Altijd een rommelig huis? Als je spullen geen vaste plek hebben is dát vaak al een belangrijke reden. En er zijn meer verklaringen (en dus oplossingen)!

Open kasten kunnen de reden zijn dat je huis er rommelig uitziet

Open shelving oftewel open kasten in huis kunnen er super stijlvol uitzien, mits ze niet gebruikt worden als opslagplaats voor allerlei random spullen, en dat gebeurt natuurlijk vaak. Dat is meteen een belangrijke reden dat je huis er rommelig uitziet. Als je het evengoed erg mooi vind om open kasten te hebben, is het dus belangrijk dat je zo’n kast bijhoudt, leuker kan ik het gewoon niet voor je maken. Wat wel een goede tip is, is om in zo’n open kast dichte manden, dozen of (deksel)potten te zetten. Dit soort dingen staan gewoon mooi in een open kast, en hierin kun je dan makkelijk de ‘wat minder mooie’ spullen bewaren die je normaal gesproken los op de open kast zou leggen, zetten of staan.

Je spullen hebben geen vaste plek

Wanneer je spullen geen vaste plek in huis hebben en dus letterlijk rond slingeren, kan dat zorgen dat je huis er rommelig uitziet. Bepaalde spullen zijn natuurlijk makkelijk om een plek te geven; boeken in de boekenkast, servies in de keuken, cosmetica in de badkamer, maar we hebben allemaal genoeg random spullen die we vaak gebruiken, maar die niet echt een vaste plek hebben en dus maar steeds ergens in huis rondslingeren. Maar ook deze random spullen kun je toch een vaste plek geven. Afstandsbedieningen kun je bijvoorbeeld in een leuke mand onder of in de buurt van je salontafel bewaren, of wellicht in je tv-meubel. Zo’n leuke mand is ook weer handig voor folders, boeken of post die je later nog eens wilt doornemen. Een bak in je bestekla, of een hele la als je die tot je beschikking hebt, is ook handig voor random spullen zoals oplaadkabels, pasjes, random readers, batterijen, lampen, aanstekers en zulk soort dingen. Zo’n la kun je ook ergens anders in huis creëren, zoals in een dressoir of in een kastje in de hal.

Je ruimt je spullen niet op na gebruik

Gedurende de dag dat we thuis zijn, slepen we een hoop spullen van de ene naar de andere ruimte. Als je ‘klaar’ bent met iets en die spullen op die plek laat liggen, waar het dus eigenlijk niet hoort, kan ook dat een opeenstapeling worden van random spullen die je huis onnodig rommelig laten ogen. Lak je je nagels graag aan de keukentafel, zorg dan bijvoorbeeld voor een mandje met manicure-spulletjes die je daarna weer snel en makkelijk kunt opbergen in bijvoorbeeld je badkamer. Heb je een middag met een stapel tijdschriften en iets lekkers op de bank gelegen? Het is een kleine moeite om die stapel vervolgens even in een mand te leggen. Administratie gedaan? Berg je documenten en mappen weer op in je kantoor of in een dressoir in de woonkamer. Ook na het bereiden van snackjes en eten is het handig en slim om alles daarna meteen even op te ruimen.

Spullen staan te lang in je huis

‘Declutteren’ is anno nu een hip begrip. Terwijl het zo’n vijf jaar geleden een ware trend bleek te zijn om maar zoveel mogelijk spullen te hebben, krijgt het minimalisme steeds meer de overhand. Heb je een keer je spullen uitgezocht heel grondig uitgezocht, opgeruimd en bepaald wat weg kan, zorg er dan ook voor dat die spullen uit je huis verdwijnen. Zet spullen die je niet meer wilt te koop of maak iemand er blij mee. Berg de spullen die je bijvoorbeeld liever elders wilt hebben, direct op en stapel ze niet neer in de gang om daar vervolgens maanden dagelijks overheen te struikelen. Breng dat tasje met spullen dat naar de kledingmaker moet, gewoon naar die kledingmaker en lever die zak oude batterijen eens in. Breng die lege dozen, verpakkingen en ander oud papier vandaag nog naar de papierbak. Kijk kritisch naar je spullen. Mijn motto is altijd; spullen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had of die ik een jaar niet gebruikt heb, kunnen gewoon weg. Zeker als het gaat om dingen die je ‘misschien’ ‘ooit’ nog eens nodig zal hebben. Bedenk; hoeveel plek nemen die spullen nu in en hoeveel irritatie levert dat me op. Hoe lastig of duur is het om iets te vervangen wat ik nu weg doe en wat ik uiteindelijk na bijvoorbeeld twee jaar toch eens nodig blijk te hebben?

