Je huis opruimen! Weet je dat daar veel meer goede redenen achter zitten dan je denkt? Opruimen kan bijvoorbeeld heel inspirerend werken.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Is er (letterlijk) chaos om je heen, in de vorm van rotzooi, rondslingerende spullen, spullen waar je bij wijze van spreken bijna je nek over breekt, spullen die je belemmeren om ergens bij te kunnen of te komen, dan is de kans echt heel groot dat dat chaos en onrust in je hoofd bezorgt. Alleen al rust in je hoofd te creëren is een goede reden om vandaag nog te starten met opruimen.

Dingen waarvan je niet meer wist dat je ze had

Tijdens het opruimen kom je vaak dingen tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze nog had. En dan heb ik het natuurlijk over het opruimen van plekken in huis die je dat dagelijks of wekelijks opruimt. Plekken zoals een zolder, een schuur of een berghok.

Je huis opruimen, hiermee voorkom je frustratie en irritatie

Ik denk dat veel gekissebis tussen gezinsleden en partners gaan over frustraties en irritaties in en rondom het huishouden, maar chaos in huis creëert ook irritatie bij jezelf. Want hoe vervelend is het als je bepaalde dingen niet kunt vinden door de rommel, en hoe vervelend is het als je eerst twintig dingen aan de kant moet schuiven om ergens bij te kunnen, met alle rotzooi van dien natuurlijk. Een opgeruimd huis waarin spullen hun eigen plek hebben, voorkomt een hoop frustratie en irritatie. Heb je de ruimte en de mogelijkheden, dan is het een idee om alle mensen in huis bepaalde plekjes te geven, voor zover dat mogelijk is. Denk aan een eigen plankje, laatje of een deel daarvan, of een kastje in de badkamer. Of een eigen laatje in het kastje in de hal, buiten eigen kamers natuurlijk.

Je huis opruimen kan inspirerend werken

Opruimen, schoonmaken, ontrommelen, declutteren, spullen uitzoeken, organiseren, hoe je het ook allemaal maar wilt noemen; voor mij werkt het in veel gevallen heel inspirerend. Simpel voorbeeld; als ik een open kast aan het afstoffen ben, betekent dat dat ik eerst alles uit die open kast moet halen. Als alle spullen eenmaal uit die kast zijn en ik ze in mijn handen heb, krijg ik vaak zin om alles eens een beetje anders neer te zetten. Een mooi ingedeelde kast laat me eens rond kijken door het huis en dat geeft vaak de kriebels om ook de rest van het interieur een update te geven. Ander voorbeeld; je ruimt je keuken op en komt tijdens het opruimen een bakvorm tegen waarvan je niet eens meer wist dat je deze had. Misschien was je vroeger wel heel erg dol op bakken en is dat er het laatste jaar niet meer van gekomen door drukte of andere omstandigheden. Dit soort dingen kan je inspireren om andere hobby’s weer op te pakken.

Laat rommel plaats maken voor iets positiefs

Als je opruimt of afscheid neemt van spullen, kun je letterlijk plek maken voor iets nieuws, en dan natuurlijk liefst iets nieuws dat positief werkt. Een voorbeeld; veel mensen hebben een ‘rommelkamertje’ in hun huis. Gewoon een plek waar allemaal ondefinieerbare zooi in wordt gestort en waar vervolgens niets mee wordt gedaan. Hoe tof zou het zijn om echt iets moois van zo’n ruimte te creëren? Een washok, zodat je niet meer elke keer tegen die wasrekken in je woonkamer aan zit te kijken, een logeerkamer zodat je je gasten een fijne(re) plek kunt aanbieden, of eindelijk een eigen kantoor. Maar je kan natuurlijk ook kleiner denken. Door je kledingkast eens op te ruimen, kun je elke kledingstuk eindelijk een eigen hanger geven, zodat jij ’s ochtends niet meer zo lang hoeft te zoeken.

JE HUIS OPRUIMEN, DOE JIJ DAT REGELMATIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

16 Comments

 1. Ik ben van nature denk ik op het gebied van opruimen toch wel echt een uitsteller, maar vind een opgeruimd huis wel veel fijner om in te wonen. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd inderdaad. Wat bij mij heel erg helpt is gewoon niet te veel spullen in huis hebben, dus ik heb wel netjes naar Maria Kondo geluisterd. 😉 Zo kan ik niet eens heel veel rommel maken, haha.

