Slaap jij met make-up op? Dat moet je echt niet doen! En zo zijn er nog meer slechte gewoontes voor je huid waar je eigenlijk vandaag nog mee moet stoppen!

Met make-up op gaan slapen

Het reinigen van je huid is een belangrijke stap in je skincare routine. In de avond hoort daar het verwijderen van make-up bij. Terwijl je slaapt, is je huid hard aan het werk. Je huid herstelt zich gedurende de nacht, tijdens dit proces vernieuwen de cellen zich. Wanneer je met make-up op gaat slapen, kan je huid dit proces niet optimaal uitvoeren. Uiteindelijk zal je huid hier sneller door verouderen. Bovendien kan een laag make-up je poriën verstoppen, waardoor je kans loopt op onzuiverheden of huid irritaties. Sowieso is het reinigen van je huid belangrijk, ook wanneer je geen make-up draagt. Werkzame stoffen in gezichtsverzorging kunnen alleen maar optimaal hun werk doen op een perfect gereinigde huid.

Je huid niet beschermen tegen de zon

‘Lekker bruin’, noemen wij het altijd als iemand gebronsd terug komt van vakantie. Maar eigenlijk vind je huid al die blootstelling aan zon helemaal niet zo ‘lekker’. Overmatige blootstelling aan zon veroorzaakt beschadigingen in je DNA. Een gezonde huid kan zelf nog wel het één en ander herstellen, maar wanneer je te vaak / te lang en / of onbeschermd in de zon zit, kan je huid uiteindelijk het vermogen verliezen om die schade zelf te herstellen. Door jezelf goed te beschermen met een SPF voorkom je onnodige schade, aangebracht door de zon. Natuurlijk zonlicht bestaat uit UVA- en UVB straling. Je zou kunnen zeggen dat UVA-straling verantwoordelijk is voor de huidveroudering, en UVB-straling voor het bruinen (maar dus ook het verbranden!) van je huid.

Producten gebruiken die eigenlijk niet bij jouw huid passen

Elk huidtype en elke huidconditie heeft specifieke verzorging nodig. Niet alleen heeft het bijvoorbeeld weinig zin om een vochtarme huid te verzorgen met vettige, voedende ingrediënten die beter passen bij een droge huid, maar bepaalde producten kunnen ook simpelweg te heftig zijn voor jouw huid. Gebruik je bijvoorbeeld speciaal ontwikkelde producten voor een vette huid op een vochtarme huid, dan kan je huidbarrière nog verder beschadigd raken.

Te laat beginnen met anti-ageing producten

Ik heb iemand eens horen zeggen dat je niet te vroeg moet beginnen met anti-ageing producten, omdat je huid daar ‘lui van zou worden’. Nu heet een anti-ageing product natuurlijk niet voor niets een anti-ageing product. Zo’n product moet huidveroudering tégengaan. Wat merken ook beweren, een rimpel die er eenmaal zit, die smeer je natuurlijk niet zomaar meer weg met een crème. Je kan rimpels natuurlijk zeker ook niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je huid in een goede conditie blijft door deze goed te verzorgen en voldoende te beschermen. Gewoon lekker op tijd beginnen dus, met die anti-ageing producten.

Producten gebruiken die niet goed meer zijn

Soms is een product zó duur of luxe dat je het eigenlijk zonde vind om het te gebruiken. Maar doe het toch maar, want een duur product weggooien dat je nauwelijks gebruikt hebt en uiteindelijk niet meer goed is, is natuurlijk nog erger! Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum. Niets blijft eeuwig goed, ook parfum en make-up niet, alhoewel die meestal wel een langere houdbaarheidsdatum hebben dan bijvoorbeeld gezichtscrèmes, zeker wanneer die in open potten zitten. Op elk product staat een icoontje van een potje met een open dekseltje en een getal erbij. Dit geeft aan hoeveel maanden na opening een product ongeveer houdbaar is. Pin je hier niet te veel op vast. Een product dat anders ruikt, of zelfs stinkt, of waarvan de textuur of kleur veranderd is, is vaak niet meer goed.

WELKE SLECHTE GEWOONTES VOOR JE HUID HEB JIJ STIEKEM OOK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Vorig weekend nog alle datums van huidverzorging en make-up gecontroleerd (heb echt veel weg moeten gooien, zo zonde!). Met make-up slapen deed ik vroeger regelmatig (oops), maar als ik nu wat later thuis kom neem ik daar toch even extra goed de tijd voor 🙂

  2. Ik ga nooit slapen met make-up ook nooit gedaan, ook niet in mijn ‘stap-tijd’ wilde altijd een schone snoet dus als het echt niet anders kon een snelle washand maar de make-up moest er wel af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.