Andere redenen dat je huis er rommelig uitziet

Dan zijn er nog diverse oorzaken van een rommelig uitziend huis. Iets wat ieder huis bijvoorbeeld super rommelig laat ogen, zijn snoeren en kabels die in het zicht liggen. Ik geef direct toe dat deze kabels niet altijd even makkelijk zijn om weg te werken, maar vaak kom je met kabelgootjes en al een eind. Andere dingen die er rommelig uitzien zijn stapels (ongeopende) post op tafel, vieze vaatdoekjes in een prop op je aanrechtblad en vieze, natte of versleten keukentextiel aan het haakje in de keuken. Wanneer een ruimte slecht of te weinig verlicht is, kan dat een heel sfeerloos en soms rommelig gevoel geven.

HEB JIJ VAAK HET GEVOEL DAT JE HUIS ROMMELIG IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

10 Comments

 1. Ik hou af en toe opruimsessies en zorg altijd dat de tafels opgeruimd en schoon zijn. Dat geeft al meteen een opgeruimd gevoel. Gelukkig hebben we al niet veel spulletjes (snuisterijen) dus dat oogt al opgeruimd. Het scheelt als je het bijhoudt vind ik.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik vind het ook altijd leuk om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de salontafel er mooi en gezellig uitziet met kaarsjes en mooie koffietafel-boeken bijvoorbeeld, en nu heb ik er ook nog de gedroogde hortensia’s staan. Dat oogt al een stuk leuker dan wanneer er allemaal random spullen liggen die er eigenlijk niet ‘horen’.

 2. Ik hou alles eigenlijk bij waardoor het minder rommelig is. Een rommelig huis kan ik niet zo goed tegen 😉

  1. Christiana says:

   Ik ook niet hoor;-) Bijhouden, dat werkt inderdaad het best!

 3. Mijn kamer is vaak rommelig, maar ik moet bekennen dat ik dit helemaal niet erg vind. Als creatieveling ben ik vaak met projecten bezig, en die liggen dus door mijn kamer verspreid. Het heeft ook wel iets gezelligs vind ik.

  1. Christiana says:

   Ja, in dit geval snap ik dat dan wel weer heel goed. Als je graag lekker creatief bezig bent, is het natuurlijk juist fijn om omringd te zijn door al die spulletjes die je voor je projecten gebruikt!

 4. True! haha vaak hebben dingen geen vaste plek en daardoor weet je even niet waar je ze moet neerzetten. Nu is onze halkast klaar dus wij hebben een extra stuk ruimte erbij gekregen!

  1. Christiana says:

   Ja, ik zag het al op Instagram voorbijkomen. Mooi geworden hoor, met dat groen. Super fijn dat je zoveel extra ruimte nu hebt. Toen wij laatst bezig waren met ons washok, hebben wij ook eens gekeken naar een andere manier om spullen op te bergen. We hebben daar nu een ladekast staan voor schoenen, maar we wilden graag extra opbergruimte. Allerlei ideeën geopperd en uitgebreid gemeten, maar omdat de wasmachine en de droger er staan en die natuurlijk makkelijk open moeten kunnen, was een andere kast daar helaas geen optie.

 5. Een open kast is zoooo niks voor mij! Precies wat je zegt, dat soort kasten zijn echt bedoeld om mooie dingen in te zeggen en om rommeltjes op te ruimen. Ik heb wel een buffetkast waarbij een wedgewood servies voor de glazen raampjes staat, en in de dichte onderkant kan ik nog wat rommel verstoppen.

  1. Christiana says:

   Haha, zo’n open kast moet inderdaad wel je ding zijn, ik snap dat heel goed;-) Je moet echt zin en tijd hebben om er aandacht aan te besteden. Maar dan is zo’n buffetkast wel een uitkomst natuurlijk; je mooie spulletjes achter de ramen en de ‘rommel’ goed verstopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.