Een doffe huid, roodheid, droogtelijntjes, trekkerig gevoel na het douchen? Grote kans dat jij een droge huid hebt. Dít zijn de dingen die je dan wel en niet moet doen.
Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid?
Een droge huid is niet hetzelfde als een vochtarme huid, en beiden hebben dan ook behoefte aan andere verzorging. Een droge huid is een huidtype en hierbij is sprake van een tekort aan vetten (talg). Een vochtarme huid is een huidconditie en de naam zegt het in feite al; deze huid heeft een tekort aan vocht. Een huidtype is genetisch bepaald, terwijl de conditie van je huid onderhevig is aan allerlei factoren, externe zoals klimatologische invloeden en het gebruik van bepaalde (beauty)producten, en interne zoals stress en hormonale veranderingen. Een droge huid is altijd droog, terwijl de conditie van een vochtarme huid per seizoen en per periode kan verschillen. Dat wil zeggen; bepaalde periodes kan je huid droger aanvoelen dan andere momenten. Een droge huid heeft vetten nodig, terwijl een vochtarme huid vooral baat heeft aan hydraterende producten.
Hoe ontstaat een vochtarme huid?
Zoals gezegd, een droge huid is genetisch bepaald en hier heb je niet altijd evenveel invloed op. Een vochtarme huid echter, daar is nog best wat aan te doen. Want hoe wordt je huid nu eigenlijk vochtarm? Vaak is de huidbarrière uit balans. Hierdoor kan je huid nog maar moeilijk vocht opnemen en vasthouden. Ook is het mogelijk dat het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid te traag verloopt. Een beschadigde huidbarrière kan veroorzaakt worden door het gebruik van verkeerde cosmetica. Dit kan zijn te agressieve cosmetica of cosmetica die eigenlijk niet past bij jouw huidtype of huidconditie. Te heet douchen, (overmatige) blootstelling aan de zon, (te vaak) scrubben en bepaalde medicijnen kunnen ook van invloed zijn.
De dingen die je niet moet doen met een droge huid
Te lang douchen of in bad liggen. Het zou zo makkelijk zijn hè? Gewoon een tijdje dobberen in de badkuip wanneer je huid vochtarm is om al dat vochttekort aan te vullen. Helaas werkt het niet zo. Water kan je huid juist enorm uitdrogen, en hoe heter dat water, des te meer het je huid zal uitdrogen. Kies geen producten die niet geschikt zijn voor jouw huid. Laat producten met alcohol staan. Alcohol kan ontsmettend werken, maar is ook zeer uitdrogend voor je huid. Ook sulfaten kun je beter vermijden. Deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS of SLES. SLS is de afkorting van Sodium Laureth sulfate en SLES is de afkorting van Sodium Lauryl sulfaat. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je huid of je haar ‘schoon’ wordt én laten een product opschuimen. Kort door de bocht; vaak is het zo dat hoe meer een product schuimt, des te meer sulfaten zijn er toegevoegd. Producten met sulfaten hoeven overigens niet persé altijd uitdrogend te werken, het is ook afhankelijk van de rest van de samenstelling van het product en de vraag of er terugvettende ingredienten zijn toegevoegd. Hoe hoger het ingrediënt SLS of SLES op de INCI-lijst staat aangegeven, des te hoger de concentratie. Ook is het verstandig om sterk geparfumeerde producten te vermijden.
De dingen die je wel moet doen met een droge huid
Een droge huid heeft vooral behoefte aan vetten en oliën, het belangrijkste bij een vochtarme huid is juist om de huidbarrière weer terug in balans te brengen. Smeren dus, elke ochtend en elke avond. Waarmee? Dat lees je straks. Scrubben of exfoliëren kan, maar met mate en het is absoluut belangrijk om een bij jouw huid passende variant te vinden. Let erop dat deze twee vormen niet hetzelfde zijn. Scrubben is namelijk een mechanische vorm van het verwijderen van dode huidcellen, de ‘deeltjes’ (dit kan bijvoorbeeld suiker zijn, maar ook zout of verpulverde of gemalen noten) die aan scrubs worden toegevoegd ‘schuren’ de dode huidcellen als het ware van je huid af. Daarmee is scrubben dus iets anders dan exfoliëren; hierbij maak je namelijk gebruik van fruitzuren, die de dode huidcellen als het ware van je huid losweken. Het is verder verstandig om zoutscrubs te vermijden, deze zijn vaak erg hard en dus te heftig voor een droge huid.
Welke crème is fijn?
Een droge huid heeft behoefte aan vetten, een vochtarme huid moet juist goed gehydrateerd worden. Anno 2016 zijn pure, natuurlijke ingredienten zoals sheaboter en arganolie nog steeds ontzettend populair bij veel merken, echter deze zijn vooral geschikt voor een droge huid. Je vochtarme huid zal weinig baat hebben bij crèmes met daarin alléén vetten of oliën. Wat je huid nodig heeft zijn vochtbinders. Ingrediënten zoals panthenol, hyaluronzuur, glycerine en collageen zijn goede vochtbinders en helpen je huid om beter het vocht vast te houden, en al helemaal wanneer ze in combinatie met elkaar gebruikt worden. Ook kunnen ingredienten als deze een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van beschadigde of verloren gegane intercellulaire lipiden. Lipiden is in feite een ‘moeilijk woord’ voor vetten die als huidbarrière dienen.
Hoe breng je make-up aan op een droge huid?
Mijn huid heeft periodes gekend dat deze zo droog was dat make-up er letterlijk afrulde. Heel vervelend. Een goede hydraterende primer is dan echt een must. Deze breng je aan na je dagcrème, een primer is géén dagcrème op zich dus! Een primer bevat vaak zogenaamde siliconen, deze vullen oneffenheden in de huid op waardoor de huid zachter en gladder zal aanvoelen en er ook zo uit zal zien. Je vormt hiermee een uitstekende basis voor make-up. Primers komen in alle prijsklassen die je maar bedenken kunt, maar het is belangrijk om er één specifiek te zoeken voor een droge huid. Er bestaan bijvoorbeeld ook veel primers voor de vette huid die het glimmen beloven tegen te gaan, om maar iets te noemen. Ook hebben steeds meer merken speciale foundations voor een droge huid, zelf ben ik groot fan van de Bobbi Brown Moisture rich foundation. Poeders kun je beter vermijden met een droge huid. Blusher zou je eens kunnen proberen in een stickvorm, deze zijn vaak wat romiger dan poederblushers.
HEB JIJ EEN DROGE HUID?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.