Sta jij er wel eens bij stil hoe jij en je bezittingen verzekerd zijn? Heb je bijvoorbeeld de juiste inboedelverzekering afgesloten?

Een inboedelverzekering (en hoe die ons van pas is gekomen!)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verzekeringen, we krijgen er vroeg of laat allemaal een keer mee te maken. Zéker bij grote veranderingen in je leven, zoals het kopen van een eigen huis, is het belangrijk om hier eens bij stil te staan. Wanneer je mij al wat langer volgt, weet je dat wij héél wat problemen met ons huis gehad hebben, en laat ik je dit vertellen: een inboedelverzekering is ons al zéér goed van pas gekomen.

Schade in ons huis

Wij kochten ons huis vier jaar geleden en dat huis was toen zo’n vijfentwintig jaar oud. Niémand natuurlijk die eventjes de moeite had genomen om ons te vertellen dat vijfentwintig jaar een periode is waarna het heel logisch is dat er wat mankementen ontstaan. Wij mensen beginnen immers ook al zo rond ons 25e af te takelen. Zo is het dus ook met je huis, een huis dat wat ouder is, kan gebreken gaan vertonen. Nou, dat hebben we geweten. Het begon allemaal al in de eerste wéék. Wij hebben geen CV, maar luchtverwarming. Die installatie besloot toen om er mee op te houden. Zomaar. In december. Koúd dat het was! Een jaar later bleek de riolering onder ons huis er ook geen zin meer in te hebben en hadden we vreselijke waterschade in onze keuken. Vorig jaar hadden we plotseling een heel klein schimmelend plekje net boven een plint in de slaapkamer. Dat werd erger en erger en de schimmelplekken begonnen zich langzaamaan te verspreiden over de hele muur. Op een dag hadden we opeens ook schimmel op zolder en kort daarna kwamen we thuis en was een heel groot deel van de vloer in onze woonkamer krom getrokken. Die luchtverwarming installatie hebben we zelf moeten vervangen. Dat was gewoon geen verzekeringswerk. Die installatie was gewoon óp. Maar die ándere twee kwesties? Dat was dus allemaal verzekeringswerk. Door een inboedelverzekering hebben wij niet alleen het onderzoek naar de oorzaak van de lekkage vergoed verkregen (het bleek uiteindelijk een kapotte waterleiding te zijn), maar ook alle werkzaamheden die gedaan moesten worden naar aanleiding van de schade. De werkzaamheden van de loodgieter, stukadoor, schilder en vloerenlegger zijn allemaal vergoed door de verzekering. Ook de gehéle vloer werd vergoed, zowel boven als beneden. Want vergis je niet, waterschade kan in de duizenden euro’s lopen.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering is je inboedel in het geval van schade gedekt tot maximaal € 100.000. Wanneer je spullen niet ouder zijn dan tien jaar en schade oplopen, krijg je een bedrag uitgekeerd om een vergelijkbaar product aan te schaffen. Wat wij ook erg prettig vonden is dat je, in geval van schade, contact hebt met een zogenaamde schade-manager. Zoals ik net natuurlijk al schreef, zijn er tijdens die maanden héél wat mensen bij ons over de vloer gekomen, die elk hun eigen expertise hadden. De verzekering heeft dus contact met de meest uiteenlopende bedrijven en vakmensen. Zo hoef je dus niet zelf rond te bellen met klusbedrijven en, in ons geval, bijvoorbeeld een winkel gespecialiseerd in vloeren.

Wat is er eigenlijk allemaal verzekerd met een inboedelverzekering?

Vrij veel! Het is natuurlijk geheel afhankelijk van welke inboedelverzekering je hebt afgesloten. Zomaar een paar voorbeelden van zaken die verzekerd zijn wanneer je een all risk inboedelverzekering hebt afgesloten bij de ING: een gestolen televisie, waterschade wanneer je zélf het raam open hebt laten staan (dat zou weer typisch iets voor mij zijn trouwens, alle ellende die we al met water achter de rug hebben ten spijt), een schilderij dat naar beneden komt vallen en een deuk in jouw prachtige houten vloer maakt of een gebroken ruit.

Ga er echt een keer goed voor zitten

Wij hebben de inboedelverzekering afgesloten toen wij ons huis kochten. Ook hebben we toen een levensverzekering en een rechtsbijstandverzekering afgesloten, en ook die tweede is ons, om verschillende redenen, al een paar keer goed van pas gekomen. Ik weet het, het zijn écht niet de leukste dingen om over na te denken, maar laat ik je vertellen dat ik een stuk lekkerder slaap doordat al deze (financiële) zaken goed geregeld zijn.

HEB JIJ EEN EIGEN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.