In dit artikel deel ik handige tips voor een positief interieur, zodat je je elke dag blij voelt in je huis. En de derde tip kende je vast nog niet!

Een positief interieur

Een positief interieur waar je elke dag weer bij van wordt heeft zeker niet alleen maar te maken met materialistische dingen. Blij worden van je huis, blij zijn om thuis te komen, dat heeft natuurlijk voor een heel groot deel te maken met de lieve mensen met wie je in jouw huis woont, maar ook wanneer je alleen woont, kun je er zelf natuurlijk van alles aan doen. Mijn tips voor een positief interieur waar je blij van wordt!

Maak je bed elke dag op

Je bed elke dag opmaken kost elke dag maar een paar minuten en je hebt er de hele dag plezier van. Het geeft een fijn gevoel om je slaapkamer netjes achter te laten, maar het is een nóg fijner gevoel om elke avond in een net bed met glad getrokken lakens en opgeschudde kussens te stappen. Ik vind het ook heerlijk om op een schoon kussensloop te slapen, zeker omdat ik vaak overnight maskertjes draag. Hoe ik dat doe? Wij hebben diverse mooie dekbedovertrekken van Essenza waar natuurlijk maar steeds twee kussenslopen bijzitten. Ik heb dus eenvoudige grijze kussenhoezen gekocht die overal bij passen, zodat ik die meerdere keren per week kan verwisselen.

Haal zaken uit het zicht

Haal zaken die je niet continue nodig hebt of gebruikt uit het zicht, zeker elektrische apparaten dragen meestal niet echt bij aan een positieve vibe in huis. Met bepaalde elektrische apparaten zoals een TV kan dat natuurlijk niet zo makkelijk, alhoewel sommige mensen ervoor kiezen om een TV in een kast te plaatsen waarvan de deurtjes open kunnen, maar dingen zoals iPads, spelcomputers, laders en afstandsbedieningen zijn dingen die je makkelijk even opbergt. Ook doe je er goed aan om snoeren en draden van elektrische apparaten weg te werken, ze voegen namelijk niets maar dan ook niets toe aan een positief interieur.

Spiegel in huis voor een positief interieur

Een spiegel op een specifieke plek kan ook zorgen voor een positief gevoel. Met een grote spiegel laat je bijvoorbeeld een kleine ruimte groter lijken, en wanneer je iets moois voor een spiegel zet, bijvoorbeeld een vaas met bloemen, reflecteer je dit moois en kun je er dus letterlijk twee keer van genieten. Maar een spiegel werkt ook andersom; hang je namelijk een spiegel op een bepaalde plek in huis waarin hij iets ‘lelijks’ reflecteert, werkt het averechts. Hang je spiegel dus bijvoorbeeld niet tegenover een lelijke deur of een rommelige ruimte. Dan zit je namelijk twee keer tegen die lelijke deur of rommelige ruimte aan te kijken!

Licht

Toen ik nog studeerde, was ik op een bepaald moment op zoek naar een nieuwe studentenkamer. Ik had online een kamer gevonden die erg groot was en op een perfecte locatie lag! Eenmaal daar aangekomen bleek de kamer gelegen te zijn in een souterrain. Het was er op klaarlichte dag vreselijk donker en ik wist niet hoe snel ik er weer weg moest komen, zó ongezellig. (Dag)licht doet veel met je humeur, kunstlicht trouwens ook! Zorg voor voldoende en de juiste lampen in je woning, licht doet namelijk erg veel voor de sfeer.

Omring je zelf met dingen waar je blij van wordt

Ik ben zelf niet zo van de Marie Kondo methode, maar met haar Spark joy methode slaat ze wat betreft wel echt de spijker op zijn kop. Het gaat erom dat je je spullen eens zorgvuldig bekijkt en jezelf dan afvraagt waar je echt gelukkig van wordt. Want gelukkig worden van spullen heeft heus niet altijd te maken met materialisme. Sommige dingen hoeven namelijk niet eens persé esthetisch mooi te zijn, maar roepen bijvoorbeeld een bepaalde herinnering bij je op, aan een persoon, of een bepaalde dag. Het is toch fijn om daar zo nu en dan aan herinnerd te worden, alleen maar door ernaar te kijken? Ik word bijvoorbeeld heel erg blij van foto’s die me herinneren aan onze en bruiloften en vakanties, maar bijvoorbeeld ook van mijn mooie trouwschoenen, en die staan dus op een plek waar ik ze elke dag kan zien. Kijk jij nu elke dag tegen spullen aan waar je niet blij van wordt, gewoon omdat je ze simpelweg niet mooi vindt, of omdat je het van iemand gekregen hebt? Haal ze gewoon weg! Het is jouw huis, jij moet er wonen, dus het moet jou gelukkig maken!

