Heb je het gevoel dat je altijd aan het opruimen bent? Ik leg je uit waar dit gevoel vandaan komt en wat je eraan doet, er is écht een oplossing.

Altijd aan het opruimen

Ik denk dat we dit gevoel allemaal kennen: ‘Ik ben altijd aan het opruimen’. Laat ik maar direct beginnen met te zeggen dat je met je huishouden nooit klaar bent. Hoe dramatisch het ook mag klinken, het is inderdaad nooit af. Elke dagen komen er weer vieze sokken in die wasmand bij, vieze glazen op het aanrecht en elke dag dwarrelt er weer stof op je open kasten. Toch is opruimen echt weer een ander verhaal. Want door bepaalde dingen in je huishouden anders aan te pakken, kun je er zeker vanuit gaan dat je niet meer continue alleen maar op loopt te ruimen.

Organiseren en opruimen

Hoewel opruimen leuk ‘klinkt’, zijn veel mensen tijdens het ‘opruimen’ alleen maar bezig om spullen te verpláátsen. En hoewel dat in sommige gevallen prima is, zorgt dit er echter in de meeste gevallen voor dat je dus het gevoel hebt dat je inderdaad altijd aan het opruimen bent. Om dit akelige gevoel los te kunnen laten, is het belangrijk om de spullen je huis goed te organiseren. Geef je spullen een vaste plek. Als je dan iets opruimt, ligt het waar het hoort en kan iedereen het vinden. Als je spullen geen vaste plek hebben en je gaat bijvoorbeeld je overvolle keukentafel opruimen door alles wat daar ligt te verdelen over je aanrechtblad, het dressoir in je woonkamer en de trap (om het mee naar boven te nemen), dan heb je dus eigenlijk niet opgeruimd. Je eettafel mag er dan misschien keurig uitzien, maar in feite heb je niets meer gedaan dan je spullen verplaatst. Je hebt dus elders een plek gecreëerd die je dus waarschijnlijk morgen of overmorgen ook weer moet gaan opruimen. Op deze manier ben je dus in feite altijd aan het opruimen. Ander voorbeeld. Je hebt je kledingkast opgeruimd en je hebt zakken klaarstaan om weg te brengen, bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Laat je die zakken echter vervolgens in je huis staan, dan heb je in feite nog niet goed opgeruimd.

Hoe meer spullen in huis, des te groter het gevoel dat je altijd aan het opruimen bent

Als je heel veel spullen in huis hebt, dan is het logisch dat je ook meer hebt om op te ruimen. En houdt er dan ook nog eens rekening mee dat die spullen zichzelf niet opstapelen tot rommelige stapels, dat doen we namelijk helemaal zelf. Nog een goede reden dus om eens kritisch naar je spullen te kijken en zo nu en dan eens grondig op te ruimen en vooral ook: weg te doen. Spullen wegdoen is niet altijd even makkelijk. Want je hebt bepaalde herinneringen aan spullen, of je hebt heel veel geld voor iets betaald. Je hebt het gekregen of misschien komt het ooit nog van pas. Maar op dit moment ligt het in de weg. Het neemt (kostbare) ruimte in en de enige band die jij op dit moment met al die ongebruikte spullen hebt, is dat je je er elke dag aan irriteert. Omdat ze in de weg liggen. Je ziet ze continue (onaangeroerd en ongebruikt) liggen als jij iets pakt of zoekt wat je nodig hebt. Of je moet ze zelfs aan de kant schuiven om bij hetgeen wat je echt nodig hebt te kunnen.

Nog een paar tips

Nu bedoel ik natuurlijk absoluut niet te zeggen dat je maar zoveel mogelijk spullen weg moet doen. En ook niet dat als al je spullen een vaste plek hebben, dat je nooit meer hoeft op te ruimen. Opruimen hoort natuurlijk ook gewoon bij het huishouden. En het huishouden is nu eenmaal nooit af. Maar door minder (onnodige!) spullen te bewaren en je spullen een vaste plek te geven, gaat dat opruimen gegarandeerd wel een stuk sneller. Houdt het ook vooral bij. Even het aanrechtblad opruimen nadat je een lunch klaar gemaakt hebt of het vuilnis in de container gooien als je de vuilniszak vervangen hebt. Je kleding in de wasmand gooien of netjes terug hangen in de kast als het nog niet gewassen hoeft te worden. Leer jezelf aan dat je taken die niet langer dan twee minuten tijd kosten, direct doet. En als iedereen in huis dit nu doet, dan wordt het ook al weer een stukje makkelijker.

IS DIT GEVOEL VOOR JOU HERKENBAAR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ja zeker wel, ik heb een tijd gehad dat ik alleen maar aan het ruimen was. Dat was voor de grote verbouwing van ons huis. Nu zijn we zover dat alles wel is uitgezocht, op een paar dozen na. Maar ik heb de kringloop wel blij gemaakt met de spullen 🙂
    Hierdoor ben ik wel kritischer geworden wat ik zoal koop.

  2. Ja, je blijft bezig! Alleen als je het inderdaad bijhoudt, dan is het zo gebeurd. Dat vind ik zelf het prettigst.

  3. Heel herkenbaar! De grootste ergernis hier is dat ik vaak wel opruim en spullen weg doe maar die blijven staan. Het kost altijd wat tijd eer we naar het grofvuil en glasbak gaan, en dan staat het hier rommelig te wezen…

  4. Hoe los je het ik ruim het voor de 21e keer op en het blijft zich telkens terug komen probleem op?
    Bijv. sluitclips van verpakkingen, broodclips van een heel brood die je telkens steevast op de meest gekste plekken tegenkomt. Je blijft ze opruimen voor de 20e keer voor de 21e keer en weggooien in de vuilnisbak en morgen liggen ze er weer ergens anders. Niet alleen is dit onhygienisch ook word ik er steevast vaker ziek door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.