Behang is ideaal voor een snelle upgrade van je interieur. Het uitzoeken van nieuw behang heb ik inmiddels al talloze malen gedaan. Hier komen mijn tips.

Tips voor het uitzoeken van nieuw behang

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ik kan mezelf ondertussen wel een behang-expert noemen en het is ook al geen verrassing meer dat ik mijn hand niet omdraai voor een (opvallend!) printje of kleurtje. Ik vind behang een gewéldige manier om mijn interieur een compleet andere look te geven, en in feite heb je er eigenlijk helemaal niet zo gek veel tijd voor nodig. Ik deel mijn tips voor het uitzoeken van nieuw behang.

Zijn je muren wel geschikt om te behangen?

Niet alle muren zijn even geschikt om te behangen. En sommige muren hebben eerst even wat voorbereiding nodig. Behang kun je namelijk het beste aanbrengen op een gladde muur. Niet alleen werkt dat prettiger, het resultaat is natuurlijk ook vele malen mooier. Een gestuukte muur is natuurlijk een fijne ondergrond, maar je kunt een muur ook zelf eenvoudig glad maken door ‘muurglad’ te gebruiken. Dit kun je gewoon kant-en-klaar bij de bouwmarkt halen en het werkt super fijn. Wij hebben het al op diverse muren gebruikt. Zorg er voor dat eventueel oud behang verwijderd is en dat gaten in de muur opgevuld zijn. Gebruik je bijvoorbeeld Biotex om oud behang los te weken (ook dit werkt super goed!) en / of vulmiddel voor gaten, dan kun je daar niét direct achteraan gaan behangen. Het moet eerst allemaal goed drogen.

Zorgvuldig meten is belangrijk bij het uitzoeken van nieuw behang

Meet de muren goed op van tevoren zodat je weet hoeveel rollen behang je nodig hebt. Het behang waar ik écht helemaal weg van ben is dit Palm behang van Cole & son. Ik zag het jaren geleden op het hoofdkantoor van The Soap Treatment store en sindsdien heb ik het nooit meer los kunnen laten. We nemen dit behang als voorbeeld. Dit behang heeft een breedte van 52 cm. Ga aan de slag met het meten van de breedte van de muur, deel deze breedte door de breedte van de rol behang, in dit geval dus 52 cm. Meet daarna de hoogte van de muur en zorg ervoor dat je hierbij een aantal extra centimeters bij op telt. Deze rol heeft een lengte van 10.05 meter. Deel die 10.05 meter door de hoogte van de wand en vergeet de overlap niet. Tot slot deel je het aantal banen dat je nodig hebt door het aantal banen uit een rol.

Patroonbehang

Patroonbehang heeft een steeds terugkerend patroon. Bij het ene behang is dit patroon groter dan bij het andere. In principe staat de patroonhoogte altijd vermeld. Wanneer je dus aan de slag gaat met patroonbehang, moet je naast de extra centimeters overlapping dus ook nog extra rekening houden met de patroonhoogte. Kom zeker niet in de verleiding om te weinig te bestellen; je kunt in alle gevallen natuurlijk beter te veel behang hebben dan te weinig. Bij patroonbehang haal je (met een standaard kamerhoogte) meestal drie banen uit een rol, bij ‘normaal’ behang meestal vier rollen.

Ga voor rollen uit hetzelfde verfbad bij het uitzoeken van nieuw behang

En dat brengt mij direct op de volgende tip. Zorg er altijd voor dat je rollen uit hetzelfde verfbad hebt, zodat je geen last hebt van kleurverschil. Hoe weet je nu dat je rollen uit hetzelfde verfbad hebt? Dat kun je eenvoudig zien aan het batchnummer van de rol. Ga je dit behang online bestellen, bestel dan liever een rol te veel dan een rol te weinig.

Maar welk patroon kies je?

Behang heeft een enorme impact op een ruimte, het is echt super belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken! Ga je voor romantisch, strak, eclectisch, effen of bijvoorbeeld voor Scandinavisch behang van Ferm Living? Bepaal de sfeer die je met het behang wilt bereiken. Kleur in een kinderkamer, sereniteit in je slaapkamer of bijvoorbeeld inspiratie voor je werkplek. Maak eens een moodboard en houdt daarbij goed rekening met de kleuren die je al hebt en zéker met de kleuren in je interieur die je niet zómaar even kunt veranderen. De kleuren van je vloer, je gordijnen en je grote meubels bijvoorbeeld. Zeer drukke prints en donkere kleuren kunnen een kleine kamer nóg kleiner doen lijken, terwijl bijvoorbeeld verticale lijnen lánger en horizontale langer bréder doen lijken.

HEB JIJ BEHANG IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Mooi! Wij hebben nu geen behang maar in mijn vorige huis hadden wij megagrote rozen behang en dat stond echt heel mooi. Ik vind het wel leuk om een wand met een print te doen, maar het blijft inderdaad lastig, vaak wordt het ook heel druk bij elkaar.

  2. Oei ik vind behang echt heel erg moeilijk. Op 1 of andere manier voel het zo ‘permanent’ en weet ik gewoon dat het drama is als ik ooit een andere wil haha. Wij hebben nu een huurhuis en ga ik het sowieso niet doen, maar als ik ooit koop lijkt een soort baksteen effect me wel heel gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.