Wil je je interieur een luxe uitstraling geven, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Ik geef je 6 tips om mee te beginnen.

Zorg voor een opgeruimd huis

Je interieur een luxe uitstraling geven begint natuurlijk met een opgeruimd huis. Rondslingerende spullen zorgen vaak voor chaos en echt luxe oogt dat natuurlijk niet. Zorg dat je spullen een vaste plek hebben en creëer ook voldoende opbergmogelijkheden. Hierdoor wordt opruimen makkelijker, alhoewel opruimen nu eenmaal wel gewoon iets is wat dagelijks terug blijft komen.

Je interieur een luxe uitstraling geven met de juiste accessoires

Met de juiste accessoires kun je ook je interieur een luxe uitstraling geven. Over het algemeen geldt: accessoires die goedkoop zijn, zien er vaak ook ‘goedkoop’ uit. In plaats van te shoppen voor je interieur bij budgetwinkels zoals Action, kun je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel of de rommelmarkt gaan. Hier kun je echt ware (antieke) schatten vinden waar je uiteindelijk helemaal niet zo veel meer betaalt dan spulletjes van Action, maar ze zien er niet goedkoop uit. Kijk ook kritisch naar de materialen van je accessoires. Materialen zoals plastic en kopieën van natuursteen, zoals accessoires met een marmerprint, ogen vaak ook goedkoop.

Ikea Hack Hemnes nachtkastje marmer

Basis en afwerking

Je interieur een luxe uitstraling geven zit hem ook in de basis en afwerking van je huis. Zoals ik altijd zeg; je kunt een schitterende designbank voor een onafgewerkte muur zetten en zo’n bank zal dan helemaal niet tot zijn recht komen. Investeer dus eerst in de basis van je huis. Verder zijn het vaak de klein(st)e dingen die de grootste impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan plinten, lichtschakelaars en stopcontacten. Maar het kan ook gaan om deurbeslag. Ik kom bijvoorbeeld graag bij Ikea, zeker voor meubels. De kwaliteit van Ikea meubels vind ik over het algemeen prima, maar echt een luxe uitstraling hebben de meubels natuurlijk niet. Zo heb ik bijvoorbeeld op onze Ikea nachtkastjes zelf andere deurknopjes gezet. Zoiets ziet er dan direct al veel luxer uit!

je keuken een make-over geven

Ga voor een statement om je interieur een luxe uitstraling te geven

Ook een statement in je interieur werkt goed voor een luxe uitstraling. Zo kan een (te) klein object niet alleen helemaal wegvallen in een ruimte, het kan daarnaast ook een goedkope uitstraling geven. Denk aan een te klein vloerkleed of een klein spiegeltje op een heel lange wand. In feite bestaat ’te groot’ niet, tenzij het qua formaat natuurlijk gewoon echt niet past. Kies dus een groot vloerkleed of een grote spiegel. Een ander leuk idee om een statement te maken is door meerdere objecten bij elkaar te hangen of te zetten. Je hangt dus niet één spiegel op, maar diverse spiegels bij elkaar. Je zult zien dat zoiets een rijke uitstraling zal geven. Verder is meten echt weten. Ga je bijvoorbeeld voor nieuwe gordijnen, neem de maten dan goed op! Niets kan er zo goedkoop uitzien als gordijnen die te kort zijn en dus per ongeluk enkele centimeters boven de grond hangen. Ik heb er in de slaapkamer zelfs voor gekozen om de gordijnen extra lang te maken. Wat mij betreft geeft dat ook echt een luxe gevoel.

Verschillende materialen met elkaar combineren

In een luxe interieur is het leuk om verschillende materialen met elkaar te combineren. Om maar even het voorbeeld van de Ikea meubels te noemen: veel Ikea meubels zijn gemaakt van MDF. Dit is een goedkoop materiaal dat nu eenmaal ook goedkoop oogt. Zou je je hele woonkamer vol zetten met dit soort meubels, dan is de luxe sfeer waarschijnlijk ook ver te zoeken. Daarnaast zal het geheel ook niet heel interessant ogen. Voorbeelden van materialen die vaak een luxe uitstraling hebben zijn marmer, glas, messing, bepaalde soorten hout en leer. Ook stoffen zoals velvet, zijde, messing en linnen hebben vaak een luxe(re) uitstraling.