Geur is erg belangrijk voor een positief interieur

Een prettige geur in huis draagt op een belangrijke manier bij aan een positieve stemming. Zorg voor een fris huis door voldoende te luchten en natuurlijk regelmatig op te ruimen en schoon te maken. Met lekkere geurkaarsen en geurstokjes kun je ook een fijne sfeer creëren. Ik vind het ook altijd fijn om lekkere zeepjes in de keuken en het toilet te hebben staan.

Ruim op!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; rommel staat niet alleen ontzettend ongezellig, het doet ook niet veel goeds met je humeur. Rommel kan je enorm overprikkelen, waardoor je het misschien nog moeilijker vind om te relaxen. Begin een keer met echt grondig opruimen, doe daarbij de spullen weg die je niet nodig hebt of die je niet blij maken en zorg dat de rest een vaste plek in huis krijgt, op die manier houd je je huis ook langer opgeruimd en dus gezellig.

WELKE TIPS PAS JIJ AL TOE VOOR EEN POSITIEF INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Hele fijne tips. Ik word altijd blij van een opgeruimd huis, een fijne geur en mijn spulletjes. Dat geeft het echte “thuis” gevoel.

  1. Christiana says:

   Klopt! Omringd zijn door je eigen spulletjes is het aller-aller-allerfijnst. Daarom vind ik het ook altijd zo lekker om weer thuis te komen na een vakantie;-)

 2. Fijne tips. Dat van die kussenslopen vind ik heel slim, daar had ik echt nog nooit aan gedacht, maar geeft wel meteen een fris gevoel. Kan sowieso erg blij worden van een schoon en opgemaakt bedje. Licht is voor mij ook erg belangrijk. Ik ben in mijn studentenhuis toen heb kon geswitcht van kamers. Mijn oude kamer was mooier en had zelfs een balkon, maar doordat ‘ie aan de “verkeerde” kant van het huis zat, ging ik toen liever naar een lichte kamer zónder balkon. Merkte dat echt aan mijn humeur!

  1. Christiana says:

   Ah, fijn dat je iets kan met die tip over de kussenslopen! Ik heb gewoon basic sets bij de HEMA gehaald en ik kan ze dus meerdere keren per week verwisselen. Heel fijn inderdaad. Heel herkenbaar van een lichte kamer vs. een ‘donkere’ kamer. Ik heb die kamer in dat souterrain toen ook aan me voorbij laten gaan, terwijl de locatie echt top was en de ruimte super groot! Vaak is het gevoel dat je bij een ruimte hebt toch het allerbelangrijkst. Beter een fijn gevoel en dan maar wat minder ruimte!

 3. Wat een goede tips! Toen we onze nieuwe vloer nog niet hadden was het een bende van kabels langs de TV. Toen we de nieuwe vloer kregen greep ik mijn kans om dat onderwerp weer eens aan te snijden. Wat weg gewerkt kon worden, is weg gewerkt (onder de vloer, achter de hoge plinten) op een paar kabels na die nu netjes bij elkaar gebonden zijn strak tegen de plint aan. Het ziet er zo veel beter uit en minder rommelig uit. De tip met de spiegel vind ik ook een hele goede. Nu heb ik nog geen spiegel hangen in de huiskamer (er hangt er alleen een in de wc en badkamer ;-)), maar wie weet.. je hebt me op een idee gebracht.

  1. Christiana says:

   Ah kabels…dat staat inderdaad zo slordig. Zo’n nieuwe vloer is dan inderdaad een perfecte gelegenheid om dat eens goed aan te pakken. Fijn dat alles nu netjes is weggewerkt;-)

 4. Kabels zijn een doorn in mijn oog.. En die zijn bij ons niet weggewerkt. Het zijn er zoveel, ik heb geen idee hoe wij dat netjes kunnen opbergen. Maar inderdaad, ik ruim alles graag op en leg veel weg, rommel maakt het zo ongezellig!

 5. Hele handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.