natuurlijk wel een beetje als keerzijde dat als je hetgeen wat je zoekt niet kunt vinden, het shoppen een beetje een teleurstelling wordt. Troost-shoppen is verder soms heel verleidelijk. Maar in veel gevallen ga je troost-shoppen wanneer je niet lekker in je vel zit en vaak werkt kleding shoppen dan juist averechts. Je koopt vaak iets ‘om het kopen’, om jezelf te troosten, en niet in de eerste plaats omdat je het nu zo mooi vindt. Wil je dus iets voor jezelf kopen om jezelf te verwennen, koop dan een comfy pyjama, lekkere pantoffels of een heerlijke geurkaars bijvoorbeeld.

Koop iets niet vanwege de lage prijs

Ik snap heel goed dat we allemaal een bepaald budget hebben dat we uit kunnen geven aan fashion, maar een lage prijs moet nooit de hoofdreden zijn om iets te kopen. Ik geloof dat je beter wat langer kunt sparen en dan echt iets moois van goede kwaliteit kunt kopen, bijvoorbeeld een mooi en kwalitatief goed paar schoenen van Nubikk, waar je lang plezier van hebt, dan items die je gekocht hebt omdat ze ze goedkoop waren. Pas daarom ook op met shoppen in de sale! Ik vind het begin van de sale periode vaak nog wel leuk, maar hoe langer sale in de winkels hangt, hoe minder plezierig ik het shoppen vind, vaak ook vanwege de chaos en rommel in de winkels, en zeg eens eerlijk; veel items die al wéken lang in de sale hangen, blijven niet voor niets wéken in de winkel hangen. Soms kun je ook beter alleen gaan shoppen om een fashion miskoop te voorkomen. Samen shoppen is natuurlijk wel heel gezellig, maar soms is het gewoon handiger om juist alleen te gaan shoppen. Op deze manier kunnen anderen je niet aan het twijfelen brengen. Het meest belangrijke is toch echt dat jij het kledingstuk zelf mooi vind. Tot slot, als ik nieuwe kleding gekocht heb die ik niet direct aantrek, laat ik altijd de kaartjes eraan hangen. Ik trek de jaartjes er echt pas af op de dag dat ik het kledingstuk daadwerkelijk ga dragen. Als je het namelijk thuis aantrekt, en toch niet voor de volle honderd procent tevreden bent, kun je het kledingstuk altijd nog retourneren in de winkel.

WAT WAS JOUW LAATSTE FASHION MISKOOP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Miskopen genoeg hier gehad. Ik koop vaak iets met het idee dat ik vast voor die gelegenheid aan zal doen en vaak trek ik het niet eens aan. Dan zit het toch te strak omdat ik mij die dag heel plof/ opgezet voel of dan ben ik bang dat het too much is voor de gelegenheid.
  Troost shoppen doe ik ook vrij vaak. Dan staan er wel dingen op mijn lijstje maar heb ik het echt nodig? Vaak als er eindelijk wat geld is wil ik de stad in en dan wil ik per se iets leuks kopen. Ik ben gevoelig voor koopjes en dan baal ik vaak dat het van een slechte kwaliteit is. Een keer wassen en de stof is slap en gekreukeld. Ik herken het dus zeker!

  1. Christiana says:

   Herkenbaar inderdaad; dingen kopen die achteraf toch van slechte kwaliteit zijn. Ik heb dat vooral in het verleden gehad. Nu merk ik toch dat ik liever wat langer doorspaar voor iets moois waarvan ik echt zeker weet dat het van goede kwaliteit is.

 2. Sinds ik mijn eigen kleurrijke stijl heb ontdekt, doe ik eigenlijk nog maar zelden miskopen. De belangrijkste ´regel´ voor mij is hierbij: bij twijfel niet doen. Een kledingstuk moet bij het zien in de spiegel een dikke 10 zijn, anders blijft het in de kast hangen weet ik nu.

  1. Christiana says:

   Ik kan me helemaal voorstellen dat jij zelden nog een miskoop doet, haha;-) Verder ben jij natuurlijk ook de koningin van het combineren!

 3. Vind je artikels vol handige tips altijd zo leuk, zoals ook deze! Handige tips, die ik zeker ga toepasssen!

  1. Christiana says:

   Dat is leuk om te lezen, dankjewel Petra;-)

 4. Ik merk wel dat ik helemaal klaar ben met die miskopen. Ik heb mijn kledingkast onlangs helemaal uitgezocht en nu liggen er nog alleen maar items in die ik helemaal fantastisch vind. Dat geeft een veel fijner gevoel. Hele fijne tips!

  1. Christiana says:

   Klopt! Niets vervelender dan een kast vol kleding, maar toch ‘niets hebben om aan te trekken’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.