Het grote interieurboek van Frida Ramstedt is anders dan alle andere interieurboeken die je tot nog toe gelezen hebt! Maar is het een aanrader?

‘Een huis om in te wonen’

Frida Ramstedt is de vrouw achter de super populaire Zweedse interieurblog Trendenser, die meermaals bekroond werd, onder andere met de Elle Decoration Award voor ‘Best Interior Design Blog’. Voor haar werk las zij honderden interieurboeken, maar zij miste een interieurboek voor de ‘gewone’ mens. De gewone mens zoals jij en ik die op zoek is naar concrete adviezen voor het inrichten van hun huis. Vaak staan interieurboeken vol foto’s van de meest prachtige interieurs, maar dan altijd blijft de vraag: ‘Hoe dan?!’ Frida Ramstedt probeert juist op die vraag antwoord te geven met Het grote interieurboek.

Het grote interieurboek, Frida Ramstedt

Toen ik het persbericht over Het grote interieurboek in mijn mailbox ontving, was ik direct enthousiast! Dit boek moést ik als interieur-liefhebber lezen. Er waren geen afbeeldingen aan het bericht toegevoegd, dus ik had niet echt een idee wat ik kon verwachten. Eenmaal met de post gearriveerd was ik toch, om eerlijk te zijn, een heel klein beetje teleurgesteld. Zoals je weet, lees ik graag interieurboeken, ook en misschien wel juist vooral vanwege de inspirerende foto’s. Dit interieurboek bevat echter geen enkele foto, en ‘groot’ is het eigenlijk ook al niet. Ik bladerde er door heen en werd toch nieuwsgierig. Ik nam het in de avond mee naar bed en uiteindelijk heb ik Het grote interieurboek binnen drie dagen uitgelezen. En ja, ik ben enthousiast. Dit is dus absoluut een must-read voor elke interieurliefhebber en ik durf ook wel te zeggen; zelfs voor mensen die op een professionele manier met interieur bezig zijn.

Het grote interieurboek Frida Ramstedt

Hoe is Het grote interieurboek opgedeeld?

Het grote interieurboek is opgedeeld in negen hoofdstukken, variërend van basisprincipes en vuistregels tot kleurgebruik en van verlichting tot koopadviezen. Het boek is erg duidelijk, bijna eenvoudig geschreven, maar absoluut zonder dat het te belerend of ‘kinderlijk’ geschreven is. Aan de schrijfstijl is te merken dat Frida Ramstedt zeer ervaren is op het gebied van interieurstyling, maar ook en vooral dat zij heel veel ervaring heeft om de principes hiervan over te brengen. Ik denk dat dát gegeven een stylist een echt goede stylist maakt. Ik schrijf zelf namelijk vrij regelmatig: ‘Vaak voel je wel of iets klopt’, wanneer ik het heb over het stylen van een open kast. Ik hoor dan af en toe van lezeressen dat zij dat dus niet voelen. Juist voor die mensen is dit boek ook zo leuk!

Wat maakt het boek zo interessant?

Wat ik dus het meest interessant vind aan dit boek is dat Frida uitlegt waarom iets ‘werkt’. Ik ben zelf ook veel met interieurstyling bezig en ik heb alle basis adviezen in het boek voorbij zien komen. Basis adviezen zoals: kies liever een te groot vloerkleed dan een te klein kleed (tenzij het natuurlijk fysiek echt niet in de ruimte past) en style liever met objecten in oneven aantallen dan met even aantallen. Dit zijn natuurlijk tips die ik zelf ook al meerdere keren heb genoemd. Frida legt echter uit wáárom die tips werken. Blijkbaar zijn mensen van nature geneigd om alles wat ze zien in paren te sorteren. Door juist niét met een paar te werken creëer je visuele verwarring waardoor een compositie bestaande uit drie objecten dus interessanter is dan een compositie met twee objecten. Naast de zeer duidelijk uitgelegde tips bevat het boek eenvoudige tekeningen, van hoe je een gallery wall maakt tot hoe je een open kast kunt inrichten.

