Ben je verrast met een prachtige bos bloemen, maar heb je geen vaas in huis of geen vaas over? Zet je bloemen hiér dan in!

Geen vaas in huis? Gebruik een dekselpot of een voorraadpot

Je herkent het vast wel. Je hebt net een prachtige bos bloemen cadeau gekregen en al je vazen zijn al bezet. Of misschien heb je eigenlijk zelfs helemaal geen geschikte vaas in huis! Gelukkig zijn er genoeg alternatieven en leuke objecten die je wel in huis hebt en die prima dienst kunnen doen als vaas voor bloemen. Een super leuk alternatief voor een vaas is natuurlijk in de eerste plaats een vooraadpot of een dekselpot. Voorraadpotten heb je natuurlijk in alle soorten en maten en zowel transparante als ondoorzichtige varianten zijn leuk. Mijn dekselpot op de eettafel is een erfstuk waar ik heel erg aan gehecht ben. Op momenten dat ik geen bloemen in huis heb, staat hij ook mooi met de deksel erop. Zulke dekselpotten kom je ook vaak tegen in kringloopwinkels en op rommelmarkten.

Gebruik glazen als vaas

Ook glazen fungeren prima als vaas. Een hele bos past er natuurlijk niet in, maar het is juist leuk om je bloemen over meerdere glazen te verdelen. Niet alleen longdrinkglazen zijn leuk, ook in de wat kleinere glazen en theeglazen kun je prima bloemetjes kwijt, je moet ze dan natuurlijk alleen wat korter knippen. Kom je graag op de rommelmarkt? Daar vind je vaak de mooiste (antieke) glazen. Speur ook zeker naar glazen op voet, die zijn vaak extra chique. Een assortiment glazen van verschillende hoogtes op een dienblad ziet er vaak ook erg mooi uit. Ook ander glaswerk, zoals waxinelichthouders, kun je als vaasje gebruiken.

Geen vaas in huis? Gebruik lege beautyverpakkingen als vaas

Geen vaas in huis? Ook lege beautyverpakkingen kun je gebruiken als vaas. Zo bewaar ik bijvoorbeeld een leeg glas waar mijn geurstokjes van Jo Malone in gezeten hebben voor momenten wanneer ik een klein bloemetje neer wil zetten. Ook lege verpakkingen van geurkaarsen kun je hiervoor gebruiken. Gooi lege parfumflesjes ook niet weg, deze staan nog prachtig op je toilettafel met een enkel bloemetje erin!

Extra tip!

Het enige wat eigenlijk belangrijk is wanneer je bloemen neer wilt zetten in iets anders dan een echte bloemenvaas, is dat het object waterdicht is en niet te licht in gewicht, zodat het niet zal gaan omvallen wanneer het eenmaal gevuld is met water en bloemen. Voeg eventueel een drupje chloor toe om bacterie groei te voorkomen, dit is vooral verstandig met vaasjes (of alternatieven dus) die je vind in kringloopwinkels!

KOOP JIJ GRAAG BLOEMEN VOOR IN HUIS? WELKE ALTERNATIEVEN VOOR VAAS GEBRUIK JIJ OOK WEL EENS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Leuke ideetjes! Vooral geurkaars verpakkingen gebruik ik regelmatig, die zijn zo vaak zo mooi.

  1. Christiana says:

   Ik ook! Ik heb ze beneden staan met plantjes erin, in de badkamer met make-up kwasten en elastiekjes en op de slaapkamer met parfumsamples;-)

 2. Ik koop eigenlijk elke week wel bloemen. Heb een aantal kleine Villeroy en Boch vaasjes waar roosjes, hortensia’s, gerbera’s etc. in kunnen en kon vorige week eindelijk mijn zo gewenste hoge Alvar Aalto vaas in het wit kopen en daar passen perfect wat langere bloemen in. Kreeg van de week van bezoek een bos gladiolen en daar kan ik niet tegenop….heb toen snel een grote glazen pot/vaas bij de AC.tion gehaald. Zou normaal nooit gladiolen kopen maar staat nu toch wel mooi (waarschijnlijk een groot aanbod nu de 4-daagse niet doorgegaan is). Prachtig overigens die pot met hortensia’s op je eettafel. Volgens mij moet je in een volgend leven 🙂 toch interieurstyliste worden of misschien was je dat al in een vorig leven 🙂

  1. Christiana says:

   Nou, wat een lief compliment, dankjewel. Dat doet me goed! Gladiolen koop ik dus zelf ook nooit, maar ik zag ze laatst een aantal keren op Instagram voorbijkomen en toen vond ik ze eigenlijk toch wel heel mooi;-) Maar daar moet je inderdaad wel een flinke vaas voor hebben.

 3. Ik koop eigenlijk nooit bloemen, maar soms krijg ik ze, en dat vind ik dan wel heel leuk. Ik heb maar een vaas, maar dat is tot nu toe altijd genoeg geweest 🙂

 4. Ik zet ook vaak bloemen in vazen die niet als vazen bedoeld zijn alleen moet ik er wel voor zorgen dat ze stevig staan. Dus dunne of kwetsbare glazen op een pootje kan ik beter niet neerzetten, je zal altijd zien dat Marie of Toulouse de bloemen weer kopjes wil gaan geven en dan boem… Bij mij moeten vazen dus cat-proof zijn 🙂

  1. Christiana says:

   Een hele goede inderdaad! Daar hoef ik met Sketch dan weer geen rekening mee te houden, want die springt niet zomaar op de tafel haha;-)

 5. Goede ideeën! Ik loop echt een beetje achter qua artikelen lezen kom ik achter. Ik gebruik meestal gewoon een vaas (heb er genoeg) en heel soms gebruik ik een borrelglaasje voor een geknakte bloem die ik dan zonde vind om weg te gooien.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook altijd leuk om te doen. Het komt bij ook regelmatig voor dat een groot deel van een bos op een gegeven moment niet meer mooi is, en vaak zit er dan toch een bloemetjes tussen wat nog een paar daagjes mee kan in een klein vaasje;-)

 6. Wat een goeie ideeën allemaal! Ik heb ook wel eens mooie glazen als vaas gebruikt en het effect is zo leuk!

 7. Wat een leuke tips! Ik heb wel een aantal vazen in huis, maar soms voor een klein bosje net niet de juiste, dan is glas of een leuke jampot een goede oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.