Ga je een nieuwe salontafel uitzoeken, dan is het onder andere belangrijk om goed naar het materiaal te kijken. Dit moet namelijk goed passen bij je levensstijl.

Een nieuwe salontafel uitzoeken en niet goed meten

Hoe cliché het ook mag klinken, meten is echt weten. Meten is één van de meest essentiële dingen die je moet doen wanneer je bezig bent met het inrichten van je huis. Een te kleine salontafel kan heel (z)ielig ogen, terwijl je je waarschijnlijk al na twee dagen kapot irriteert wanneer een salontafel te groot is. Je wilt namelijk voldoende ruimte hebben om je benen kwijt te kunnen als je op de bank zit, en je wilt natuurlijk ook aan alle kanten om de salontafel heen kunnen lopen. Vergeet ook niet de hoogte goed op te meten. In de meeste gevallen staat een salontafel het mooist wanneer deze net wat lager is dan de hoogte van het zitvlak van je bank, of even hoog. Een te hoge salontafel ziet er vaak niet zo mooi uit en is bovendien niet praktisch als je er lekker met je benen op wilt liggen.

Denken dat een salontafel met een dubbel tafelblad heel erg handig is

Salontafels zijn er in alle soorten, maten vormen. Een salontafel met een dubbel tafelblad lijkt misschien heel handig (want extra ruimte) maar in de praktijk blijkt dit toch niet altijd een aanwinst te zijn. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met een open kast. Een open kast die stijlvol is ingericht en netjes gehouden wordt, ziet er vaak heel mooi uit. Maar als je van jezelf weet dat je niet heel opgeruimd bent, slibt zo’n kast vaak dicht met allerlei ondefinieerbare spulletjes die uiteindelijk voor een rommelig totaalbeeld zorgen. Zo is het ook met een salontafel met een dubbel blad. Met een dubbel blad heb je inderdaad twee keer zo veel ruimte. Maar je hebt ook twee keer zo veel plek voor rommeltjes. Je bent dus gewaarschuwd.

Een nieuwe salontafel uitzoeken en daarbij geen rekening houden met het materiaal

Ga je een nieuwe salontafel uitzoeken, dan is het belangrijk om goed na te denken over het materiaal van die tafel. Natuurlijk wil je dat een salontafel qua materiaal en stijl mooi bij de rest van je interieur past, maar je wilt ook écht dat een salontafel praktisch is. Glas kan heel strak en modern ogen, maar is enorm vingerafdrukgevoelig. En wanneer je (kleine) kindjes hebt, is een glazen tafel waarschijnlijk ook niet de meest verstandige en veilige keus. Een houten salontafel is behoorlijk gevoelig voor vlekken, terwijl marmer weer heel zacht en poreus is. Op een marmer tafel kun je bijvoorbeeld eigenlijk niet zomaar een heet koffiekopje neer zetten zonder onderzetter.

Je salontafel exact willen laten matchen met de rest van je meubels

Bij heel veel winkels kun je terecht voor complete meubelsets. Je kan dan een dressoir, een salontafel, een boekenkast en een eettafel uit dezelfde serie kopen. Vraag je echter af of je daar echt blij van wordt. Want als echt alles uit dezelfde serie komt, kan het geheel erg saai en sfeerloos ogen. Wat je beter ook kunt voorkomen wanneer je een nieuwe salontafel gaat uitzoeken, is proberen om deze precies te laten matchen met bijvoorbeeld de kleur en / of het materiaal van andere meubels en accessoires in je woonkamer. Wanneer je namelijk twee meubels naast elkaar zet, die er nét een beetje anders uitzien, kan dit er juist heel onaantrekkelijk uitzien. Omdat ze nét niet matchen dus. Ga liever voor contrasten. Zet dus vooral een landelijke houten salontafel op een industrieel en strak ogende gietvloer, of een glazen tafel op een vloerkleed. Je zult zien dat je interieur dan een stuk ‘spannender’ wordt dan een houten salontafel op een houten vloer, voor een houten tv-meubel en in de buurt van een houten bijzettafel.

WAT VOOR SALONTAFEL HEB JIJ EN BEN JE DAAR TEVREDEN MEE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

10 Comments

 1. Wij hebben een salontafel van Ikea (Strind) rond met 2 bladen van melkglas. Van dezelfde serie een bijzettafel. Het fijne is dat er wieltjes onder zitten en fijn dat het glas is zodat je niet snel last hebt van vlekken etc. We hebben beide tafels op Marktplaats gekocht. Hadden eerst een tafel van Leenbakker (jij hebt dezelfde) maar bij ons was het marmer niet echt er lieten allemaal flinters en stukjes los. Leenbakker heeft het helaas niet chique opgelost en uiteindelijk ging de tafel naar de stort. Zou heel graag een Maupertuus salontafel willen hebben maar nieuw zijn deze rond de Euro 1200,00 dus kijk ik af en toe op Marktplaats. We gaan nu binnenkort weer verhuizen dus alles staat even op een laag pitje en in meubelzaken moet je nu een afspraak maken en dan durf je de winkel ook niet echt te verlaten zonder een aankoop (althans zo voel ik dat).

  1. Christiana says:

   Ja, ik weet het nog! Echt zo zonde en jammer om te horen. Ik zei het toen al, maar ik denk echt dat ze of iets aan het materiaal veranderd hebben, of je hebt gewoon echt enorm veel pech met die tafel gehad. Onze tafel ziet er echt nog top uit en we hebben hem al jaren.

 2. Dubbel tafelblad: check! Wij hebben er maar mandjes onder gezet om al die rommeltjes in te doen, haha. Al is de bovenkant ook verre van opgeruimd. We zouden eigenlijk wel iets van een klein ladekastje kunnen gebruiken in de zithoek.

  1. Christiana says:

   Haha ja, je moet eigenlijk altijd een dicht rommelkastje of laatje hebben;-)

 3. Goed opmeten is inderdaad een hele belangrijke! Daar heb ik mij in mijn jonge jaren toen ik nog op kamers woonde wel eens in vergist ja haha.

  1. Christiana says:

   Same here! Alhoewel het ook met meten soms lastig blijft om je goed een voorstelling van te maken hoe een meubel zal gaan staan in de ruimte.

 4. Ik had twee ronde tafeltjes als salontafel, maar dat is toch niet zo heel praktisch met een jong kindje. Inmiddels loopt ze goed en is alles op de tafels weer veilig, maar er zijn genoeg momenten dat ik ze toch even wat opzij zet. De volgende salontafel wordt daarom ook wel wat steviger en met vier poten.

  1. Christiana says:

   Twee kleine(re) tafeltjes zijn inderdaad leuk, dat zie ik ook weleens. Maar met een klein meisje die er langs loopt kan ik me zo voorstellen dat het wat minder praktisch en veilig is;-)

 5. Wij hebben best een grote salontafel die teveel matched met de rest van de meubels dus ik ben voornemens om t.z.t. een andere aan te schaffen, wellicht twee kleine tafeltjes. Ik moet er nog eens goed over denken 🙂

 6. Onze salontafel hebben we inmiddels alweer meer dan 7 jaar en stiekem zou ik nu veel sneller gaan een lichter, Scandinavisch design. Alleen voorlopig zijn er andere prioriteiten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.