Het grote interieurboek Frida Ramstedt

Mustread

Ik vind Het grote interieurboek van Frida Ramstedt een echte mustread voor iedereen die graag met interieur bezig is. Juist en vooral mensen die hun eigen huis graag zelf gezellig willen maken, hiervoor geen stylist in willen of kunnen huren, maar die op zoek zijn naar echt bruikbare tips waar zij direct mee aan de slag kunnen. Het boek kost € 24.99.

LEES JIJ GRAAG INTERIEURBOEKEN? DENK JIJ DAT HET GROTE INTERIEURBOEK IETS VOOR JOU IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

9 Comments

 1. Dit boek is echt iets voor mij! Ik lees regelmatig interieurboeken omdat ik me er voor interesseer en zelf ook over schrijf. Het boek staat op mijn wensenlijstje.

  1. Christiana says:

   Ik weet zeker dat jij dit boek ook heel leuk gaat vinden, het sluit perfect aan op de opleiding die je gaat volgen (of misschien al mee bent begonnen;-))

 2. Leuk! Ik leen regelmatig interieurboeken van de bieb en koop er soms eentje. Misschien juist wel prettig in dit boek dat er geen foto’s of plaatjes in staan dat zou misschien alleen maar afleiden. De oneven aantallen heb ik inmiddels wel toegepast maar toch “mist” er nog iets zeker als ik de foto zie van dat marmeren plankje met die koffiebekers in je keuken. Ik zie daar wel direct dat het “klopt” maar mijn eigen oneven aantallen dingen kloppen in de meeste gevallen niet (dat zie ik dan wel)…..

  1. Christiana says:

   Toen ik het boek net binnen had was ik best een beetje teleurgesteld omdat er dus geen foto’s in staan. Want plaatjes kijken van mooie interieurs is natuurlijk toch wel heel erg leuk. Maar ze legt eigenlijk direct aan het begin van het boek uit waarom het boek geen foto’s bevat, alleen heel eenvoudige tekeningen, en dan word je toch wel nieuwsgierig. Uiteindelijk vind ik het echt een heel leerzaam boek, wel echt een toevoeging zeg maar. En wat het plankje betreft, ik denk dat het ook een kwestie is van proberen, proberen, proberen. Gewoon heel veel schuiven, dingen weghalen, dingen toevoegen. Het geheel tussendoor van een afstandje bekijken en dat net zo lang tot dat je tevreden bent. Ik weet het; het is makkelijker gezegd dan gedaan;-)

 3. Bij een interieurboek denk ik snel aan veel plaatjes met tig van voorbeelden. Wel verfrissend dat de insteek in dit boek anders is en dat maakt me juist ook wel nieuwsgierig.

  1. Christiana says:

   Ik denk er precies zo over! Het is een mooie afwisseling met de boeken die ik al heb. Ik merk ook dat ik juist dit boek er regelmatig weer even bij pak om bepaalde stukken te herlezen;-) Het is heel informatief.

 4. Ik keek vroeger nog wel eens in interieurbladen, nu vergaap ik mij soms aan die mooie plaatjes op Pinterest van interieurs. Op zich zijn goede tips waardevoller voor mij want ik weet dat ik toch nooit al die prachtige meubels zou kunnen kopen, ik zoek altijd naar leuke DIY projecten. Ook kijk ik regelmatig naar hacks voor je woning, hoe je simpele IKEA spullen kan gebruiken voor andere doeleinden. Vooral over het opbergen van spullen vind ik altijd interessant!

  1. Christiana says:

   Ik snap helemaal wat je bedoelt. Zeker in boeken staan toch vaak de ‘onbereikbare’ interieurs. Toch blijft het natuurlijk leuk om er door heen te bladeren. Maar dit boek is dus echt gericht op jou en mij, de ‘gewone’ mens met een ‘normaal’ budget en een ‘normaal’ huis;-)

 5. Wat een interessant boek! Ik lees ook graag interieurboeken (en tijdschriften). Wat leuk ook dat ze uitlegt waarom iets werkt, daar hou ik ook wel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.