Wil je een kleine keuken inrichten op een gezellige én praktische manier? Dat kan écht! Met deze tips kun je vandaag nog beginnen.

Een kleine keuken inrichten

In het huis waar we nu wonen hebben we meer dan genoeg ruimte in de keuken, maar in ons vorige (huur)huis hadden we dat niet. Omdat ik weet hoe het is om maar beperkt de ruimte te hebben in een keuken, deel ik vandaag mijn tips. Het zijn allemaal ideeën en (styling)tips waar je in feite direct mee aan de slag kunt gaan. Je hoeft er niet voor te verbouwen, dus de meeste ideeën zijn ook toe te passen in een huurwoning. Het is natuurlijk sowieso altijd belangrijk om regelmatig een grote schoonmaak in je keuken te houden en om er voor te zorgen dat je geen onnodige spullen bewaart. Dat wil zeggen spullen die je in feite nooit (meer) gebruikt, dat is hoe dan ook heel erg zonde van de ruimte.

Zorg voor extra opbergruimte

Wil je een kleine keuken inrichten, maar heb je geen idee waar je al je spullen moet laten, dan ligt het het meest voor de hand om zelf voor extra opbergruimte te zorgen. De meest makkelijke manier is bijvoorbeeld het toevoegen van een kast. Werk dan vooral in de hoogte. Kies dus liever voor een smalle, hoge kast in plaats van een brede, lage kast. In plaats van een kast kun je ook extra opbergruimte creëren in de vorm van een trolley of barcart.

Voeg wandplanken toe

Door slim gebruik te maken van de muren, creëer je ook extra opbergruimte in een kleine keuken. Zorg voor stevige planken en een degelijk ophangmechanisme, zodat je echt serieus kan stapelen op de planken en niet steeds rekening hoeft te houden met het gewicht van wat je er op zet.

Houdt ruimte op je aanrechtblad vrij

Ga je een kleine keuken inrichten, dan is het verleidelijk om het aanrechtblad heel vol te zetten. Je moet je spullen immers érgens kwijt. Toch kan een heel vol aanrechtblad een kleine keuken nog kleiner doen lijken. Zorg er ook voor dat je altijd genoeg werkruimte overhoudt. Heb je deze ruimte namelijk niet, dan is de kans erg groot dat je voor en tijdens het koken eindeloos met van alles moet schuiven, wat niet alleen irritatie en frustratie oplevert, maar ook gauw zorgt voor (onnodige) rommel. En ja, door rommel lijkt een kleine keuken ook weer kleiner.

Een kleine keuken inrichten, wees selectief in wat je hier bewaart

Ik probeer ruimtes en kasten altijd zo logisch mogelijk in te delen. Wat voor mij logisch is, hoeft echter voor jou helemaal niet logisch te zijn. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een keuken logisch is ingedeeld als hier vooral spullen staan die je ook echt daadwerkelijk en regelmatig gebruikt. Zeker als het gaat om een kleine keuken inrichten. Zorg er ook voor dat je geen spullen die je nooit gebruikt in de weg zet van spullen die je dagelijks gebruikt. Kijk of er bepaalde dingen zijn die je wellicht elders in huis kunt bewaren, bijvoorbeeld in de bijkeuken, trapkast of gangkast. Het is natuurlijk vooral logisch om dit te doen met grote spullen, zoals een taartetagère, gourmetstel, rijstkoker, back ups van schoonmaakmiddelen of flessen (fris)drank.

Combineer mooi en praktisch met elkaar

Tijdens het stylen en inrichten zijn we vaak geneigd om minder mooie dingen te verstoppen, terwijl het vaak toch juist dingen zijn die we dagelijks gebruiken. Wanneer je echter zorgt dat ook dié dingen er mooi uitzien, hoef je ze niet langer te ‘verstoppen’, maar kun je er juist mee stylen. Op deze manier combineer je mooi en praktisch met elkaar. Ik vind de HULTARP stang van Ikea bijvoorbeeld ideaal. Deze neemt nauwelijks ruimte in beslag maar je kan er alles aan ophangen, van kleine voorraadpotjes die je open kunt laten hangen tot bekers en van scharen en ander keukengerei tot thee- en handdoeken. Als je dit soort servies en accessoires allemaal in een dezelfde stijl of kleurenpalet koopt, ziet het er dus ook nog eens leuk uit.

