Stiekem vraag je je wel eens hoe ze er uit zou zien onder al dat haar, en nog 9 dingen die je herkent als je zelf een pomeriaan hebt.

Je vindt jouw pomeriaan het áller-, áller-, állerschattigst

Er zijn echt een hoop lieve hondjes, maar er is geen enkel hondje dat zó schattig is als de jouwe. Die lieve zwarte kraaloogjes, die pluizige staart die zo fier omhoog staat, die kussentjes onder de pootjes (en oh, wat zijn die ook lekker zacht), de oortjes, dat neusje, dat buikje. Ja, zelfs de drolletjes zijn lief.

Je vraagt je stiekem wel eens af hoe je pomeriaantje er uit zou zijn zonder al dat haar!

Hoef ik verder niet uit te leggen, toch?

Er blijft niets van je schattebout over als ze in bad gaat

Hoef ik óók al niet uit te leggen.

Dat haar dus…

Dat haar is schitterend. Absoluut. Maar soms verdwijnt er wel eens iets dat bekkie in wat er niet in hoort. Een drol, een mentos, nog een drol, ik noem maar wat. Niet alles valt even goed in dat kleine maagje en heel af en toe heeft je pomeriaantje dan last van diarree. Juist. Met ál dat háár.

Je noemt je pomeriaan zelden bij naam, maar je hebt wel een heel scala aan koosnaampjes

Ik noem Sketch zelden Sketch, meestal is ze ‘de pop’. Heeft de pop al eten gehad? Heeft de pop al geplast? Ah, pak jij de pop even? Waar is de pop? Maar de koosnaampjes. Daar kun je een boek mee vullen. Poppetje, maatje XS, lekker vrouwtje, meiske, ‘met de gouden haartjes’, poppescheet, scheetje, schatje patatje, raket Sketch, Expeditie Sketch (als er eerst vijfenveertig rondjes gedraaid moeten worden voordat er een keer gepoept kan gaan worden) poppedop, poppekop, poppeflop, lekkertje…moet ik nog even doorgaan? Ach, welnee. De kern van het verhaal is nu waarschijnlijk wel duidelijk. Je hebt inmiddels ook meerdere liedjes voor je pomeriaan geschreven die je graag al dansend door de woonkamer (met je pom in je armen welteverstaan) voordraagt. Die super intelligente en songteksten variëren van ‘Sketch is zo lief, ze is mijn hartendief’ tot ‘Mijn lekkere vrouwtje, waar je mama zo van hououououououdtje’, en dan steeds met een melodietje eronder natuurlijk.

Je deelt je bed opeens met z’n drieën

Geen dénken aan, dat je je pomeriaan ’s avonds alleen beneden laat. Ze past namelijk prima op jullie bed. Sterker nog, ze past precies tussen jullie kussens in en ze past er zelfs óp. Met haar 2,4 kilo merk je het ook eigenlijk nauwelijks als ze midden in de nacht opeens bovenop je staat om aan te geven dat ze moet plassen. En soms kun je alleen maar doodstil blijven liggen om te voorkomen dat ze wakker wordt als jij je omdraait. Want stel je voor! Midden in de nacht een poot in je oog, een tong in je oor of een staart in je mond, al dan niet alledrie achtereenvolgens, neem je trouwens ook allemaal voor lief.

Waar jij bent, is je pomeriaan ook

Het liefst zijn jullie geen moment van elkaar gescheiden. Gelukkig hoeft dat ook niet, in ieder geval niet als je thuis bent, want je pomeriaan volgt je ó-ve-ral. Naar de keuken, de tuin in, op de bank en weer van de bank af. Je vind het ook echt volkomen normaal als ze voor de wc gaat liggen en gebiologeerd naar je gaat liggen staren zodra jij de knoop van je broek losmaakt. Wil ze mee naar boven als jij de was gaat doen? Dan zet je haar toch gewoon met haar bips in de wasmand, bovenop de schone was? Hoeft ze ook niet zelf die hele trap op te lopen.

