Wil je graag meer kleur in huis, maar weet je niet welke kleuren, waar je moet beginnen en hoe je die kleuren kunt doseren? Ik geef je 5 tips!

Meer kleur in huis? Kies een kleurenpalet

Wil je graag meer kleur in huis, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? De meest makkelijke stap is dan het kiezen van een kleurenpalet. Het fijne van werken met een kleurenpalet is dat je hierdoor makkelijk(er) eenheid creëert en miskopen voor je interieur voorkomt. Elk woonseizoen zijn er natuurlijk nieuwe trends, maar ik denk dat het vooral erg belangrijk is om bij je eigen smaak te blijven. Weet je niet welke kleuren je moet kiezen? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar je garderobe. Zie je bepaalde kleuren daar steeds terugkomen? De kans is groot dat als je graag bepaalde kleuren draagt, je ze ook graag in huis om je heen wilt hebben. Met de kleurencirkel kun je ook inspiratie opdoen voor mooie kleurencombinaties. Kies bijvoorbeeld voor kleuren die dicht naast elkaar op de kleurencirkel liggen, zoals blauw en groen. Je kunt ook gaan voor contrasterende kleurencombinaties. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen, zoals blauw en oranje of groen en roze.

Pas de 30 / 60 / 10 regel toe voor meer kleur in huis

Als je graag meer kleur in huis wilt, wil dat zeker niet perse zeggen dat je opeens al je muren moet verven of een roze bank in huis moet halen. Je kan namelijk ook op een wat subtielere manier meer kleur in huis brengen, bijvoorbeeld met de 60 / 30 / 10 regel. Hierbij werk je met drie kleuren. Je laat een bepaalde kleur in (ongeveer) 60% procent van de ruimte terugkomen, bijvoorbeeld in de vloer en op (een deel van) de muren. 30% Laat je terugkomen in bijvoorbeeld een deel van de meubels en / of je gordijnen. De resterende 10 % gebruik je als accentkleur. Op deze manier is het kleurgebruik perfect in balans.

Werk met kleurnuances

Het is vaak niet alleen onmogelijk om alles in dezelfde kleurnuances te hebben, het is vaak ook erg saai. Stel dat je gaat voor een kleurenpallet met blauw en groen, dan is het dus leuk om te werken met verschillende tinten blauw en groen. Vaak is dat niet al te moeilijk, want een bepaalde kleur groen op bijvoorbeeld linnen ziet er sowieso al anders uit dan diezelfde tint groen op bijvoorbeeld satijn of katoen. Streef er dus vooral niet naar om alles in dezelfde tint te vinden, maar wissel juist af, je zult zien dat je interieur daar direct al interessanter door word!

Begin in een kleine ruimte

Veel mensen zijn geneigd kleine ruimtes wit te laten, maar het is erg tof om juist de kleine ruimtes te voorzien van kleur, zoals je toilet, hal of bijkeuken. Pak het dan ook direct goed aan en verf of behang ál je wanden, in plaats van één wand. Het effect is dan echt geweldig. Bovendien verblijf je vaak langer in deze kleine ruimtes waardoor je minder snel uitgekeken raakt op de kleur en het ook niet overweldigend word. Je kunt zo’n kleine ruimte die je voorziet van kleur ook gebruiken om aan meer kleur in je huis te wennen.

Check kleuren bij goed licht

Licht kan heel erg veel doen met kleur; onder invloed van licht kan kleur er dus (heel) anders uitzien. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Ga je in een nieuw huis wonen? Het is logisch dat je zo snel mogelijk wilt starten met klussen, maar in feite is het juist een heel goed idee om er eerst eens een tijdje te gaan wonen om te kijken hoe het licht in je huis valt, en op welke plekken je eigenlijk wel (meer) kleur in huis zou willen. Vaak voel je wel wat je huis nodig heeft als je er een tijdje zit. Verder is het slim om verschillende kleurstalen van bijvoorbeeld verf naast elkaar te houden voordat je een definitieve keus maakt. Soms kan een bepaalde kleur op een kaartje er goed uitzien, maar zodra je er dan een andere kleur naast houdt, kan die ene kleur er toch opeens minder tof uitzien. Flexa heeft ook kleurtesters met een kleine hoeveelheid verf erin, die kun je (eventueel naast elkaar) aanbrengen op de muur. Maak ook gebruik van het feit dat vrijwel alle winkels stalen hebben van (gordijn)stoffen, meubelstoffen, vloeren en behang. Vaak kun je ook stalen (te leen) krijgen, die je dan in je huis tegen muren en ramen kunt houden. Mijn laatste tip; wees niet bang voor kleur. Bedenk je wat het ergste is wat er kan gebeuren als een verf op de muur toch niet zo goed uitpakt? Want dan verf je er toch gewoon overheen?

