Je cosmetica bewaren in de vensterbank op je slaapkamer is bijvoorbeeld al geen goed idee!

Hoelang is cosmetica houdbaar?

Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum. Niets blijft eeuwig ‘goed’. De manier waarop en de plaats waar je je cosmetica bewaart, kunnen beiden een belangrijke rol spelen in de houdbaarheid ervan. Producten op waterbasis hebben bijvoorbeeld een kortere levensduur dan producten op oliebasis. Dit heeft met name te maken met het feit dat bacteriën dol zijn op water! Kijk dus met producten die je in je douche bewaart bijvoorbeeld uit dat er geen laagje water in blijft staan, vooral bij potten waar bijvoorbeeld scrubs of haarmaskers in zitten wil dat nogal snel gebeuren. Op elk cosmetica product kun je een icoontje vinden dat de houdbaarheidsduur na openen aangeeft. Dit is een potje met een dekseltje erop. Hier staat dan bijvoorbeeld ’12 maanden’ op. Staar je hier echter zeker niet blind op; het is écht niet zo dat een product direct ‘bedorven’ is na deze periode. De makkelijkste stelregel is en blijft; wanneer een textuur of de kleur van een product veranderd is en / of wanneer een product ronduit ‘stinkt’, dan zijn dát tekenen dat je zo’n product beter niet meer kunt gebruiken.

Cosmetica op een hygiënische manier gebruiken

De manier waarop je cosmetica gebruikt, is dus ook van grote invloed op de houdbaarheid en de kwaliteit ervan. Crèmes in open potten zijn een bron van bacteriën, en bovendien zal de kwaliteit van je product achteruit gaan wanneer een crème niet goed afgesloten wordt en er dus veel zuurstof, lucht en licht bij kan. Gebruik spatels die je tussendoor reinigt met gedenatureerde alcohol (gewoon te koop bij de drogist!) of nog beter; gebruik elke keer een schoon wattenstaafje om je crème uit het potje te lepelen. Zorg er verder voor dat je producten altijd goed afsluit. Zeker bij mascara’s, nagellakken en potten crème dus, doe je er goed aan om de halsjes en randen van de pot tussendoor even schoon te maken, zo weet je zeker dat er geen restjes tussenkomen en de verpakking dus altijd goed sluit. Je make-up tasje kun je, afhankelijk van het materiaal natuurlijk, in principe prima in de wasmachine gooien. Gebruik hiervoor eventueel een waszakje. Was je make-up kwasten regelmatig met een speciale kwastenreiniger of een milde (baby)shampoo en laat ze liggend aan de lucht drogen, föhn ze liever niet.

Cosmetica bewaren, dít zijn de beste plekken

Cosmetica voelt zich het meest prettig op plekken waar het niet te warm en niet te koud is, en waar er verder ook geen grote temperatuurverschillen zijn. Zaken die een negatieve invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit, houdbaarheid en levensduur van cosmetica zijn vooral lucht, licht en zuurstof. Probeer producten, zeker de producten die je niet vaak gebruikt, dus bijvoorbeeld in een afgesloten verpakking of in hun omdoosje te bewaren. Zelf bewaar ik veel cosmetica in afgesloten lades op de slaapkamer, maar ook op mijn kantoor. Voor mij als beautyblogger een volkomen logische plek; aangezien ik veel over deze producten schrijf.

Cosmetica bewaren, dít zijn de slechtste plekken

Temperatuurverschillen zijn er bijvoorbeeld regelmatig in je badkamer, maar ook in je auto. Je cosmetica bewaren in de badkamer is in feite geen goed idee omdat het er behoorlijk vochtig kan zijn. Het is echter niet meer dan logisch dat we allemaal aardig wat producten in onze badkamers hebben staan. Dáár gebruiken we ze immers het meest! Het meest makkelijk is natuurlijk om niet te véél producten tegelijkertijd geopend te hebben, probeer dus eerst eens wat showergels of crèmes op te maken voordat je aan nieuw product begint. Plekken waar je beter ook geen cosmetica kunt bewaren zijn in de buurt van een verwarming en voor een raam. Vensterbanken zijn dus bijvoorbeeld geen slimme plekken om cosmetica te bewaren.

WAAR BEWAAR JIJ JE COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Al mijn crèmes en make-up staat bij mij op de staan bij mij in de slaapkamer. Onze douche is te klein (ook te vochtig) en daar is ook nog eens slechte verlichting dus ik maak mij altijd op in de slaapkamer.
  Toevallig gisteren nog 2 producten weggegooid. Die waren wel licht en luchtdicht verpakt maar hartstikke over de datum.
  Vaak ruik ik vanzelf of iets ook niet meer goed is. Zoals een lekkere bodycrème of butter, dan ruik je gewoon dat ie niet meer goed is…
  Goede tips, ik denk dat veel mensen spullen te lang bewaren en niet goed afsluiten.

 2. Heidi De Winter says:

  Bij mij staan de verzorgingsproducten en make-up in de badkamer. Ik probeer in die ruimte zo min mogelijk verschillende producten open te laten staan. 1 scrub, 1 douchefoam, … First in, first out. Van waar komen jou mooie sorteerbakjes in je lades? Je goede tips zijn altijd fijn!

  1. Christiana says:

   Dit zijn de ANTONIOS bakjes van Ikea, Heidi! De zwarte ladekast is ook van Ikea (UNDREDAL) en in de lades passen precies vier van die bakjes naast elkaar.

 3. Mijn spullen staan helaas op de meest slechte plek en dus in de badkamer 😣. Dat is voor mij de meest praktische plek en heb ik ook het meeste licht in de ochtend. Heen en weer lopen met spullen zou niet werken voor mij vrees ik 😊. Nagellak bewaar ik wel weer op een goede plaats, in een kastje in de slaapkamer.

 4. Mijn producten staan in hun doosjes in lades in mijn slaapkamer. Bij echte hitte in de zomer gaan mijn dure parfums zelfs in de koelbox. Niet ijskoud natuurlijk maar lekker koel, 18 graden. 180 euro in de prullenbak moeten gooien gaat me toch echt te ver dus dit is een prima oplossing.

 5. De inhoud van grote potten en flessen, scrub, doucheschuim, bodycreme etc. doe ik kleine potjes, flesjes. Dan zijn ze al op voor ze in de badkamer kunnen bederven. De grote verpakkingen staan koel en donker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.