Ben je niet tevreden over je gezichtsverzorging en blijf je maar spullen kopen? Misschien koop je steeds de ‘verkeerde’ producten.

Beware

Je bent niet tevreden over je gezichtsverzorging omdat je de verkeerde verwachtingen hebt

Je hebt lades of zelfs kasten vol met gezichtsverzorging, maar toch blijf je maar nieuwe producten kopen. Is dat herkenbaar? Het kan natuurlijk gewoon zo zijn dat je het enorm leuk vind om cosmetica te kopen en om nieuwe producten en merken uit te proberen, maar het kan natuurlijk ook heel goed zo zijn dat je bepaalde verwachtingen hebt die in feite door geen enkel merk of product kunnen worden waargemaakt. Ik werk al jaren als cosmetica-adviseuse, dus dagelijks spreek ik veel mensen die een ‘issue’ hebben met hun huid en echt geloven dat een bepaald product dé oplossing is voor hun probleem. Het gaat dan met name over huidproblemen zoals acne, rimpels en pigmentvlekken. Het eenvoudige antwoord is echter dat hier geen eenvoudig antwoord op is, en ook geen eenvoudige oplossing. Zowel puistjes, rimpels als pigmentvlekken zijn niet van de ene op de andere dag verschenen, en ze zullen dus ook niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Uiteraard ben ik een voorstander van heel goed voor je huid zorgen en bepaalde producten en ingredienten kunnen er echt voor zorgen dat je huid (heel erg) opknapt, maar in feite bestaan er geen wondercrèmes. Een crème is geen toverstaf, helaas. Dat dure crèmes of producten met alleen maar natuurlijke ingredienten beter zijn, zijn natuurlijk ook echte fabeltjes.

Je gebruikt gezichtsverzorging die niet bij je huid past

Goed voor je huid zorgen betekent producten gebruiken die daadwerkelijk bij jouw huidtype en de conditie van jouw huid passen. Je huidtype en huidconditie zijn twee verschillende dingen. Een huidtype wordt erfelijk bepaald en gemeten aan de hand van talg. Zo produceert een droge huid minder talg dan een vette huid. Hier kun je in feite vrij weinig aan doen. Een cosmetica product zal er immers niet voor zorgen dat je huid opeens meer of minder talg gaat aanmaken. Een huidconditie zegt letterlijk iets over de conditie van je huid. Voorbeelden van huidcondities zijn een onzuivere of een vochtarme huid. Niemand wordt geboren met een onzuivere of een vochtarme huid. Deze huidcondities ontstaan op den duur en hier kun je met de juiste producten aan werken. Maar opnieuw; tot op zekere hoogte. Het kan zijn dat je niet tevreden met je gezichtsverzorging bent omdat je producten gebruikt die niet goed bij jouw huid passen. Heb je bijvoorbeeld een vochtarme huid, dan heeft je huid baat bij hydraterende en vochtvasthoudende ingredienten zoals glycerine en hyaluronzuur. Gebruik je echter heel vette crèmes, dan zullen die weinig voor je huid doen. Gebruik je met een zeer droge huid slechts een lotionachtige textuur, dan is de kans groot dat je huid trekkerig en droog zal blijven aanvoelen. Je huid heeft immers voedende (vettere) ingredienten nodig.

Je gebruikt je gezichtsverzorging op de verkeerde manier

Ik werk inmiddels al zo lang met cosmetica, dat ik huidadviezen kan geven met mijn ogen dicht, bij wijze van spreken dan. Toch is natuurlijk niet iedereen heel erg thuis in cosmetica. Dat is helemaal niet gek, iedereen heeft zijn eigen interesses en zijn eigen kennis. Zet mij bij de Mediamarkt neer en ik zou ook niet weten welke TV of laptop ik iemand zou moeten aanbevelen. Als je niet tevreden over je gezichtsverzorging bent, kan het zo zijn dat je je producten niet op de juiste manier gebruikt. In principe begint dat al met het aanbrengen van een gezichtscrème. Breng je een crème aan op een huid die niet eerst gereinigd wordt, dan zullen de werkzame stoffen in die crème ook niet goed hun werk kunnen doen. Ik hoor nog echt heel regelmatig dat mensen hun huid reinigen met alleen water, een toner als cleanser gebruiken, of een serum of zelfs een primer als crème. Een toner is niet ontwikkeld om je huid te reinigen, en al helemaal niet om make-up te verwijderen. Probeer je met een toner je oog make-up er af te halen, dan kan ik me goed voorstellen dat je niet tevreden bent over die toner. Verwacht je van een primer een heel voedend effect voor je droge huid, dan zul je ook teleurgesteld zijn, want een primer is niet ontwikkeld om je droge huid te voeden.

Tot slot

Je weet nu dat het belangrijk is om producten te kiezen die goed bij je huid passen en die op de juiste manier te gebruiken. Maar er zijn meer dingen belangrijk om te weten. Zo is het belangrijk om je cosmetica hygiënisch te gebruiken. Door crèmes die in open potten verpakt zijn er met je vingers uit te halen, zullen bacteriën zich sneller nestelen en daardoor gaat de kwaliteit van je product achteruit. Gebruik liever een schoon wattenstaafje of eventueel een spatel. Een spatel heeft echter alleen zin als je die tussendoor ook steeds desinfecteert. Let verder ook goed op houdbaarheid van producten. Een product blijft niet eeuwig goed. Wanneer een product van geur, kleur en / of textuur veranderd is, betekent dat vaak dat het bedorven is. Zo’n product zal in feite niets meer voor je huid doen. Sterker nog; zo’n product kan je huid onnodig irriteren.

BEN JIJ TEVREDEN MET DE GEZICHTSVERZORGING DIE JE MOMENTEEL GEBRUIKT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Het is bij mij erg wisselend. Ik kan niet veel gebruiken omdat ik vaak last heb van eczeem en dan kan ik alleen maar ‘saaie’ gezichtsverzorging gebruiken om de huid weer rustig en minder rood te krijgen. Dus heel veel keuze heb ik helaas niet..

  2. Ja, ik ben heel tevreden met mijn gezichtsverzorging. Dat is wel eens anders geweest omdat ik dacht dat ik een droge huid had terwijl ik een vochtarme huid heb. Ik kocht toen vaak verkeerde gezichtsverzorging.

    1. Christiana says:

      Daar gaat het bij heel veel mensen inderdaad mis. Het verschil is soms ook lastig te zien. In feite merk je het pas als je met een vochtarme huid voornamelijk vettige / zeer voedende producten gebruikt, die doen gewoon te weinig voor je.

  3. Ja zeker! En inderdaad: het is zo belangrijk om je eigen huid te kennen en het goed te verzorgen.

  4. Ik wissel veel af en ben altijd wel tevreden met wat ik gebruik. Soms is het weer tijd om een Vitamine C product in te zetten, ik kijk altijd waar mijn huid op dat moment behoefte aan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.