De monstera is waarschijnlijk wel de meest makkelijke plant om te verzorgen, ook als je geen groene vingers hebt.

Groene vingers?

Ik zou absoluut niet van mezelf zeggen dat ik groene vingers heb, wel ben ik echt dol op planten en het huis staat er dan ook goed vol mee. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren door schade en schande wel heel wat wijzer geworden ben, als het gaat om planten dus, en ik weet nu welke planten het goed doen in huis en welke planten ik niet opnieuw zou kopen. Ook vind ik het steeds makkelijker worden om planten in de winkel uit te kiezen. Er is een tijd geweest dat ik nauwelijks planten had en toen ik begon met het kopen van planten vond ik het echt heel erg moeilijk om in de winkel te bepalen of zo’n plant ook wel daadwerkelijk leuk zou staan in huis. Planten kun je in veel winkels natuurlijk niet terugbrengen en ik heb echt wel aardig wat miskopen gedaan, zeker wat betreft grote planten die je dus niet ook zo makkelijk op een andere plek in huis kwijt kunt.

De monstera verzorgen

Ik vind persoonlijk de Monstera de meest makkelijke plant om te verzorgen. De Monstera wordt ook wel de gatenplant genoemd. Die gaten zitten er trouwens niet altijd direct in wanneer je hem koopt, het is een proces dat gaandeweg gaat. De monstera houdt van licht en doet niet heel moeilijk over de plaats waar hij staat, maar het is wel beter om hem niet in direct zonlicht te plaatsen. Verder moet je de grond van de monstera nat houden, maar niet te vochtig. Zelf geef ik mijn monstera’s één keer per week water, en ze groeien enorm goed. Wat verder nog een goede tip is, is om de monstera zo nu en dan te draaien, anders gaat hij naar het licht groeien en loop je de kans dat de monstera aan een bepaalde kant veel langer / groter wordt. Door hem zo nu en dan te draaien blijft hij mooi in evenwicht, dat is bij onze monstera in de keuken het best te zien.

De monstera groeit heel erg snel

De monstera is een plant die ontzettend snel groeit, zowel in de breedte als in de hoogte. Het is dus belangrijk dat deze plant voldoende ruimte heeft om te groeien, en daarom zul je hem dus af en toe moeten overpotten naar een grotere pot. Wat ik zelf een tijd geleden gedaan heb, is stekken van een monstera die behoorlijk groot begon te worden, in twee andere potten overpotten. Die ene plant staat dus op het messing bartafeltje in de keuken, de andere zag je al op de zwarte stellingkast staan. De originele plant heb ik dus óók nog!

HEB JIJ EEN MONSTERA IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

7 Comments

 1. Monstera planten zijn zo leuk 🌿! Ik heb er zelf ook een en doe echt mijn best om ‘em in leven te houden. Toen we ‘em net hadden, kwamen er druppels op de bladeren die op tranen leken. Alsof ie verdriet had 😂 dat ie bij zo’n slechte plantenmoeder beland was hihi. Had iets met de vochthuishouding te maken van de plant vertelde Intratuin destijds. Meer blad geven doet hij helaas niet meer, heb laatst wel nieuwe aarde gegeven, maar niet verpot omdat ie niet te groot mag worden. Dus misschien ligt het daar wel aan. Het draaien is wel een goede tip. Dat ga ik proberen. Hopelijk heeft dat nu nog zin (heb de plant bijna een jaar). Enne.. je nieuwe keuken ziet er prachtig uit.. we want more, we want more! Ben benieuwd naar de rest.

 2. Die plant heb ik ook staan en hij groeit als een malle! Nooit geweten hoe die plant heette, dus weer wat wijzer geworden.
  Als je meer kennis hebt van planten zou het leuk zijn om meer weetjes over planten te plaatsen. Gevoelsmatig heb ik hem goed verzorgd, maar ik heb vaak geen idee of een plant nu veel of weinig water nodig heeft.
  En een goede reminder, ik moet hem hoognodig gaan verpotten. Ik dacht er toevallig gisteren nog aan. Bizar leuk dat je nu dit artikel hebt geplaatst, alsof je wist wat ik dacht! 😉

 3. Natuurlijk heb ik hem ook, ik heb er recent even de schaar in gezet, werd zo groot, maar ook wild. Nu staat hij op een andere plek, zodat hij weer naar ander licht kan groeien.

 4. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik heb een neppe haha. Groene vingers heb ik niet maar verder wel allemaal echte planten in huis hoor 😉 Heb toevallig net 2 nieuwe gekocht, ben de naam kwijt maar zouden echte luchtreinigers zijn.

 5. Ik heb momenteel 1 pannenkoekenplant, dieik in leven weet te houden. Verder ben ik echt een ramp met binnenplanten…

 6. Mooi, die plant! Lijkt me wel weer lastig als je hem steeds moet verpotten, maar hij ziet er in elk geval heel tof uit!

 7. Ik heb ook een monstera. Hij is zo leuk! En inderdaad heel gemakkelijk. Hij staat op de slaapkamer, dus moet hij wel sterk zijn. Hier heb je vaak weinig licht en zuurstof.
  Je hebt trouwens zo mooi interieur! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.