Vloerkleden zijn helemaal van nu, ze zijn niet alleen prachtig in je woonkamer, ze mogen ook gerust op de slaapkamer, op kantoor, in de hal en zelfs in de eetkamer. Waar moet je op letten bij het kopen van een vloerkleed?

Tips voor het kopen van een vloerkleed

Met een vloerkleed creëer je op een eenvoudige wijze heel veel sfeer in je interieur! Omdat een vloerkleed letterlijk vaak een groot object is en daarnaast best kostbaar kan zijn, is het goed om zoiets met beleid aan te schaffen. Denk goed na over wat je wil, in wat voor ruimte hij moet komen en of hij goed past bij de rest van de sfeer in je interieur. Wij hebben zelf ook diverse vloerkleden in huis, ik deel vandaag mijn tips voor het kopen van een vloerkleed!

Hoe groot moet het vloerkleed zijn?

De afmetingen van een vloerkleed zijn, naast de look ervan, eigenlijk het meest belangrijke waar je op moet letten bij het kopen van een vloerkleed. Een vloerkleed moet zeker niet te klein zijn. Een te klein vloerkleed kan echt verloren gaan in een te grote ruimte, dat wil je niet. In feite geldt; des te groter de ruimte, des te groter het vloerkleed mag zijn. Maar let op, koop ook zeker niet een te groot vloerkleed voor een te kleine ruimte. Ziet een vloerkleed er namelijk uit alsof het in een ruimte ‘gepropt’ is, laten we zeggen te dicht langs de randen van de ruimte, dan kan de ruimte juist te vol en daardoor dus kleiner lijken. Doe dus van tevoren wat serieus meetwerk.

Contouren alvorens je op pad gaat voor het kopen van een vloerkleed

Wanneer je voor het eerst een vloerkleed gaat aanschaffen en er dus nog geen hebt, is het soms best lastig om een voorstelling te maken van zo’n vloerkleed in de ruimte, zowel qua formaat als qua look. Als je twijfelt aan de afmetingen van een kleed, kun je de contouren van een toekomstig kleed met tape op de vloer uitzetten. Zo kun je van tevoren bepalen hoe groot je het vloerkleed wilt hebben.

Hoe plaats je de meubels op een vloerkleed?

In feite zijn hier zeker geen vastomlijnde regels voor, het belangrijkste om in acht te houden is consequent zijn. Als het lukt, plaats dan ál je meubels op het vloerkleed op dezelfde manier. Plaats je je bank met alleen de voorste poten op het kleed, doe dat dan vervolgens ook met eventuele stoelen die in dezelfde ruimte staan. Of; wil je echt een heel groot vloerkleed, kies hem dan ook zó groot dat zowel je bank er in zijn geheel op kan staan als ook je stoelen. Hierdoor creëer je namelijk een eenheid en eenheid vormen / meubels tot een geheel brengen is natuurlijk één van de redenen om een vloerkleed te kopen. Plaats je een vloerkleed in je eetkamer, dan kies je het beste voor een echt groot formaat, waar je stoelen in hun geheel oppassen. Je wilt er niet aan denken dat de voorpoten van de stoelen wel op het kleed passen en de achterpoten niet!

Blijf bij je eigen smaak

Het is nogal makkelijk om mee te gaan met trends, maar zeker met een vrij grote uitgave als met een vloerkleed is het belangrijk om dicht bij je eigen smaak te blijven. Over het algemeen is het namelijk een feit dat als jij zelf iets echt mooi vindt, het altijd zal passen in je eigen interieur. Op de eerste foto van dit artikel zie je mijn werkplek. Die heb ik onlangs een complete make-over gegeven, maar ik heb nog wel hetzelfde vloerkleed. Zo zie je; iets wat echt jouw smaak is, kun je altijd weer mixen en matchen met andere meubels en accessoires die je mooi vindt.

De kleur en het patroon van je vloerkleed

In de eerste plaats koop je een vloerkleed vanwege de sfeer en gezelligheid die zo’n kleed uitstraalt. Maar dan moet dat geheel natuurlijk wel ‘kloppen’. Je kunt een vloerkleed natuurlijk als uitgangspunt voor een ruimte nemen. Ideaal als je sowieso al nieuwe meubels wilt of moet of gaat aanschaffen. Een algemene en handige stylingtip is altijd: kies een kleurenpallet met daarin maximaal drie kleuren en zorg dat je meubels en accessoires in dit pallet passen. Ik heb veel blauw in huis en in de woonkamer daarnaast ook aardig met groen. Ik heb dus in de woonkamer gekozen voor een vloerkleed met zowel blauw als groen als grijs. Dat grijs komt weer terug in onze vloer. Je kunt zoals je ziet dus uitstekend variëren met verschillende nuances van een bepaalde tint. Voor patronen geldt verder; verschillende patronen kun je geweldig met elkaar combineren, maar kies dan wél voor grote en kleine patronen naast elkaar. Vermijd een vloerkleed met een klein patroon onder een bank met kussens die ook allemaal een klein patroon hebben. Geloof me; dat ‘werkt’ nooit.

Denk goed na over het materiaal bij het kopen van een vloerkleed

Vloerkleden komen in allerlei vormen, kleuren, prijsklassen en natuurlijk materialen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken want een vloerkleed moet natuurlijk niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. In een hal, waar dus veel gelopen wordt, is een vloerkleed natuurlijk veel onderheviger aan slijtage dan in bijvoorbeeld een logeerkamer. Mooie sisal vloerkleden zijn bijvoorbeeld oersterk en super slijtvast, ideaal dus voor ruimtes waar veel verkeer is. Katoen is wellicht wat minder slijtvast, maar wel heel makkelijk schoon te maken. Houdt trouwens verder rekening met het feit dat katoen wat sneller kan verkleuren, bijvoorbeeld onder invloed van direct zonlicht. Wol is duurzaam en heerlijk zacht en warm.

HEB JIJ VLOERKLEDEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Ik vind het er zo mooi uitzien zo alles bij elkaar. Prachtig interieur 🙂

  2. Vroeger hadden wij altijd vloerkleden liggen, maar zonder voelde de ruimte weer groter aan. Toch mis ik soms wel een vloerkleed, het is ook lekker warm voor je voeten. En ik denk dat mijn katten het ook heel behaaglijk zullen vinden!

  3. Oh wauw wat gaaf al die stijlvolle kleuren! Ik ben ook dol op kleden. Zonder kleed voelt het een stuk killer.

  4. Oh, komt goed uit! Wij moeten er nog eentje uitzoeken…

  5. Wij hebben een tijd lang wel een vloerkleed gehad. Dat gaf wel veel sfeer aan de woonkamer maar maakte het achteraf ook wel wat aan de kleine kant. Op het moment hebben wij daarom ook geen kleed meer. Wel jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.