Heb jij wel eens nagedacht over de functie van een ruimte in je huis? Het is om drie redenen slim om je ruimtes een functie te geven!
De functie van een ruimte
In de meeste gevallen zal jouw woning uit meerdere ruimtes bestaan. In sommige van die ruimtes, zoals de badkamer, is het vrij duidelijk wat je er zal doen. Dat maakt het inrichten (en opruimen!) van zo’n ruimte natuurlijk ook een stuk makkelijker. In principe zullen hier namelijk vooral spullen staan die je nodig hebt voor je persoonlijke verzorging en eventueel het schoonmaken van deze ruimte. Er zijn echter vaak ook ruimtes in huis waarvan het niet zo duidelijk is wat de functie van die ruimte nu eigenlijk is.
Waarom is het bepalen van een functie zo belangrijk?
Wat mij betreft zijn er drie dingen belangrijk bij het geven van een functie aan een ruimte. Ten eerste kun je je spullen een vaste plek geven als een ruimte een functie heeft. Fungeert een ruimte als werkplek? Dan kun je hier dus je computer neerzetten, maar ook je administratie, kantoorbenodigdheden en belangrijke papieren. Als een ruimte als wasruimte fungeert, kun je hier je wasmanden, wasmiddel en strijkplank kwijt. Doordat je een ruimte een functie gegeven hebt en de spullen die je hier ook daadwerkelijk nodig hebt hier ook opbergt, weet je ook altijd waar je die spullen moet zoeken! Ze hebben immers hier een vaste plek gekregen. De derde reden is dat je door ruimtes een functie te geven, als het goed is (voldoende) plek(ken) in je huis hebt om tot rust te komen. Door je werkspullen op je werkplek te leggen, en je strijkplank in de wasruimte, zit je dus niet elke avond tegen dan wel je laptop dan wel je strijkplank aan te kijken. Die staan immers op de plek waar ze ook gebruikt worden.
Waar moet je over nadenken bij het bepalen van de functie van een ruimte?
De belangrijkste vraag is natuurlijk; Wat is de hoofdfunctie van deze ruimte? Wil je er eten, werken of juist relaxen? Wat wil je eventueel verder nog in deze ruimte (gaan) doen? Met je hobby’s bezig zijn, de kinderen laten spelen, bezoek ontvangen, huishoudelijke klussen doen zoals strijken en de was ophangen, spullen opbergen, logees ontvangen? Hoeveel ruimte heb je hier dan voor nodig en welke spullen moeten hier bewaard worden? Bedenk dat des te meer activiteiten je in een ruimte wilt gaan uitvoeren, des te meer spullen er waarschijnlijk komen te staan. Wees dus selectief, en zorg dat je bijvoorbeeld niet alsnog je hobby-spullen, of je essentials voor het doen van de was, door het hele huis verspreidt.
Een ruimte inrichten als je de functie(s) ervan bepaald hebt
Als je eenmaal de functie(s) van een ruimte bepaald hebt, wordt het makkelijker om deze in te richten. Je kunt immers nu de juiste meubels en eventueel opbergers gaan uitzoeken. Het is handig om dat te doen na het sorteren van je spullen. Nu weet je namelijk wat je hier echt nodig hebt en daadwerkelijk (graag) gebruikt. Geef je spullen een vaste plek. Hierdoor kun je al je spullen na gebruik makkelijk en snel opbergen en ook weer makkelijk terug vinden op het moment dat je ze nodig hebt.
HEB JIJ WEL EENS OP DEZE MANIER NAAR HET INRICHTEN VAN JE HUIS GEKEKEN?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.