ZOU JIJ GRAAG MEER KLEUR IN HUIS WILLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Natascha says:

  Ik zou absoluut meer kleur in huis willen! Wij hebben alle muren wit maar gaan aankomende week een hele grote muur groen schilderen. Spannend!

  1. Christiana says:

   Oh wat ontzettend leuk! Wie weet zie ik het resultaat ergens voorbijkomen;-)

 2. Je laatste tip om niet bang te zijn voor kleur is zeker een goede! Ik denk er precies hetzelfde over als jij. Een kleurtje op de muur is zo weer vervangen! Ik heb zelf ook per ruimte een ander kleurenpalet gekozen en dat beviel me prima. In mijn woonkamer heb ik aardig wat kleuren, iets meer dan de 60/30/10 -regel zou toelaten 😉 Maar door als basis voor houten meubels (op mijn bank en tv-kastje na) en witte muren te kiezen, vind ik het zelf toch niet té druk ogen.

  1. Christiana says:

   Ach ja, het zijn ook allemaal maar richtlijnen natuurlijk, om je een idee / wat inspiratie te geven hoe je kleur kunt toepassen. Het meest belangrijke is altijd dat je je er zelf thuis voelt en er zelf blij mee bent.

 3. Ik ben dol op kleur, en ook in mijn huis! Ik heb een muur van 7,5 meter in mijn woonkamer vrij felblauw gemaakt, haha. Daardoor heb ik de rest wel wat rustiger gehouden.

 4. Precies, je kan er altijd overheen verven! Ik heb dat ook met mijn schilderijen, momenteel zit ik te klungelen met de vorm van een arm en hand, dus maar weer eroverheen geverfd. (Onder de verf van bv. een Rembrandt zitten soms ook heel andere afbeeldingen)

 5. Ik hou van kleur in huis, maar vind het soms wel lastig om de juiste kleurcombinatie te vinden. Momenteel heb ik vergrijsd blauw met koper en roze, maar we gaan waarschijnlijk binnenkort verhuizen en dan wil ik weer iets anders. Het enige is dat ik daarvoor geen nieuwe meubels wil kopen (die zijn voornamelijk wit en hout en roze), maar wat het wordt weet ik nog niet. Ik vind het zo lastig om die keuze te maken welke kleuren er mooi bij staan zonder dat het huis een soort bij elkaar geraapt zooitje van kleur wordt. Ik weet wel dat ik inderdaad een gekleurde toilet wil in het volgende huis, zo gaaf inderdaad!

 6. Hier moet zeker nog veel meer kleur in huis komen! Of ja, veel is betrekkelijk haha. Ik ben niet zo van een erg kleurrijk interieur (gaat me te snel vervelen en vind rust in huis fijn), maar wil wel afstappen van al het wit hier in huis. Fijne tips die ik daarvoor goed kan gebruiken.

 7. Wat een goeie tip die 60/30/10 regel! Ook werken met kleurnuances is er een die ik ga onthouden (en toepassen ;-)).

 8. Ik ben op dit moment wel tevreden. Veel natuurlijke tinten, wit en roze.

 9. Ilona says:

  Handige tips! In onze “oude” appartement in Nieuwegein hadden we in bijna iedere kamer andere kleuren en in de gang 1 muur zilver:-) Maar (hoorden we achteraf van de makelaar…..) omdat we zoveel kleuren hadden gebruikt lag het slecht in de markt…..Nu is bijna alles wit dus ik denk dat ik maar eens veilig met het toilet begin en dan inderdaad alle muren (onderzijde is betegeld) Zal wel een blauwtint worden.:-)

 10. Ik zou ook graag meer kleur in huis willen. Ik heb een mooie antieke kast die ik graag wil toevoegen aan mijn interieur. Wellicht kan ik door middel van accessoires meer harmonie krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.