Heb je veel spullen in huis en wil je die graag allemaal een mooie plek geven zonder dat het geheel rommelig oogt? Ik geef je 3 tips om mee te starten.

Groeperen is een must als je veel spullen in huis hebt

Eén van mijn guilty pleasures zijn toch wel de Shopaholic boeken waarin de hoofdpersoon (die dus nogal graag shopt) op een bepaald moment gaat samenwonen met haar vriend. Ze schrijft dan iets in de trant van; Luke is heel minimalistisch en mijn smaak komt vooral neer op: ‘heel veel spullen en het liefst overal’. Ik ben dus stiekem ook wel een beetje zo, maar tegelijkertijd heb ik altijd wel heel erg de behoefte aan overzicht en netheid. Mocht je nu zelf ook veel spullen in huis hebben waar je echt gehecht aan bent, maar ben je het overzicht een beetje kwijt en lukt het je maar niet om er een gezellig geheel van te maken, dan heb je vast wat aan deze tips. Eén van de gouden tips voor overzicht en netheid is spullen groeperen. In principe kun je deze tip toepassen in elke ruimte en bij alle soorten spullen, maar hij werkt vooral erg goed bij kleine spulletjes. Heb je bijvoorbeeld veel kleine plantjes, souvenirs, knutselwerkjes, foto’s, vaasjes of andere decoratieve spulletjes, kijk dan eens wat er gebeurt als je die bij elkaar zet, in plaats van overal door je hele huis. Niet alleen maak je met kleine spulletjes bij elkaar vaak echt een leuke(re) statement, ook voorkom je dat je huis rommelig oogt. Vind je het lastig om spulletjes op een leuke manier te groeperen? Probeer dan eens te experimenteren met hoogteverschillen en oneven aantallen. Zet dus spulletjes bij elkaar die verschillend van hoogte en liefst ook verschillend in breedte zijn. Je zult zien dat zo’n geheel er dan vaak toffer uitziet dan allemaal items die bijna even hoog zijn. Ook werkt stylen met bijvoorbeeld drie of vijf objecten vaak beter dan stylen met twee of vier items.

Zoek een verbindende factor wanneer je veel spullen in huis hebt en meer eenheid zoekt

Ik lees wel eens dat mensen zeggen dat je gewoon alles kunt kopen wat je mooi vind. Want als je alles in je huis mooi vind, wordt het ‘vanzelf een geheel’. Ik kan niet zeggen dat ik het daar helemaal mee eens ben. Ik merk bij mijzelf dat ik vaak toch verschillende stijlen leuk vind, en die zijn niet altijd even makkelijk te combineren. Toch zijn er wat dingen die je kunt doen om van veel spullen in huis toch een geheel te maken. Hoe? Door een verbindende factor te zoeken. Ik vind dat zelf vaak het makkelijkst om te doen met kleur. Stel je voor dat je een vaas en een kussen hebt die je allebei prachtig vind, maar die eigenlijk niet zo mooi bij elkaar lijken te passen. Door dan een verbindende factor toe te voegen, kan het maar opeens zo zijn dat die vaas en dat kussen in één keer samen een super statement worden. Zoek dus iets uit waarbij bijvoorbeeld de kleuren, het materiaal of de stijl van beide items terugkomen en voeg dat toe. Zo’n item kan bijvoorbeeld een kleed zijn, een schilderij, poster of een kleedje wat je over de bank drapeert. Een verbindende factor kan ook iets zijn waar je spullen op zet. Losse snuisterijtjes zet je bijvoorbeeld op een dienblad. Heb je geen dienblad? Een stapel boeken of tijdschriften werkt hier ook altijd goed. Of voeg diverse kleine planten samen op een trolley of bijzettafel.

