Relaxen in je slaapkamer? Je komt vaak pas echt tot rust in een opgeruimde slaapkamer. En ligt je telefoon altijd naast je bed? Geen goed idee!

Relaxen in je slaapkamer? Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Echt tot rust komen in je slaapkamer gaat het best wanneer deze opgeruimd is. Het is sowieso een goed idee om je spullen overal in huis een vaste plek te geven. Niet alleen weet je dan waar je moet zoeken als je ze nodig hebt, maar je kunt ze ook makkelijk weer opruimen. Ruim je slaapkamer dus dagelijks even op en doe dit op een moment dat voor jou prettig is en ‘werkt’. Doe je was in de wasmand, hang eventuele gedragen kleren die niet direct in de was hoeft aan een haakje of terug in de kledingkast en haal spullen die niet in de slaapkamer ‘horen’ weg. Vergeet ook vooral die dingen niet die je eraan herinneren dat je nog ‘iets’ moet doen. Haal die stapel papieren die je nog moet doornemen dus weg, net als die volle wasmand met was die je nog moet opvouwen. Het is natuurlijk lang niet altijd mogelijk in verband met de ruimte die je verder in je huis hebt, maar bedenk dat bijvoorbeeld een bureau, een open kledingkast en een fitness-apparaat in de slaapkamer ook niet echt bevordelijk zijn wanneer je probeert om tot rust te komen. Iets om over na te denken dus!

Maak je bed ’s ochtends op

Ik weet eigenlijk niet precies hoe het komt, maar het is zóveel lekkerder om in de avond onder pas gewassen beddengoed te kruipen. Natuurlijk was je je beddengoed niet elke dag, maar elke dag je bed opmaken is een kleine moeite en daarmee heb je elke avond ook al een heerlijk opgeruimd en fris gevoel. Alleen al de aanblik van gekreukelde lakens geeft toch zeker al geen uitnodigend gevoel wanneer je ’s avonds in bed wilt stappen? Wat ik trouwens wel meerdere keren per week doe, is de kussenhoezen wassen. Normaal gesproken worden dekbedovertrekken altijd met twee kussenhoezen geleverd, dus ik heb basic kussenhoezen gekocht bij de Hema, zodat ik die meerdere keren per week kan verschonen. Heerlijk vind ik dat.

Zorg voor de juiste temperatuur in de slaapkamer

Ik denk dat de ‘juiste’ temperatuur voor iedereen anders is, maar over het algemeen zou je kunnen zeggen dat het niet te warm en niet te koud moet zijn in de slaapkamer op het moment dat je wilt gaan slapen. In veel simpele gevallen kun je de temperatuur natuurlijk al ‘regelen’ door een raam open te zetten. Je kan tijdens de winter je ‘normale’ dekbed ook vervangen door een donzen winterdekbed, zeker wanneer je het wat sneller koud hebt.

Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer

Frisse lucht is ook al zo belangrijk om lekker tot rust te komen in de slaapkamer. In de winter slapen we vaak met het raam dicht, omdat het anders gewoon simpelweg te koud wordt. Eén van de eerste dingen die ik in de ochtend altijd doe, is de rolluiken in de slaapkamer open draaien en vervolgens open ik de ramen. Het is een beetje afhankelijk van het weer die dag. Als het niet heel koud is, laat ik de ramen meestal de hele dag openstaan en doe ik ze pas dicht vlak voordat we naar bed gaan.

Relaxen in je slaapkamer? Creëer een avond routine

Wanneer je een soort avond routine hebt, gaat deze routine op een bepaald moment in je systeem zitten, waardoor je makkelijker tot rust komt en dus waarschijnlijk beter in slaap zal vallen. Het is natuurlijk weer belangrijk om een routine te kiezen die goed bij jou en je levensstijl past. Eén van de dingen die je kan aanhouden tijdens zo’n routine is om op vaste tijden naar bed te gaan, of om bijvoorbeeld een half uurtje te lezen voordat je gaat slapen. Wist je trouwens dat een stapel boeken op je nachtkastje een onrustig effect op je kan hebben? Het herinnert je er misschien aan dat je die allemaal nog moet / wilt lezen! Eén enkel boek op je nachtkastje is dus genoeg.

De volgende dag

Ik ben zelf dus echt iemand van routines. Ook in de avond heb ik zo van die dingen die ik fijn vind om te doen, zeker voordat ik ga slapen. Eén van die dingen is mezelf voorbereiden op de volgende dag. Dat zijn vaak heel simpele dingen; mijn telefoon (in een andere kamer!) aan de oplader leggen, checken of de wekker goed staat, spullen klaarleggen voor de volgende dag, eventueel de weersvoorspellingen en de treinschema’s bekijken als ik ergens naartoe moet. Ik zei het al; super simpele dingen, maar dit zijn wel de dingen die mij meer rust geven.

Neem je telefoon en laptop niet mee naar de slaapkamer

Om echt tot rust te komen in je slaapkamer is het erg belangrijk om deze ruimte ook echt jouw rustige domein te maken. Dat betekent dus geen telefoon en laptops in de slaapkamer. Vaak associeer je die toch met je werk of andere drukke bezigheden en als je daarmee aan de slag gaat voordat je gaat slapen of überhaupt ziet liggen als je de slaapkamer binnenkomt, zal dat niet ten goede komen van je rust. Sowieso zou ik een telefoon niet snel mee nemen naar de slaapkamer; je weet nooit wie je midden in de nacht eens berichten gaat sturen en als je al niet wakker wordt van een oplichtend scherm of de trilfunctie, dan slaap je er vaak op z’n minst onrustig door.

