Wist je dat je huid je grootste orgaan is? Er zijn diverse belangrijke functies van onze huid die te maken hebben met het gezond houden van je lichaam.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Functies van onze huid

De huid heeft eigenlijk een aantal belangrijke functies. In de eerste plaats is het leuk om te weten dat de huid ons grootste orgaan is. Zou je je huid er even tijdelijk af kunnen halen en uitspreiden, dan zou je huid een oppervlakte van zo’n 2 m2 in beslag nemen! Onze huid is in feite letterlijk een ‘verpakking’, het houdt ons lichaam bijeen, maar heeft ook een barrièrefunctie. De huid beschermt tegen klimatologische invloeden, zoals kou, warmte en uv stralen. Maar het biedt ook bescherming tegen stoten of vallen.

Onze huid regelt onze lichaamstemperatuur

De huid reguleert de temperatuur van ons lichaam. In de lederhuid bevinden zich namelijk bloedvaten, die wijder worden zodra het te warm is en zo dus het te veel aan warmte kunnen afvoeren. Tegelijkertijd kunnen de bloedvaten als het ware samentrekken, zodra het te koud is. Bij inspanning en wanneer de huid toch te warm dreigt te worden, gaan de zweetklieren aan het werk en produceren zij zweet. Heel belangrijk, omdat op deze manier het teveel aan warmte wordt onttrokken aan de huid, het zweet verdampt immers.

Onze huid beschermt ons

Onze huid houdt vervelende indringers tegen, dat kan ze uiteraard alleen doen als ze gezond is. De huid beschermt tegen uitdroging, bacteriën en virussen die ons ziek kunnen maken. Buiten dit feit kunnen wij ook voelen met de huid, uiteraard heeft ‘voelen’ vooral te maken met zenuwen, die signalen afgeven aan onze hersenen, maar de uiteinden van die zenuwen bevinden zich, jawel, in of vlak onder de huid. Op deze manier neemt onze huid prikkelingen waar, zoals koude, warmte, jeuk en aanrakingen. Nu je dit weet, begrijp je dat we ons deze op manier ook als het ware kunnen ‘wapenen’ tegen die prikkels, wanneer je dus bijvoorbeeld kou of pijn ervaart, kun je daarop actie ondernemen.

Onze huid laat zien hoe we ons voelen

Verder laat onze huid zien hoe we ons voelen, op verschillende manieren zelfs. Vaak, als we moe zijn of ons gestresst voelen, slecht eten of weinig frisse lucht krijgen, zal de huid er vermoeid, dof en misschien zelfs grauw uitzien. Ook zendt de huid bepaalde signalen of emoties uit, en soms zelfs zonder dat we daar iets aan kunnen doen; we gaan bijvoorbeeld blozen wanneer we ons ongemakkelijk voelen (dit ontstaat doordat de bloedvaatjes zich verwijden en er op die manier meer bloed instroomt, de huid wordt letterlijk rood). Verder kan onze huid letterlijk wit wegtrekken bij bijvoorbeeld angst, al kan het ook medische redenen hebben, zoals een te lage bloeddruk.

Onze huid helpt ons gezond te houden

De huid speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van Vitamine D. Dit heeft ons lichaam nodig voor gezonde botten, het wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Dit waren de belangrijkste functies van de huid, zorg er dus goed voor!

Goed voor je huid zorgen is dus ontzettend belangrijk. Niet alleen is het natuurlijk zo dat de meeste mensen zich gewoon beter voelen wanneer hun huid er goed uitziet, ook is het belangrijk om de huid goed te verzorgen zodat de huid ons kan blijven beschermen. Een huid die niet gezond is (een extreem droge, geïrriteerde, beschadigde of ontstoken huid bijvoorbeeld) heeft veel meer moeite met het buiten houden van vervelende indringers, waardoor we vatbaarder zijn voor ziektes.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Wat een goed artikel! En wat handig!

  2. Goed artikel en idd jouw blog is echt fijn om merken te leren kennen!

    1. Christiana says:

      Fijn om te horen Manon. Zelf vind ik het ook altijd leuk om bijzondere en nieuwe merken te ontdekken en daar over te schrijven;-)

  3. fijn artikel, chris! weer wat geleerd:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.