Je huidtype is genetisch bepaald. Je huidtype bepalen kan aan de hand van de talgproductie. Een vette huid produceert dus meer talg dan een droge huid.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Je huidtype bepalen

Een droge huid produceert minder talg dan een vette huid, en daardoor voelt een droge huid dus letterlijk ook droger aan dan een vette huid. Aan je huidtype kun je niets veranderen, ongeacht de producten die je gebruikt. Er bestaan immers geen producten waardoor je huid opeens meer of minder talg gaat aanmaken. Het kan echter wel zo zijn dat je huidtype verandert wanneer je ouder wordt. Het kan dus zo zijn dat je wanneer je jong bent een vette huid hebt en dat deze later droog wordt. Dit heeft natuurlijk weer te maken met de natuurlijke processen in je huid en het feit dat de natuurlijke aanmaak van allerlei stofjes in je lichaam afneemt zodra je ouder wordt (talg, collageen, hyaluronzuur etc. etc.).

Wat is het verschil tussen een huidtype en een huidconditie?

Huidtype en huidconditie zijn twee verschillende dingen. Je huidtype verandert niet zomaar, ongeacht welke producten je gebruikt. Wél kan de conditie van je huid veranderen, en dit heeft te maken met allerlei factoren; hormonale factoren bijvoorbeeld; tijdens de puberteit of gedurende een zwangerschap kan je huid vetter zijn, maar ook door bijvoorbeeld stress, klimatologische invloeden, ziekte  en medicijngebruik kan de conditie van je huid veranderen. Het woord zegt het eigenlijk  al; je huidconditie geeft létterlijk aan in welke conditie jouw huid is. Is jouw huid niet blij, dan zal ze dat tonen.

Je huidtype bepalen, wanneer heb je een normale huid?

Voor de dames die gezegend zijn met een normale huid, koester dat! Deze huid ziet er goed en rustig uit, zal weinig roodheid vertonen en niet of nauwelijks reageren op interne of externe prikkels. De doorbloeding is goed en de het evenwicht van het vocht- en vet gehalte is in balans.

Droge huid

De naam zegt het al; een droge huid is droog, voelt zo aan en ziet er ook zo uit. Meestal merk je het het beste na het reinigen van je gezicht; jouw huid voelt onaangenaam aan, en soms zelfs trekkerig of strak. Een droge huid lijkt vaak dof, de glans is weg, en vertoont horizontale droogtelijntjes. Verwar een droge huid niet met een vochtarme huid; een vochtarme huid is namelijk een conditie van je huid, waarbij de huid een gebrek heeft aan vocht. Een droge huid heeft zowel een gebrek aan vocht als aan vet.

Je huidtype bepalen, wanneer heb je een vette huid?

Een vette huid is over het algemeen makkelijk te herkennen, en hoeft overigens niet per definitie ook direct onzuiver te zijn! Een vette huid glanst en glimt, en vaak wordt dit erger naarmate de dag vordert. Deze huid heeft te maken met een verhoogde productie van talg, een huideigen en zeer belangrijk stofje dat een natuurlijke beschermlaag vormt. Echter, als deze aanmaak uit balans is en er te veel talg wordt aangemaakt, blijft het vet als een laagje op je huid liggen. Ik heb het al talloze malen gezegd, maar ook zeker deze huid moet niet met te agressieve producten gereinigd worden. Hierdoor kan de aanmaak van talg juist alleen maar gestimuleerd worden, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Echter, een vette huid heeft wél een groot voordeel; hij zal minder snel verouderen! Naarmate je ouder wordt, wordt ook de aanmaak van talg minder; hierdoor wordt de huid droger en ontstaan rimpeltjes. Wanneer jouw huid echter meer talg aanmaakt, zal dit proces bij jou wellicht later starten of langzamer gaan.

Een onzuivere huid is een huidconditie

In het verlengde van de vette huid ligt soms een onzuivere huid. Een onzuivere huid is overigens geen huidtype, maar wederom een huidconditie. Immers; een vette huid hoeft niet perse onzuiverheden te tonen. Onzuiverheden ontstaan doordat het te veel aan talg in aanraking komt met bacteriën; doordat je bijvoorbeeld vaak met je handen aan je gezicht zit. Ook het gebruik van voor jouw huid ongeschikte (te agressieve) producten, verkeerd voedsel, stress, erfelijke aanleg en hormonen kunnen veroorzakers zijn van onzuiverheden. En tot slot, onzuiverheden komen echt niet alleen voor op een vette huid, alle huidjes kunnen er (soms) last van hebben.