Je pomeriaan vindt álles goed

Pomeriaantjes staan er echt om bekend dat ze alles goed vinden, omdat ze je volkomen vertrouwen. Je kunt echt alles met een pomeriaan doen. Sterker nog, ze vinden alles leuk. Kiekeboe, kussen op de buik geven, een truitje aantrekken. Niets is te gek.

Je voert hele gesprekken met je hond

En je bent er volkomen van overtuigd dat ze elk woord begrijpen dat je zegt.

Je vind alles wat je hond doet heel knap

Gapen? Wat goed! Poepen? Zo knap van jou! Plassen? Goeoeoeoeoed zo Sketch! Twee brokjes uit de bak vissen en die opeten? Brááááááááf! Drinken? Knappe schat! Als er boven op je wordt gesprongen (ook in het holst van de nacht) omdat er geplast moet worden ben je onder de indruk dat ze dat zo goed kan aangeven. Wanneer er per ongeluk met een poot tegen een la wordt aangeduwd en deze valt dan vervolgens dicht, mag de héle wereld weten dat jouw pomeriaan een la kan dichtdoen.

Oké, nog eentje dan

Je héle telefoon staat vol met foto’s van je pom. Per pose maak je er dan ook vijf. (Oké, vijftien). Op elke foto staat het snuitje nét een centimeter de andere kant op, maar geen haar op je hoofd die er aan denkt om er ook maar eentje te deleten.

WELKE KOOSNAAMPJES GEBRUIK JIJ VOOR JE HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Haha, je lijkt mij wel! Al die foto’s die ik van Marie neem en Marie heet vaker Marietje, Bikkel en Rietje dan Marie. Maar nog meer het jaaaaa, wat goed dat je plast, grote meid! Of “Oei, wat een grote tanden heb je” en “wat kan jij goed eten”! (wat ben je stoer, lief, een gekkie etc etc)
  Heel herkenbaar dus!

  1. Christiana says:

   Haha, wat een grote tanden! Daar moest ik wel hard om lachen. Ik geloof niet dat er ooit een dag komt dat ik dat tegen Sketch kan gaan zeggen;-)

 2. Hihi wat leuk om te weten ♥! Wij hebben een hamster en daar hebben we ook hele gesprekken mee en luistert ze in ieder geval aandachtig. Ze heet Lucky, maar we noemen haar ook wel Luquita, klinkt een beetje Spaans en daarom leuk😊 of Lucky’tje.

  1. Christiana says:

   He, wat een leuke en originele naam zeg! Volgens mij wist ik niet dat ze zo heette, Luquita klinkt inderdaad ook wel heel erg leuk en exotisch;-)

 3. Haha, leuk artikel – en ondanks dat ik geen pom heb, herken ik wel een groot deel. Zoals – ahum – dat zelfs de drolletjes van mijn puppy schattig zijn en natuurlijk alle liedjes die ik voor mijn beide honden bedacht heb. De favoriet van mijn vriend is toch wel ‘Hee kleine Mango, dans jij de tango’. Je kunt je er vast wel wat bij voorstellen 😉

  1. Christiana says:

   Ik zie het al helemaal voor me, leuk ook dat onze mannen ook zo hun eigen ritueeltjes hebben;-) Dansen ze ook wel eens samen de tango? Ja, eigenlijk gelden natuurlijk de meeste dingen voor mensen die huisdieren hebben, zat ik me ook later te bedenken!

 4. Haha ik herken veel dingen, maar dan voor mijn cavia. Dat is ook net een hondje en wandelt gezellig overal mee naar toe. En dat moet natuurlijk heel vaak op de foto gezet worden, want ieder dingetje is weer nét even anders haha.

  1. Christiana says:

   Oh heerlijk is dat! Ik kwam gisteren terug van werk en Andre en Sketch kwamen me lopend ophalen vanaf het station. Sketch zag me vanuit de verte al aan komen, want ze rende als een dolle naar me toe, zo ongelofelijk leuk is dat;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.