Ben je hélemaal klaar met alle rommel? Wil je gewoon altijd een opgeruimd huis? Jij kunt dat ook hebben als je vanaf nu met deze tips aan de slag gaat!

Begin een keer met grondig opruimen

Te veel spullen in een te kleine ruimte zorgt al gauw voor rommel, ook al doe je nog zo goed je best om alles bij te houden. Wil je dus vanaf vandaag altijd een opgeruimd huis, begin dan eerst eens met grondig opruimen. Kijk kritisch naar je spullen. Mijn stelregel is in veel gevallen; heb ik iets langer dan een jaar niet gebruikt of weet ik niet eens meer dat ik het überhaupt had, dan doe ik het weg, zaken die je om sentimentele redenen bewaart natuurlijk uitgezonderd. Tijdens het opruimen zul je altijd dingen tegenkomen waarvan je op dat moment niet zo goed weet wat je er mee wilt of moet doen. Probeer dan toch zo snel mogelijk een keus te maken; geef het weg, gooi het weg of verkoop het. Dingen die op de ‘later’ stapel terecht komen, liggen namelijk vaak na een half jaar nog in je huis.

Blijf dingen niet uitstellen

Door klusjes niet steeds uit te stellen, maar door dingen gewoon direct te doen, houd je ook makkelijker een opgeruimd huis. Wees natuurlijk ook niet te streng voor jezelf. Heb je alleen maar twee dagen vrij in het weekend, verplicht jezelf dan niet om twee dagen non-stop op te ruimen en te poetsen. Pak steeds iéts aan; een keukenkastje, een rommelige la, je overvolle handtas, het washok. Leg je vaak dingen op de trap ‘die naar boven kunnen’? Néém die spullen dan ook daadwerkelijk mee naar boven en ruim ze direct op op de plek waar ze horen. Vergeet ook niet dat bepaalde zaken vaak minder tijd kosten dan je denkt!

Altijd een opgeruimd huis? Geef je spullen een vaste plek

Door je spullen een vaste plek te geven, ben je wellicht sneller geneigd om je spullen daar ook weer na gebruik neer te leggen, waardoor je minder snel overal rommeltjes hebt liggen. Investeer eens in opbergmanden, kratten en voorraadpotten en neem ze ook direct in gebruik. Boodschappen gedaan? Berg je voorraad direct op in de daarvoor bestemde kast, la of plank. Was uit de droger gehaald? Vouw het op en leg het direct in de kast! Gooi was direct in de wasmand. Mocht je er plek voor hebben, dan zou je kunnen kiezen voor twee wasmanden. Op die manier kun je je vuile was al enigszins gesorteerd in de was gooien en ben je ook sneller klaar met het aanzetten van een wasje. Zorg ook zeker voor een schaaltje, bakje of laatje voor die ondefinieerbare spulletjes die we allemaal hebben; kortingskaartjes, bonnetjes, spaarkaartjes, elastiekjes, reservesleutels, dat soort zaken.

Ruim je spullen direct na gebruik op

Door je spullen direct na gebruik op te ruimen, houdt je je huis ook ook beter opgeruimd. Is je was klaar, vouw alles op en leg het direct in de kast. Ontbijt gemaakt? Zet je gebruikte servies in de vaatwasser en berg beleg en brood direct op in de voorraadla. Gekookt? Was na het eten af en maak het fornuis even schoon. Heerlijk toch, om de volgende dag in een schone keuken je ontbijtje klaar te maken? Dagje uit geweest? Haal je tas als je thuiskomt leeg en berg direct je fotocamera, foldertjes, overgebleven drankjes en snackjes op. Doe je in de avond je pyjama aan, besluit dan direct wat je met je kleren van die dag wilt doen; gooi ze direct in de was of berg ze op in je kledingkast. Zelf hebben wij haakjes in de slaapkamer. Die vind ik super handig om kleding aan op te hangen die ik even wil laten luchten, maar die niet perse direct gewassen hoeven te worden.

Altijd een opgeruimd huis? Maak je taken af!

Stel, je hebt eindelijk de tijd, zin en en energie gevonden om je kledingkast op te ruimen. Super fijn! Dit is dan meteen een mooi voorbeeld van de volgende tip om je huis altijd opgeruimd te houden; Maak je taak helemaal af! Bij het opruimen van je kledingkast zullen er altijd dingen tevoorschijn komen die je niet meer wilt bewaren. Ruim die dingen meteen op; breng eventuele kledingstukken die een fixje nodig hebben naar de kledingmaker, gooi kapotte kledingstukken die niet meer gemaakt kunnen worden weg, gooi bruikbare dingen in een bak van de kringloopwinkel of verkoop de spullen die nog wat zullen opleveren.

HEB JIJ MEESTAL EEN OPGERUIMD HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Ik ben behoorlijk van het type opruimen/opbergen maar soms is het hier wel een huishouden van Jan Steen. Zoals afgelopen week, maar dat kwam omdat Marie veel aandacht nodig had en dan gaat dat gewoon voor. Het opruimen komt dan wel eind van de dag. (denk aan de afwas)
  Binnenkort weer mijn kledingkast gaan checken, ik bewaar te lang kleding die ik niet meer pas of draag. Opruimen vind ik vermoeiend maar ook wel fijn, dan heb je direct meer overzicht en rust in je hoofd. Vaak met een muziekje op mijn koptelefoon, dan gaat alles bijna vanzelf!

  1. Christiana says:

   Ik kan me helemaal voorstellen dat je de afgelopen tijd wel wat anders aan je hoofd had! Ik was zo blij om te lezen dat het weer beter gaat met Marie. Ik wil mijn kast ook weer eens onder handen nemen, een beetje herfstproof maken. Ik heb altijd heel veel zomerkleding, en weinig voor de herfst, elk jaar probeer ik daar weer verandering in te brengen, maar tot nog toe met weinig succes;-)

 2. Spullen gelijk opruimen nadat je het gepakt of gebruikt hebt vind ik een hele goede tip! Die tip zou mijn man ook eigenlijk moeten krijgen. Wil jij het hem even doorgeven? Haha!
  Wij hebben wel alles op een vaste plek liggen en dat werkt bij ons erg goed. Lekker overzichtelijk en zo weet ook mijn man hoe hij het huis op moet ruimen. 😛

  1. Christiana says:

   Inderdaad alles een vast plekje geven is handig, zo weet iedereen in huis waar iets ‘hoort’ en ben je ook minder vaak dingen kwijt;-)

 3. Ik heb vooral te maken met ’teveel spullen in een te kleine ruimte’ haha! Ben de laatste dagen toevallig wel veel aan het wegdoen en weggooien.

  1. Christiana says:

   Herkenbaar hoor, wij hebben bijvoorbeeld een vrij kleine kast onder de trap en die staat altijd propvol. We ruimen hem continue op, maar binnen twee weken is het er steeds weer totale chaos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.