een druk vloerkleed combineren

Een fijne geur in huis

Vergis je niet in wat geur met een interieur kan doen. Geur speelt in op je emoties en een fijne geur kan echt bijdragen aan een bepaalde sfeer in huis, in dit geval dus ook aan een luxe sfeer. De beste manier om je huis fris te laten ruiken is en blijft natuurlijk goed ventileren, elke dag opnieuw. Om je huis dan vervolgens echt lekker te laten ruiken, kun je gaan voor geurstokjes, geurkaarsen en roomsprays. Dit soort geurende producten voor in huis heb je natuurlijk in alle prijsklassen. Zelf ben ik altijd heel erg fan van de van Jo Malone en Diptyque kaarsen, maar die zijn ook direct vijftig euro. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n bedrag voor een kaars over heeft, en mooie alternatieven vind ik dan altijd de kaarsen van Zara home en Rituals. Die zien er niet alleen mooi uit, maar ruiken vaak ook echt lekker (luxe!) Win-win dus! Een extra tip voor wanneer je van geurstokjes houdt. Ik kom wel eens geurstokjes tegen die ik heel erg lekker vind ruiken, maar waarvan ik de verpakking dan niet mooi vind. In principe kun je zo’n geur natuurlijk zelf ook in een verpakking / glaasje / vaasje doen. Voorwaarde is wel dat zo’n verpakking schoon is. Bij Notino vind je trouwens losse geurstokjes.

WELKE TIPS PAS JIJ ZELF AL TOE OM JE INTERIEUR EEN LUXE UITSTRALING TE GEVEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Jij beheerst als geen ander het talent om je huis er luxe uit te laten zien! Het wil hier nog niet echt lukken de laatste week zijn er 6 kleden de revue gepasseerd waarvan er 2 (die hebben we nodig voor de woonkamer) wel een match waren maar erg dun waren en zo niet luxe (maar flimsy) oogden. Weliswaar van wol maar erg gekreukeld die ik er niet uitgestreken kreeg…Ben nu zover dat ik liever niet meer online bestel. Verder is de nieuwe bank verkeerd gestoffeerd en staan de nieuwe kussens ook niet. Gisteren wel een treasure gevonden bij de kringloop (althans voor mij) een blauw:-)))) gebaksbordje van GIEN maar het schiet dus nog niet zo op hier.

  1. Christiana says:

   Ah wat een lief compliment, dankjewel Ilona. Maar vergis je niet hoor, want kleden zijn hier ook wel een dingetje. Ik weet niet eens meer hoeveel kleden voor op mijn werkplek de revue gepasseerd hebben. Elke keer was een kleed het net niet. Lang leve de goede retourservice van de meeste webwinkels. Ik ben momenteel gelukkig wel enorm blij met het Fred van Leer vloerkleed dat er ligt. Wat een pech hebben jullie…hopelijk wordt het goed opgelost met de bank!

 2. Jouw interieur is echt een voorbeeld van hoe je die luxe uitstraling creeert, dus je bent inderdaad de aangewezen persoon om hier tips over te geven! Ik denk dat een klassiekere uitstraling ook al gauw meer luxe oogt, terwijl ik zelf wat meer van modern ben. Die knopjes en handvatten maken trouwens wel echt een verschil inderdaad, dus dat ga ik zeker onthouden.

  1. Christiana says:

   Ja hè, knopjes geven direct een andere uitstraling. Ik heb in de hal ook een kastje van Ikea waar ik andere knopjes op gezet heb;-)

 3. Wat een prachtige foto’s en jouw huis is zo mooi gestyled, heel inspirerend. Ik zorg altijd voor een fijne geurkaars, opgeruimd huis en een goede afwerking.

 4. Jouw huis straalt echt luxe uit! Wat kan je dat toch goed!

 5. Mijn huis ziet er allesbehalve luxe uit vrees ik. Maar leuk die tip over allemaal spiegels bij elkaar!
  Eigenlijk zou je zo hotelkamers in kunnen richten, ik zou daar graag een nachtje dan willen slapen!

  1. Christiana says:

   Ah wat een lief compliment, dankjewel Babs;-)

 6. Wat een fijne en praktische tips! Ondanks dat mijn huis wel opgeruimd is ligt er overal toch wel wat, wat het vrees ik inderdaad wat minder luxe over laat komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.