Verlichting is niet alleen essentieel om goed te kunnen zien, het geeft ook sfeer in huis. Dit zijn de 3 soorten verlichting die elk huis nodig heeft.

Ieder huis heeft drie soorten verlichting nodig

Goed licht is heel erg belangrijk in een interieur. In feite is de belangrijkste reden hiervoor heel simpel. Zonder licht kunnen we zodra het donker wordt niets meer zien. Maar dat is natuurlijk niet alles. Verlichting is heel erg bepalend voor de sfeer in je huis. Niet alleen kun je met bepaalde lampen een bepaalde sfeer creëren, ook het soort licht dat ze verspreiden doet iets met je interieur.  Voor echt gave lampen kijk ik zelf altijd graag bij Misterdesign. Eén van mijn favoriete merken die ze daar verkopen is Flos en een design hanglamp van dit Italiaanse merk staat dan ook hoog op mijn wishlist. Maar eerst eens terug naar de basis. In feite zijn er drie soorten verlichting die ieder huis nodig heeft en dit zijn ze.

Basisverlichting

Basisverlichting heb je nodig in elke ruimte. Deze soort verlichting zorgt ervoor dat in principe de hele ruimte verlicht wordt. Basisverlichting kenmerkt zich door direct licht en een egale spreiding van het licht. In veel gevallen bestaat de basisverlichting uit plafondlampen, spots of hanglampen.

Functionele verlichting

In feite zijn alle soorten verlichting natuurlijk functioneel, maar in dit geval wordt met functionele verlichting de verlichting bedoeld waarmee je de zichtbaarheid van een specifieke plek verhoogt. Functioneel licht is direct en gericht. Voorbeelden hiervan zijn een lamp op je werkplek, verlichting boven je aanrechtblad en een leeslamp die je op een bijzettafel bij een fauteuil plaatst. Functionele verlichting zorgt er dus voor dat je kunt zien wat je aan het doen bent.

Nog meer soorten verlichting: sfeerverlichting

De naam zegt het eigenlijk al. Sfeerverlichting zorgt vooral voor sfeer en gezelligheid in je interieur. Terwijl basisverlichting en functionele verlichting zich vooral kenmerken door direct licht, straalt sfeerverlichting een zacht en indirect licht uit. Het is geen verlichting waarbij je kunt gaan werken, maar het geeft wel warmte, sfeer en gezelligheid aan je interieur. In principe kun je sfeerverlichting natuurlijk overal in je huis plaatsen, maar vaak wordt sfeerverlichting in combinatie met basis- of functionele verlichting geplaatst.

BEN JIJ TEVREDEN MET DE VERLICHTING IN JOUW HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

3 Comments

  1. Wat een mooie lampen! Ik vind de twee bovenste lampen het mooiste. Zo moeilijk om lampen uit te kiezen vind ik. Ik was er vanmiddag ook naar op zoek naar maar vond er geen naar mijn smaak, veel te industrieel vond ik ze. Ik zag wel een paar leuke tafels en daar kunnen we ook wel een nieuwe van gebruiken 😊 en een paar nieuwe stoelen!

  2. Prachtige lampen, zeg! Ik vind vooral de lamp die jij hebt hangen erg mooi. Simpel, maar toch ook wel chic!
    Zelf heb ik ook echt wel een ding met lampen. Er zijn veel items waar ik nog niet helemaal over uit ben voor mijn eigen appartement, maar qua lampen weet ik al helemaal wat ik mooi vind. Ik vind stiekem de bekende Ikea-lamp die je kunt “open” trekken heel gaaf, dus ik denk dat die een plekje in mijn woonkamer zal krijgen.

  3. Die bankierslamp herken ik direct! Wij hadden er eentje maar dan in zijn ouderwetse jasje. Vond hem altijd heel mooi staan en mooi licht geven.
    Deze moderne versie vind ik ook prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.