Vijf tips voor een gezond huis.
Gezond leven is een hot topic tegenwoordig. We zorgen (meestal!) dat we gezond eten, voldoende bewegen en we letten goed op de producten die we op onze huid gebruiken. Allemaal hartstikke goed natuurlijk, maar sta je er ook wel eens bij stil hoé gezond (of misschien wat minder gezond) jouw woonomgeving is? De plek die je thuis noemt, waar je héél wat uurtjes per dag doorbrengt? Ik geef je een aantal tips om gezond te wonen.
Ventilatie
Frisse lucht doet wonderen. Zorg er dus voor dat je je huis goed ventileert. Zet dagelijks ramen open. Vaak hebben bepaalde ramen in je woning ook luchtroosters. Deze kunnen in principe altijd open blijven staan, zonder dat dit gevaarlijk is voor inbrekers. Zorg er trouwens wél voor dat deze roosters regelmatig worden schoongemaakt.
Mechanische ventilatie
Alléén een raam open zetten is echter vaak niet meer genoeg. Zeker niet wanneer je er bij stil staat dat in feite élke keer wanneer je kookt, doucht, schoonmaakt en ja, zélfs wanneer je naar de WC gaat, er vervuilde licht in huis komt. Anno 2017 zijn woningen een stuk beter geïsoleerd met als gevolg dat die ‘vieze’ lucht dus ín huis blijft hangen. Verdiep je dus eens in het ventilatie-systeem van jouw huidige woning, met name natuurlijk wanneer je je eigen huis hebt. Je kunt bijvoorbeeld je oude mechanische ventilatie vervangen voor een modern exemplaar door de professionals van Alpha-ventilatie. Niet alleen een stuk beter voor je gezondheid, maar hiermee kun je daarnaast ook nog eens een hoop energie besparen.
Groen in huis
Planten in huis staan niet alleen heel gezellig en sfeervol, ze zijn ook hartstikke gezond! Waarom? Planten halen kooldioxide uit de lucht en zetten dat vervolgens om in zuurstof. Je begrijpt dus nu dat de hoeveelheid zuurstof in een huis met planten groter is. Ook blijkt dat de luchtkwaliteit van een interieur verbetert als er (meer) groen in huis aanwezig is. Niet alleen de bladeren, maar ook de wortels van planten zijn namelijk in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te neutraliseren. Hop hop naar het tuincentrum dus.
Een goede luchtvochtigheid in huis
Leven in een huis waar te veel vocht aanwezig is, is niet gezond. Er zijn een aantal simpele acties die je kunt ondernemen om het vochtgehalte in je woning te optimaliseren. Ventileren en een goed functionerend (modern!) mechanisch ventilatie-systeem zijn daar natuurlijk goede voorbeelden van. Gebruik je afzuigkap tijdens het koken en zet het ventilatiesysteem tijdens het douchen aan. Na het douchen zet ik ook altijd een raam open, ook in de winter. Zorg er verder voor dat het in de winter, en dan met name ’s nachts, niet al te koud wordt. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in huis ook toenemen. Vochtproblemen in huis herken je vaak aan een bedompte geur. Ook kan stucwerk of behang los gaan laten. Dat eerste komt nogal eens voor in de badkamer als er niet goed geventileerd wordt. Tot slot kun je het merken wanneer je was aan de waslijn minder snel lijkt te drogen.
Voorkom ongedierte
Ongedierte komt niet zelden voor in woningen. Tijdens mijn studententijd woonde ik in een héél oud huis in Beek bij Nijmegen en daar had ik ’s nachts regelmatig muizen op bezoek. Vréselijk vond ik dat. Muizen kunnen zichzelf héél klein maken en als je hier dus last van hebt, is het zaak om ervoor te zorgen dat alle gaten en kieren in huis zeer goed afgedicht worden. Er zijn speciale roostertjes te koop die je kunt plaatsen op ventilatie-openingen. In een bepaald opzicht zijn muizen net als mensen, want ze zijn altijd op zoek naar eten. Zorg er dus voor dat je eten nooit open en bloot achterlaat. Dat laatste is trouwens ook belangrijk voor andere vormen van ongedierte. Laatste tip: zorg ervoor dat je je prullenbak regelmatig leegt, en bewaar géén volle vuilniszakken in of rondom je huis.
STA JIJ ER WEL EENS BIJ STIL HOE GEZOND JOUW WOONOMGEVING IS?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.