Zin om je groene vingers te laten wapperen? Creëer een botanisch hoekje in huis!

Botanisch hoekje in huis

Planten zijn hartstikke hot! Geen wonder, want planten zijn er voor iedereen, met of zonder groene vingers, en of je nu groot of klein woont, een plantje kan altijd. Vind je het leuk om je groene vingers lekker te laten wapperen, creëer dan een botanisch hoekje in huis. Zó doe je dat!

Een botanisch hoekje in huis? Zoek eerst een geschikte plek!

Ook wel zin in een botanisch hoekje? Dan moet je eerst op zoek naar een geschikte plek! Een botanisch hoekje is natuurlijk geen botanisch hoekje zonder planten, dus ga even na of jouw planten het fijn gaan hebben op deze specifieke plek! Staan ze niet te dicht bij een verwarming, of te veel in de zon? En wil je met hangplanten gaan werken? Ga dan na of je kunt boren in het plafond?

Begin met een focuspoint

Een stylingtip die je op alle plekken en in alle (botanische) hoekjes van je interieur kunt toepassen; begin met een focuspoint. Vaak is dat iets groots, waar je dan ‘omheen’ gaat werken. Het kan bijvoorbeeld ook iets kleurrijks zijn, waarvan je de kleuren gebruikt om je hoekje uit te breiden. In mijn botanische hoekje zijn de kast van Ikea en onze trouwposter de focuspoints. Deze hingen er al en daar ga ik omheen werken. In een botanisch hoekje is een relaxstoel bijvoorbeeld ook een tof idee!

botanisch hoekje in huis

Werk met planten in verschillende potten

In een botanisch hoekje horen natuurlijk verschillende planten. Om een gezellig geheel te creëren is het leuk om deze planten in verschillende potten te plaatsen. Ik vind het soms nog best wel lastig om van tevoren te bepalen of een bepaalde plant mooi gaat staan in huis, of zelfs mooi in een bepaalde pot. Dan is het misschien handig om je vast te houden aan een kleurenpalet. Mijn favoriete kleuren zijn groen en blauw en dat zijn dan ook de accentkleuren die ik in mijn botanische hoekje gebruikt heb. Zelf hou ik niet van planten waar bloemen aan komen. Dat is wellicht wel iets om rekening mee te houden als je wilt werken met een kleurenpalet in jouw botanische hoekje.

botanisch hoekje in huis

Hoogteverschillen en oneven aantallen

Ook hoogteverschillen en oneven aantallen doen het altijd goed in een interieur, dus dat zijn ook tips die je kunt toepassen in jouw botanische hoekje. Kies voor potten en planten van verschillende hoogtes. Je kunt ook planten aan het plafond hangen of op de grond zetten. Heb je nu toevallig meerdere planten die ongeveer even groot zijn, dan kun je natuurlijk zelf ook hoogteverschillen creëren door bijvoorbeeld één of twee planten op een verhoging te zetten; een mooie doos of een stapel boeken of tijdschriften werken vaak erg goed!

botanisch hoekje in huis

Bij een botanisch hoekje in huis horen persoonlijke details

Je maakt je botanische hoekje helemaal ‘jou’ met persoonlijke details. Voeg bijvoorbeeld foto’s toe, of beeldjes of kaarsen. Met dat laatste moet je natuurlijk wel rekening houden dat de kaarsen niet te dicht op de plantjes staan!

HEB JIJ AL EEN BOTANISCH HOEKJE IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Leuk hoekje heb je zo gecreëerd. Wij hebben momenteel een onbedoeld botanisch hoekje in huis, nadat mijn vriend drie planten kreeg voor zijn verjaardag haha. Deze moeten in het nieuwe huis nog een mooi plekje krijgen, maar vind dit idee van ze groeperen erg leuk.

  1. Christiana says:

   Een botanisch hoekje is inderdaad zo gecreëerd! In feite is dit hoekje ook ‘onbedoeld’ een botanisch hoekje geworden. Ik ben begonnen met de foto’s en een enkele plant, en dat werden er meer en meer en zo werd het steeds groener, gezelliger en voller. Plantjes kun je toch eigenlijk ook nooit genoeg hebben, vind ik;-)

 2. Wat ziet het er leuk en gezellig uit zo! Een mooie combinatie van planten en andere accessoires! Ik heb mijn planten eigenlijk op allerlei plekken in huis staan, maar zo’n hoekje is ook wel een leuk idee. Ik was even benieuwd: hoe heet het hangplantje in het zwarte mandje? Die ziet er heel tof uit!

  1. Christiana says:

   Ik heb ook eigenlijk overal planten staan, maar op bepaalde plekken staan er gewoon wat meer en dan heb je eigenlijk natuurlijk al snel een botanisch hoekje;-) De hangplant is een Scindapsus pathos, ik heb er ook een op de slaapkamer. Hij groeit erg hard, dus inmiddels hangt hij ook niet meer op deze plek, omdat ik bang was dat die macramé plantenhanger hem niet meer zou houden. Ach, zo blijf je lekker bezig;-)

 3. Wat ziet dit er leuk uit! Ik heb helaas nog niet zo’n hoekje, maar weet waar ik nu mee aan de slag kan!

 4. Ik heb geen echt botanisch hoekje in huis, laatst zelfs een plant weggegooid. Wel wil ik binnenkort wat bijzettafeltjes of plantentafeltjes kopen om wat hoogteverschil te creëren. En wat plantjes erbij kopen, met een lijstje mee welke planten veilig zijn voor katten!

 5. Wat een leuk hoekje zo! En vooral de combinatie van planten met accessoires. Ik heb ook wel zin om zo’n hoekje te creëren.

  1. Christiana says:

   Leuk om te horen dat ik je op ideeën heb gebracht! Nu het echt herfst geworden is en ik veel meer binnen ben, vind ik het ook echt heerlijk om met het interieur en kleine projectjes bezig te zijn!

 6. Wat een origineel idee om de foto’s zo te decoreren! Het staat heel erg gezellig en inderdaad heel botanisch! Dat olifantje vind ik trouwens ook heel schattig.

  1. Christiana says:

   Schattig he, dat olifantje heb ik een keer meegenomen tijdens een vakantie, ik vond hem perfect passen in dit botanische hoekje!

 7. Ja, hier uiteraard ook een gezellig groen hoekje in huis, zo leuk toch!!

 8. Ik vind een botanisch hoekje ook erg leuk. Ik ben er een aan het maken in een hoekje van onze huiskamer. Er staat inderdaad ook een foto van ons drieën bij, maar ben er nog niet helemaal overuit wat ik er verder mee ga doen. Ik denk in ieder geval nog 1 of 2 plantjes erbij van een iets ander formaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.