Gecombineerde huid

Misschien wel de meest lastige van allemaal, de gecombineerde huid. Meestal is de T-zone van deze huid vet. Met de T-zone wordt de zone bedoeld die je zou markeren wanneer je de letter ‘T’ op je gezicht zou tekenen; het voorhoofd, je neus en kin. Daarbij zijn de wangen vaak droog. Maar welke producten gebruik je dan? Je wilt de huid van je wangen niet uitdrogen, maar je zou natuurlijk wél graag willen dat de T-zone minder vet is. Veel merken hebben daarvoor speciaal ontwikkelde producten uitgebracht, die je huid weer in balans kunnen brengen. Ook kun je er voor kiezen om bepaalde producten plaatselijk aan te brengen. Met reinigende producten zoals facewash gaat dat natuurlijk nauwelijks, maar crèmes of maskers kun je plaatselijk of gedeeltelijk aanbrengen. Dit klinkt wellicht gek, maar probeer het eens; je huid kan er echt baat bij hebben! Overigens, een beetje off-topic, maar het is een goede tip; ben je op zoek naar een goede gezichtscrème en je twijfelt bijvoorbeeld tussen twee varianten? De beste manier om ze uit te testen is om de ene helft van je gezicht met crème A te behandelen, en de andere helft met crème B, tijdelijk uiteraard. Zo kun je bijvoorbeeld een week wennen aan de geur, de textuur, en natuurlijk de werking en wellicht al resultaat!

Een gevoelige huid is een huidconditie

Een gevoelige huid, is een term die we héél vaak horen! In feite is dit niet zozeer een huidtype, maar meer een huidconditie. Vraag jezelf eens af; waar is mijn huid nu eigenlijk gevoelig voor? Reageert mijn huid op bepaalde ingredienten, parfum, kou of zon? Verder is het mogelijk dat je ooit een bepaald merk of product heb gebruikt waar iéts in zat waar je huid slecht op reageerde, dit wil natuurlijk niet direct zeggen dat je een gevoelige huid hebt en dat je overgevoelig bent voor alles. Een écht gevoelige huid zal in principe direct reageren zodra deze in aanraking komt met iets waardoor die gevoeligheid getriggerd wordt, en dat kan dus van alles zijn. De (over) gevoeligheid kan zich uiten in jeuk, roodheid, bultjes of schilfertjes. Wanneer je weet wat voor jou boosdoeners zijn, kun je daar rekening mee houden, bijvoorbeeld door bepaald eten of bepaalde ingredienten te vermijden. Dit kan een hoop weggegooid geld én frustratie schelen! Het is mogelijk dat je in de loop der jaren een ‘allergie’ ontwikkelt, misschien herken je het! Dat je al jaren lang een bepaald merk gebruikt, en er plotseling niet meer tegen kunt. Ook dit kan met dieper liggende factoren te maken hebben. Overigens; soms wordt een gevoelige huid ook wel een conditie van je huid genoemd, omdat de huid in principe alleen reageert als hij getriggerd wordt!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Handig artikel. Ik heb een gecombineerde huid kwam ik laatst achter haha.

  2. wat een handig en duidelijk artikel ik weet dat ik een gecombineerde huid heb, droog, vettig maar gelukkig niet geïrriteerd 🙂

  3. Melanie says:

    Ik heb ook een gecombineerde huid. Vooral de T-zone klopt, maar geenm droge wangen; gewoon normaal. Maar ik wil nog een keer naar een huidcoach van Hannah om dat te laten meten of het inderdaad wel helemaal klopt. Ik heb al meerdere keren gelezen dat er mensen zijn die denken een bepaald huidtype te hebben, maar dat toch uiteindelijk niet hebben en daardoor de verkeerde producten gebruiken. Dus ben daar eigenlijk heel erg benieuwd naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.