Zoek een balans tussen spullen in en uit het zicht

Hoe dol je ook bent op je spullen, er zullen altijd spullen zijn die je liever niet ziet. Logisch, die heb ik ook! Zorg dus altijd voor een goede balans tussen spullen die je in en uit het zicht bewaart. Ik ben zelf altijd gek op wandplanken en open kasten, maar ik zorg er dan wel voor dat daar alleen de leukste spulletjes op staan. En dat kunnen natuurlijk prima zowel decoratieve spullen zijn als items die je echt (dagelijks) gebruikt. Maar daarnaast heb ik ook in elke ruimte in huis goede kasten met laden en / of deuren, waar ik spullen in kan zetten die minder mooi zijn. Ook kun je natuurlijk altijd blijven rouleren met spullen. De ene keer zet je die ene vaas op tafel, en een andere keer zet je op die plek bijvoorbeeld een dekselpot. Ook is het leuk om met spullen te schuiven. Soms staan spullen zo lang op één plek dat je ze niet eens meer ziet. Door items af en toe een andere plek in je huis te geven, kan het soms net lijken alsof je opeens iets nieuws in huis hebt staan. Gebruik spullen ook vooral op verschillende manieren. Een gordijn kan bijvoorbeeld prima dienen als bedsprei, een krukje als bijzettafel en een lege kaarsenhouder als bloempot.

HEB JIJ VEEL SPULLEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Ik heb… best wel veel spullen inderdaad. Ons probleem zit nog vooral in de dingen die je eigenlijk achter deurtjes wil verstoppen, maar die je dermate vaak gebruikt dat ze in de praktijk toch ergens in het zicht staan.

  1. Christiana says:

   Logisch ook! Je kunt en hoeft natuurlijk ook niet alles te ‘verstoppen’, het moet ook allemaal wel een beetje praktisch blijven in huis;-)

 2. Ilona says:

  Wij hebben niet (te) veel spullen staan. Ik ruim vaak wat dingen op die ik later weer neerzet. Veel Scandinavisch items van IIttala en Normann Copenhagen etc. Je hebt gelijk dat veel dingen op elkaar afgestemd moeten zijn vond het daarom vreselijk toen ons appartment, voor de verkoop, gestyled werd met veel goud etc. (lelijke kwaliteit). Overigens heb ik het laatste jaar wel bewust items gekocht en niet van alles lukraak bij de Ac.tion weggehaald (hoewel ze daar soms best aardige dingen hebben) maar bijvoorbeeld kunstbloemen koop ik toch liever van een betere kwaliteit. PS. Ga je op je andere blog nog artikelen plaatsen? En hoe loop het organizen? (gewoon belangstelling.)

  1. Christiana says:

   Vanwege Corona heb ik helaas nog niet veel kunnen doen. Wij zijn erg voorzichtig en ik zie het nu niet zitten om bij mensen thuis te komen. Ik ben precies zo! Vroeger kocht ik ook wel ‘budget’ accessoires, maar ik vind die dan toch maar zo-zo en bovendien ben ik er meestal heel gauw op uitgekeken. Ik geef dus liever iets meer geld uit aan items die ik echt mooi vind en waar ik dan lang plezier van heb.

 3. Ik heb niet al teveel spullen. Na de verbouwing heb ik dat echt geminimaliseerd. Wel schuif ik vaak met de decoratie of haal ik iets weg. Leuk om mee bezig te zijn.

  1. Christiana says:

   Dat doe ik ook graag! Ik vind het echt fijn dat ik de afgelopen jaren echt mijn stijl gevonden heb. Daardoor is het ook makkelijker om spullen door het huis te verplaatsen, omdat iets uit de slaapkamer nu bijvoorbeeld ook goed past op mijn werkplek of in de woonkamer of andersom;-)

 4. Die Shopaholic boeken zijn zeker leuk om te lezen, ik heb er ook al wat gelezen!
  Wij hebben veel te veel staan, hoewel ik laatst wat spullen weer heb weggeborgen. Over een tijdje voelen ze vast weer aan als “nieuw” en zet ik ze weer terug. Dan berg ik weer andere dingen op.
  Dat verbinden van spullen is een goed idee, al zou ik nu niet weten hoe ik dat in de praktijk zou moeten brengen, maar ik begrijp wat je bedoelt!

  1. Christiana says:

   Ah, leuk dat jij ze ook gelezen hebt, ik vind het echt heerlijke boeken! Ja, spullen verbinden is wel een beetje een kunst, maar ik weet inderdaad zeker dat je snapt wat ik bedoel, zeker als je opeens een keer zo’n item hebt!

 5. Ik denk dat ik er tussenin zit. Qua spullen die op het zicht staan, ben ik van het minimalistische. In de kasten zelf heb ik het wat minder erg, maar ik ben wel makkelijk van het weggooien en dus niet verzamelen van spullen.

  1. Christiana says:

   Ik zelf ook! Ik kan spullen ook wel makkelijk loslaten, maar ik word wel blij van spullen om me heen, dus ja, wel een beetje een material girl hier;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.