Ikea KORKEN voorraadpot

Kleine keuken inrichten, zorg voor stapelbare opbergers

Opbergers en manden of dozen vind ik sowieso een must in de keuken, en al helemaal in een kleine keuken. Door gebruik te maken van voorraadpotten uit een dezelfde serie weet je zeker dat je deze perfect naast of zelfs op elkaar kunt stapelen. Dat laatste geldt vooral wanneer je bijvoorbeeld wat kleinere voorraadpotten hebt. Maak ook vooral gebruik van opbergers die lade- of kastvullend zijn, zodat je geen loze ruimte overhoudt aan de zijkanten van die opbergers, maar echt alle ruimte goed benut.

Werk je afvalbakken weg in een kast

Een afvalbak is natuurlijk onmisbaar in een keuken, maar kan wel veel ruimte innemen. Het is sowieso weer slim om ook met een afvalbak vooral de hoogte in te gaan, in plaats van de breedte. Maar wellicht kun je je keuken zó indelen dat je een afval systeem in één van de lades of kasten kwijt kunt.

WAT VOOR KEUKEN HEB JIJ?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Onze keuken is best groot. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel spullen je hebt én ook gebruikt. Ik ben erg opruimerig dus er is vrijwel niets dat we niet gebruiken maar ja er staan wel 12 koffiebekers/glazen etc. terwijl we die natuurlijk nooit (ook niet met gasten) allemaal gebruiken:-) In het voorjaar hebben we mijn moeders (kleine) keuken gereorganiseerd en er was wel plaats voor een keukenmeubeltje/trolley waar ze haar Nespresso, magnetron en broodtrommel kon plaatsen terwijl dat eerst allemaal op het aanrecht stond. Verder hebben we de koelkast iets op kunnen schuiven en een vaatwasser gekocht. Bij Ikea zie je ook allemaal handige (opruimtips) en kleine keukens staan die verrassend compleet zijn.

  1. Christiana says:

   Wat een slimme oplossingen allemaal! Oh ik kom ook zo graag bij Ikea, vooral voor opbergers inderdaad! Door de winkel lopen vind ik dan altijd toch meer inspirerend dan online kijken. Maar voorlopig gaan wij nog even niet naar de winkel.

 2. Mijn keuken is helaas niet heel groot, maar ook weer niet mini ofzo. Ik ben heel blij met de bijkeuken ernaast en de trapkast waar ik al mijn niet-aangebroken voorraad kwijt kan.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad handig, in ons vorige huis hadden wij een piepkleine keuken, maar daar zat wel een inbouwkast naast en daar maakten we ook volop gebruik van.

 3. Wij hadden in onze huurwoning een kleine keuken en dan word je inderdaad creatief. Gelukkig hebben we nu veel ruimte, waardoor je stiekem ook weer meer bewaart.

 4. Superhandige tips! Mijn keuken is echt inieminie, en dat terwijl ik mega veel van koken hou. Ik sta regelmatig het weekend in de keuken om uitgebreid te koken en de potjes kruiden zijn hier echt ontelbaar. In een kleine keuken niet heel handig overigens. Ik heb wel een multifunctionele kookgelegenheid gemaakt met een aanrechtblad, kookplaats, magnetron, oven en twee grote bakken onderin. Een keer door de keuken gaan en spullen die ik niet gebruik weg doen is voor mij wel een goede;)

  1. Christiana says:

   Eigenlijk is het oneerlijk hè? Wij hebben best een grote keuken en ik kook echt zelden, haha. Andre kookt gelukkig wel graag, dus in ieder geval is hij heel blij met de ruimte. En ik vind het dan altijd leuk om de keuken gezellig te maken;-)

 5. Onze keuken is niet heel groot. Toen wij dit jaar een nieuwe keuken hebben geinstalleerd, hebben we eerst alle spullen uitgezocht. De helft kon naar de kringloop en nu hebben we alleen de spullen die we echt gebruiken. Zo fijn!

  1. Christiana says:

   Ik denk dat dat inderdaad ook de gouden tip als je ruimte tekort komt en / of gewoon een heel kleine keuken hebt: Gewoon ruimte creëren door overbodige spullen weg te doen!

 6. Handige tips. Mijn keuken is best groot, maar hiervoor heb ik heel lang gewoond in een huis met een kleine keuken, dan moet je inderdaad creatief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.