  1. Christiana says:

   Haha, ja, ik denk dat we allemaal wel (onbewust) naar Marie geluisterd hebben en haar tips toepassen omdat veel opruimprincipes in feite op hetzelfde neerkomen, alleen passen we die tips allemaal toe op onze eigen manier. Ik zie mezelf namelijk nog geen rolletjes maken van mijnt shirts en alles in de keukenlades rechtop zetten. Mijn spijkerbroek bedanken voor geleverde diensten heb ik ook nog nooit gedaan;-)

 2. Ik kan echt niet tegen rommel. Natuurlijk mag er in huis ook wel geleefd worden, maar ik vind het niet fijn om thuis te komen in een rommelig huis. Toch moet ik wel zeggen dat ik in het weekend minder met de rommel bezig ben. Stiekem heb ik wel eens de vaat dat nog op het aanrecht stond in een kastje gedaan, omdat er onverwachts visite kwam. Haha

  1. Christiana says:

   Haha, hier moest ik wel om lachen;-) Dat is dus precies de reden dat ik een vaatwasser zo handig vind. Niet eens zozeer omdat je niet meer zelf hoeft af te wassen, maar omdat het een perfecte opbergplek is voor vuile vaat;-) Dat maakt een aanrecht vaak toch het meest rommelig!

 3. Ik begrijp je blog volkomen, maar moet eerlijk herkennen dat het hier niet altijd even opgeruimd is. Met een kind van 3 in huis is het net even een ander verhaal. Regelmatig ruim ik alles op, en vervolgens tref ik 5 minuten later een nog grotere bende aan, heel frustrerend.
  Wat leuk dat je verteld dat opruimen inspirerend kan werken! Op die manier heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken, maar het gebeurt inderdaad regelmatig dat ik er ideeën van krijg. Pas nog tijdens het opruimen van de voorraad kast. Ik kwam allerlei kruiden tegen die ik helemaal vergeten was, en zette daardoor weer een nieuw recept op tafel.

  1. Christiana says:

   Ik kan me er denk ik wel enigszins een voorstelling van maken hoe frustrerend dat kan zijn;-) Super leuk dat jij zelf ervaren hebt dat opruimen dus echt wel inspirerend kan werken!

 4. Wat een handige tips! Ik merk dat ik helemaal gefrustreerd raak wanneer het een rommel is in huis en vaak is opruimen een kleine moeite.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik kan ook wel eens tegen dingen ‘opzien’, bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken (dat vind ik een van de minste leuke huishoudelijke klussen), maar als ik dan eenmaal klaar ben en besef hoe lang (of eigenlijk kort…) het geduurd heeft, valt me dat altijd weer reuze mee en dan ben je ook weer blij dat alles weer netjes is.

 5. Wat goed dat je dit hebt geschreven, ik kan de meest extreme opruim queen zijn.. maar ook een enorme sloddervos wanneer ik aan mijn bulletjournal werk of mijn kledingkast ga opruimen.

  1. Christiana says:

   Herkenbaar! Als ik eenmaal op dreef ben met opruimen en schoonmaken is het vaak eerst ook een hele grote bende;-)

 6. Wij hebben zo een rommelig washok/rommelkamertje en ik heb geen idee hoe ik die op kan ruimen. Het is echt een doorn in het oog. Ik heb wat doosjes waarin van alles zit maar chaos..als ik wat zoek weet ik weer niet in welk doosje het zit. Gelukkig zijn de andere kamers een stuk overzichtelijker!

  1. Christiana says:

   Wij hadden dus ook zo’n hok, eigenlijk onze bijkeuken waar dus de wasmachine en droger staan en een kast met schoenen. Maar er stond ook allerlei andere ondefinieerbare zooi. Dat zijn wij dus nu ook eindelijk aan het aanpakken. Ik heb gewoon alles er uitgehaald en heel kritisch gekeken; moet ik het überhaupt nog bewaren en kan het niet ergens anders staan waar het minder in het zicht staat en zodat ik er dus minder last van heb. Wellicht kun je er zo eens naar kijken? En doosjes labelen kan wellicht ook meer overzicht geven.

 7. Heidi De Winter says:

  Persoonlijk hou ik van orde en netheid. Zowel privé als op het werk. Ook ik zie soms tegenop om ondefinieerbare dingen op te ruimen. Mijn kledingkast moet ook spoedig aangepakt worden. Die van mijn man heb ik mooi opgeruimd, alles netjes gesorteerd en gepoetst. Maar die van mij 🙂 Misschien heb ik te veel kleding 😀

  1. Christiana says:

   Haha, herkenbaar! Ik ruim ook vaak de kast van Andre op. Maak ik overal nette stapeltjes van en dat ziet hij dan gelukkig ook echt, heel lief;-) Maar dan ‘vergeet’ ik mijn eigen kast;-)

 8. Ik ruim alles direct op wat ik niet meer nodig heb of niet op zijn plek ligt. Ik kan er echt niet tegen als het ergens een bende is en dat frustreert me enorm.

  1. Christiana says:

   Alles bijhouden werkt inderdaad het beste als het om het huishouden gaat! Ik probeer dat ook echt dagelijks te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.