KUN JIJ GOED RELAXEN IN JE SLAAPKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

16 Comments

 1. Goede tips, vooral van de telefoon en laptop. Ik gebruik de wekker op mijn telefoon maar heb verdere piepjes wel uit staan. Verder ben ik ook van de routines en zorg ik dat de slaapkamer altijd fris en opgeruimd is.

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen dat jij ook van die routines hebt! Een wekker op je telefoon! Eigenlijk super ouderwets van mezelf, maar tijdens het schrijven van dit artikel had ik er helemaal niet over nagedacht dat heel veel mensen natuurlijk die wekker functie op hun telefoon gebruiken. Het komt omdat ik al jaren lang hetzelfde alarmklokje heb en die dus als wekker gebruik;-) Andre heeft zijn eigen wekker, omdat we vaak op verschillende tijden uit bed moeten.

 2. Wat een fijne en handige tips!

 3. Ik ben de laatste tijd niet uit mijn slaapkamer weg te slaan. Ik kom er heerlijk tot rust, zeker als Marie of Toulouse ook zo gezellig naast mij ligt. Die bank van ons ligt helemaal niet lekker, mijn bed wel en alles is hier op één etage dus ik hoef de trap niet op. Mijn smartphone neem ik wel altijd mee omdat mijn leesboeken erop staan, maar ik zet hem altijd op vliegtuigstand en ’s morgens hoor ik pas alle bliepjes als ik hem aanzet.
  Ja, voor mij dè plek om tot rust te komen!

  1. Christiana says:

   Heerlijk Babs, dat je lekker tot rust kan komen in jullie slaapkamer. Ik vind het ook altijd zo leuk als Sketch bij me komt liggen. Alhoewel….liggen. Zodra ze het minste of geringste geluidje hoort, springt ze overeind en rent ze naar het voeteneind. Ja, omdat ze zo klein is met die korte beentjes, kan ze echt over het bed heen sprinten. Tenzij ze echt heel moe is, dan blijft ze echt heerlijk bij je leggen, soms met haar hoofdje op het kussen. Dan smelt ik echt wel hoor.

 4. Mijn mobiele telefoon neem ik nooit mee de slaapkamer in. Dan ga ik ’s nachts toch (stiekem) op Instagram kijken en dingen opzoeken op Internet. Het geeft teveel onrust. Ik probeer zoveel mogelijk de bedden op te maken, dat ziet er mooi uit en vind ik ook fijner om in ’s avonds in te stappen. Ik zou zeker wel dingen willen veranderen in onze slaapkamer, maar eerst de woonkamer! We hebben laatst een mooie (ronde) tafel en stoelen gekocht.. eindelijk!

  1. Christiana says:

   Ik deed dat vroeger dus ook, mijn telefoon meenemen en dan inderdaad ‘ s nachts erop kijken want tja, je zou maar iets gemist hebben! Maar dat geeft zoveel onrust. Ik ben echt blij dat ik dat niet meer doe. He, wat leuk om te lezen dat je eindelijk een tafel en stoelen gekocht hebt, volgens mij was je daar al best een tijd mee bezig, om iets moois te vinden. Lekker van genieten nu!

 5. Mijn man en ik hebben een andere wekker dus de telefoons moeten helaas wel mee. Maar verder slaap ik het liefst met het raam open, maar mijn man heeft dit nooit gedaan haha.. dus dat krijg ik er nog niet helemaal in. Verder lucht ik het liefst ook een uur mijn huis, even wat frisse lucht erin.

  1. Christiana says:

   Same here! Ik zou ook wel vaker met het raam open willen slapen, zeker als het straks minder koud is, maar Andre houdt daar dus ook niet van. Maar zodra je in de ochtend eenmaal het raam open zet, vind ik ook al dat het heel gauw weer heerlijk fris in de kamer wordt.

 6. Ik hou ook van een fris en opgeruimde slaapkamer. Wij gebruiken wel onze telefoon als wekker, maar ze liggen niet in de slaapkamer. Vroeger lag de mijne wel op mijn nachtkastje, maar ik vond dat dat toch onrust gaf. Je kijkt er toch gauw nog even op voor je gaat slapen. En ondanks dat alle meldingen uitstaan ’s nachts, gebeurde het toch wel eens dat het scherm ’s nachts ineens oplichtte… Ik vind het echt veel rustgevender dat ze in een aangrenzende kamer liggen en niet meer in de slaapkamer.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook slim, en als de telefoon met wekker in een andere kamer ligt, kun je ook niet ‘snoozen’ haha;-)

 7. Als ik mijn bed s’ochtends niet opmaak, krijg ik daar echt een onrustig gevoel van haha! Oh en als ik overal prulletjes heb liggen geeft dat ook zo geen rust. Ik hou van een opgeruimde kamer want dat geeft mij ook rust in mijn hoofd.

  1. Christiana says:

   Het bed opmaken vind ik ook altijd fijn! Tenminste, niet zozeer het opmaken zelf, maar het hebben van een opgemaakt bed. Heerlijk om daar ’s avonds dan weer in te stappen;-)

 8. Vooral dat de slaapkamer rustig en opgeruimd is werkt voor mij goed. Sinds onze slaapkamer verbouwing vorig jaar, is de slaapkamer nu ook een plek waar ik graag ben en tot rust kom (onder het genot van een maskertje en rustig Youtube filmpjes kijken).

  1. Christiana says:

   Kan ik me goed voorstellen! Vaak als een ruimte helemaal opgeknapt is, ben je ook al sneller geneigd om het ook echt daadwerkelijk netjes en opgeruimd te houden.

 9. Ik schud het bed ook het liefst ’s ochtends op. Dat ben ik zo geleerd van mijn moeder vroeger en dat is er echt in gebleven. Heerlijk vind ik dat! De telefoon neem ik dan weer wel mee de slaapkamer in, maar ’s nachts zet ik het internet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.